2020 tarımsal üretim değerlendirildi

2020 tarımsal üretim değerlendirildi

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MUTSO) 2020 yılı faaliyet ve çalışmalarının değerlendirildiği toplantı düzenledi.  2021 yılı proje ve hedeflerin de açıklandığı toplantıda İl Müdürü Saylak, pandemi dönemine rağmen güzel çalışmalar yaptıklarını anlattı.MUĞLA BÖRÜLCE VE BARBUNYA ÜRETİMİNDE BİRİNCİ2020 yılının üretici ve tüketici için zor bir yıl olduğuna değinen Muğla İl Tarım...

A+A-

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MUTSO) 2020 yılı faaliyet ve çalışmalarının değerlendirildiği toplantı düzenledi.  2021 yılı proje ve hedeflerin de açıklandığı toplantıda İl Müdürü Saylak, pandemi dönemine rağmen güzel çalışmalar yaptıklarını anlattı.

MUĞLA BÖRÜLCE VE BARBUNYA ÜRETİMİNDE BİRİNCİ

2020 yılının üretici ve tüketici için zor bir yıl olduğuna değinen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, bütün zorluklara rağmen orman müdürlüğü çalışanlarıyla beraber üreticilerin yanında olarak süreci yürüttüklerini ifade etti.

Pandemi sürecine rağmen Muğla’da toplam tarımsal üretim değerinin 10 milyon TL olduğunu aktaran Saylak, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 27 bin 483 üretici olduğunu bildirdi. Muğla’nın Türkiye’de börülce ve barbunya üretiminde birinci, zeytin üretiminde 2’nci, badem, susam, portakal, limon, nar ve domates üretiminde 3’üncü olduğunu açıkladı.

“HASTALIKTAN ARİ İL OLMA YOLUNDA 4’ÜNCÜ SIRADAYIZ”

Tıbbi aromatik bitki projesi kapsamında atak yaşandığını söyleyen Saylak, “2020-2021 yılları içerisinde 455 bin TL bütçeli 200 bin adet tüplü lavanta fidesinin dikimini gerçekleştirdik. Milas’ta topraksız tarım ihtisas organize sanayi bölgesi (TDİOSB) projesi ile 2 bin dekarlık alanda toprksız tarım uygulaması hedefliyoruz. Hayvancılıkta ise hastalıktan ari il olma yolunda 7’nci sıradan 4’üncü sıraya yükseldik. Datça’yı hastalıktan tamamen ari hale getirerek ülkemize örnek bir çalışma yapmak hedefindeyiz” dedi.

“APİTERAPİ ÜRÜNLERİ ÜRETİM MERKEZİ AÇACAĞIZ”

Muğla’nın yüzde 68 inin orman alanı olduğunu ve dünyada üretilen çam balının yüzde 92’sinin Türkiye’den sağlandığını ifade eden Saylak, “Ülkemizde üretilen çam balının yüzde 75’i ilimizden sağlanıyor. 2019 TÜİK rakamlarına göre ilimizde yaklaşık 1 milyon koloni sayısı ile 15 bin ton bal üretilmektedir. Arıcılık alanında yeni bir proje başlatıyoruz. Apiterapi Ürünleri Üretim Merkezi açacağız” dedi.

“YAĞLIK ZEYTİN ÜRETİMİNDE 2’NCİ SIRADAYIZ”

Muğla’da bulunan 16 milyon zeytin ağacının 10 milyonunun Milas’ta bulunduğunu aktaran Saylak, Muğla’nın yağlık zeytin üretiminde 2’nci sırada olduğunu bildirdi. Saylak, “AB’ de tescilli ilk ve tek Türk Zeytinyağı Milas’ın oldu. 2017 tarihinde MİTSO tarafından AB’ye başvurusu yapılan Milas Zeytinyağı 23 Aralık 2020 de onaylandı. AB’ den tescil aldık ama zeytin bitiyor. Asıl şimdi ekip olup üretimi arttırmalıyız. Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti Ve Giderilmesi Projesi başlattık. Ticaret Odaları, Ziraat Odaları, Zeytindostu Derneği GEKA işbirliği ile eğitim ve yayım faaliyetleri gerçekleştireceğiz” dedi.

Muğla İl Tarım Ve Orman Müdürü Barış Saylak, tüm zorluklara rağmen 2021 yılında tarımsal desteklemelerin daha da artacağını belirterek salgın sürecinde emek harcayan tüm ekip arkadaşlarına, sağlık çalışanlarına ve basın mensuplarına teşekkür etti.

Bu haber toplam 211 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.