Muğla’nın Menteşe ilçesindeki 450 yıllık tarihi su değirmeni, zamana meydan okuyarak hâlâ un öğütmeye devam ediyor. Su gücüyle çalışan değirmen, bölge halkının organik un ihtiyacını karşılıyor. Asırlık yapı, hem geçmişin izlerini hem de köy yaşamının sürdürülebilirliğini yaşatıyor.
Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Dokuzçam ve Çatak sınırlarında yer alan 450 yıllık tarihi su değirmeni, gelişen teknolojiye rağmen çarklarını döndürmeye devam ediyor.
Asırlardır bölge halkının buğday, mısır ve darı unu ihtiyacını karşılayan değirmen, "Taşıma su ile değirmen dönmez" atasözüne inat, hala aktif olarak kullanılıyor. Tarihi değirmende su gücüyle hareket eden tonlarca ağırlıktaki taş, asırlardır öğütme işlemi gerçekleştiriyor ve halkın organik un ihtiyacını karşılıyor.
Dokuzçam Mahalle Muhtarı Mehmet Bulut, tarihi değirmenin Dokuzçam ve Çatak sınırları içerisinde, yaklaşık 450 yıldır çalıştığını söyledi. Su değirmeninin hala ilk günkü gibi çalıştığına dikkati çeken Bulut, "Çatak, Çamlıbel, Dokuzçam ve Şenyayla mahallelerindeki vatandaşlarımız buraya gelip mahsullerini öğüttürüp un haline getirtiyor. Bu değirmende buğday, mısır ve darı unu öğütülüyor. Vatandaşlarımız her türlü un ihtiyacını burada karşılayabiliyor" dedi.
Değirmeni işleten Gülhanım Yılmaz ise değirmenin geçmişiyle ilgili bilgi verdi. Yılmaz, "Buranın geçmişi bizim için çok kıymetli. Babam 1968 yılında bu değirmeni aldı. Babam vefat ettikten sonra yaklaşık 10-14 yıldır biz işletiyoruz. Şu anda burası ilk günkü gibi çalışıyor. Her zaman 7/24 açık.
Bakımını da biz yapıyoruz. Gelen malzemeleri öğütüyor, un haline getiriyoruz. Çok sayıda müşterimiz var. Burada elde ettiğimiz un çok daha kaliteli ve sağlıklı. Vatandaşlar da unlarını güvenle alıp evlerine dönüyor" diye konuştu.