55 BİN 745 TON İTU ÜRÜNÜ ÜRETİLDİ

55 BİN 745 TON İTU ÜRÜNÜ ÜRETİLDİ

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yürütülen İyi Tarım Uygulamaları (İTU) çalışmaları kapsamında Muğla’nın Milas ve Yatağan ilçelerinde üreticilere biyoteknik mücadele konusunda uygulamalı eğitimler veriliyor.

A+A-

Muğla’da 100 bin hektar alanda yaklaşık 17 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Milas ilçesi de mevcut zeytin ağacı varlığının yüzde 49’una sahip. Dolayısıyla zeytin üretimi Muğla açısından son derece stratejik bir ürün olarak biliniyor.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak da daha kaliteli ve sağlıklı ürün elde ederek, üreticilerin hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda daha doğal yöntemler kullanarak örnek bahçeler oluşturması hedefleniyor.

whatsapp-image-2022-09-23-at-17-03-06.jpeg

Bu kapsamda zeytin alanlarında “Verimsizliğin Tespiti ve Giderilmesi Projesi” kapsamında çalışmalar yapılıyor.

Verimsizliğin Tespiti ve Giderilmesi Projesi ile Milas Akyol mahallesinde 500 dekar, Yatağan Bahçeyaka mahallesinde de 500 dekar zeytin alanında toplu mücadele çalışması yapıldı.

Milas’ta yapılan çalışmalara Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel, Koordinatör Rukiye Keleş, il ve ilçe müdürlüğü elemanları, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Yatağan’da yapılan çalışmalara ise Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Kaymakam Mustafa Emre Kılıç, Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, TOGEM-DER Başkanı Füsun Türken Uysal ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile İlçe Müdürlüğü teknik elemanları, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Toplu mücadele uygulamasında her ağaca 1,5 litre pet şişede 1 litre miktarında yüzde 3 lük DAP gübre çözeltisi ile hazırlanan tuzaklar kullanıldı.

whatsapp-image-2022-09-23-at-17-03-04-1.jpeg

Konuya ilişkin Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılan bilgilendirmede şunlar kaydedildi:

“Şimdiye kadar Bin 500 dekar alana yaygınlaştırılan çalışmalar kapsamında 15 bin şişe daha temin edilerek dağıtımı tamamlandı. Yapılan bu teknik çalışmalar verimde kendini gösterdi ve TUİK rakamlarına göre 2020 yılında yağlıkta ağaç başına 3 kilogram olan verim 2021 yılında 15 kilogram meyvede ise 2020 yılında ağaç başına 4 kilogram olan verim 2021 yılında 14 kilogram olarak gerçekleşti. İlimiz Muğla’da 2021 yılında İyi Tarım Uygulamalarında 13 ilçede 37 farklı üründen özellikle zeytin, turunçgiller, domates ve badem 55 bin 745 ton İyi Tarım Uygulamaları ürünü üretildi.”

Bu haber toplam 349 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.