“1 MORAL İLE KAÇ KİLOGRAM GÜBRE ALINIYOR?”

“1 MORAL İLE KAÇ KİLOGRAM GÜBRE ALINIYOR?”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 2022 Yılı Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuştu.CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Çiftçi zarar etmiyor” diyen Bekir Pakdemirli’ye, “Haklısınız zarar etmiyor,  iflas ediyor. Gübre fiyatlarının çiftçinin belini büktü. Limon üreticisi ağaçları kesmeye başladı. ‘Çiftçiye verilecek moral ve motivasyon da önemli’ diyen sayın bakanımız 1 moral ile kaç kilogram (kg) gübre...

A+A-

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 2022 Yılı Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Çiftçi zarar etmiyor” diyen Bekir Pakdemirli’ye, “Haklısınız zarar etmiyor,  iflas ediyor. Gübre fiyatlarının çiftçinin belini büktü. Limon üreticisi ağaçları kesmeye başladı. ‘Çiftçiye verilecek moral ve motivasyon da önemli’ diyen sayın bakanımız 1 moral ile kaç kilogram (kg) gübre alınıyor? Çiftçi sizden moral değil somut destek istiyor.”

Yangınlardan zarar gören arıcılar için arıcıların taleplerini dile getiren Milletvekili Girgin, Toprak Mahsulleri Milas Ofisinin özelleştirilmesi konusunda da Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye, “Bakanlığınızın siyasi partilere TMO ofislerini kiralamak gibi bir politikası mı var?” diye sordu.

“TÜRKİYE NET İTHALATÇI DURUMUNA DÜŞTÜ”

19 yılda Türkiye’nin gıda egemenliğinin yok edildiğini, geleneksel tarım yapısının zayıfladığını ve Türkiye’nin tarımda net ithalatçı konumuna düştüğünü dile getiren Milletvekili Girgin, “2002’de 41 milyon 200 bin hektar olan tarım alanlarımız 2020’de 37 milyon 800 bin hektara gerilemiştir. Bu alan Ankara ve İstanbul’un toplam yüz ölçümünden büyüktür. 2003’te 2 milyon 800 bin çiftçimiz vardı. 2020’de 2 milyon yüz bine düştü. Yani nüfus bu sürede 16 milyon 400 bin artarken, 650 bin çiftçi üretimden ayrıldı.” dedi.

“53 MİLYAR LİRA KİMİN CEBİNE GİDECEK?”

2022 Bütçesi’nde tarıma ayrılan desteğin yalnızca 25.8 milyar lira olduğunu belirten Milletvekili Girgin, “Ancak Tarım Kanunu’na göre (21. Madde) verilmesi gereken destek 78.8 milyar liradır.” dedi.

Girgin şöyle devam etti: “Sayın Bakan bu para nerede? Çiftçimizin cebinden alınan 53 milyar lira kimin cebine gidecek? Kanun gereği verilmesi gereken desteğin verilmemesi; Çiftçiye bu sene Ekim yapma, ekim yaparsan iflas edersin demektir. Ülkede yerli tarım biterse bitsin, tarımsal üretim tekellerce yapılsın demektir.” diye konuştu.

“GÜBRE DESTEĞİ ARTMADI AZALDI”

“Gübre desteği 2022’de yüzde 100 artacak şeklinde açıklama yaptınız.” diyen Milletvekili Girgin, “Yüzde yüzlük bir artış oran olarak yüksek gibi görünse de 16 lira olan gübre desteği 32 liraya çıktı. Üstelik bu rakam 2022’nin üretimi ile ilgili. Yani ödemesi 2023’te yapılacak. Geçen yıl 1 dekar buğday için gübre desteği 16 lira idi, üre gübre kg fiyatı 1 lira 80 kuruş idi. Çiftçi bu 16 Lira İle 8.8 kg üre gübresi alabiliyordu. Desteği 4 Lira arttırarak 2021 yılı için 20 liraya çıkarıyorsunuz. Peki arttırılmış haliyle 20 Liraya çıkan destek ile şimdi kaç kilo üre gübresi alınıyor? Yalnızca 2,2 kilo. Anlayacağınız, gübre desteği artmadı, 8,8 kilodan 2,2  kiloya düştü sayın bakan.” dedi.

“BU NASIL BİR TARIM POLİTİKASIDIR?”

Türkiye’de bu sezon itibarıyla ben zarar ettim diyen çiftçi olmadığını dile getiren Milletvekili Girgin, “Gübre desteklerini arttırdık yeterli mi değil, ama elimde olsa çok daha fazlasını veririm, çiftçimize moral ve motivasyon vermek en önemlisi demişsiniz.  Vereceğiniz moral motivasyonla kaç kg gübre alınır? Çiftçi elektrik ve doğalgaz faturalarını ya da vergilerini moral ve motivasyon olarak ödeyeyim dese kabul eder misiniz mesela? Bu nasıl bir tarım politikasıdır Allah aşkına? Çiftçiye gelince" elimde olsa daha fazlasını verirdim ama yok, siz moral motivasyonla yetinin. İthalata gelince "paramız var ki alıyoruz! Bu nasıl bir çifte standarttır? Çiftçi sizden moral motivasyon değil somut destek bekliyor sayın bakan.” şeklinde konuştu.

“BU YIL LİMON DALINDA KALDI AĞAÇLAR KESİLİYOR”

Bu sene çiftçinin limonu satamadığını kaydeden Milletvekili Girgin, “Limonun kilo maliyeti 1 buçuk lira. İlaç gübre ve tarımsal makinaların maliyeti yüzde 100 ile yüzde 250 arası arttı. Seçim bölgem Muğla’da Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’da limon üreticisi feryat ediyor. Yıllık ortalama 110 bin ton limon üretilen bölgede, çiftçiler, son 5 yıldır limonu maliyetinin altında sattı. Bu yıl kilo fiyatının 40 kuruşa kadar düşmesine rağmen, yine de ürününü satamayanlar var. Aynı limon tezgâhta 7 lira. Borçlarını ödeyemeyen bir çok çiftçi bahçesini satışa çıkarmaya başladı. Çaresizlikten ağaçlarını sökenler var. Çiftçi ‘İlaç gübre ve tarımsal makinaların maliyeti yüzde 100 ile yüzde 250 arası arttı. Ağaçları kesersek 10 yıllık emeğimiz boşa gidecek, sesimizi duyan yok’  diyor. Seçim bölgem Muğla’da Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’da limon üreticisi feryat ediyor. Yıllık ortalama 110 bin ton limon üretilen bölgede, çiftçiler, son 5 yıldır limonu maliyetinin altında sattı. Bu yıl kilo fiyatının 40 kuruşa kadar düşmesine rağmen, yine de ürününü satamayanlar var. Aynı limon tezgâhta 7 lira. Borçlarını ödeyemeyen bir çok çiftçi bahçesini satışa çıkarmaya başladı. Çaresizlikten ağaçlarını sökenler var. Çiftçi, ‘Kesersek 10 yıllık emeğimiz boşa gidecek, sesimizi duyan yok’ diyor.  Limon üreticisinin sesine niye kulak vermiyorsunuz?” diye konuştu.

“ARICILARIN SORUNLARI YANGINLAR SONRASI KATLANDI”

Muğla'daki arıcıların sorunlarının yangınlar sonrası katlandığını dile getiren Milletvekili Girgin, “Üretiminde dünya lideri olduğumuz çam balının üretim sahası olan binlerce hektarlık basralı saha yanmıştır. Bu nedenle arıcılarımız, kovan desteğinin yüzde 100 arttırılmasını, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının en az 1 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesini, kovan başı desteklemelerinin Ocak- Şubat aylarında mutlaka verilmesini istiyor. Muğla arıcılarının, arıyı kışın beslemek için, şu anda 15 bin çuval (50 kg) şeker talebi var. Ancak Türk Şeker bu ihtiyacı karşılamıyor. Arıcılar taleplerinin eksiksiz yerine gelmesini talep ediyor.” dedi.

-NEVAL ARSLAN

Bu haber toplam 293 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.