70 YILLIK EKMEK TEKNESİ

70 YILLIK EKMEK TEKNESİ

Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan 70 yıllık işletme olan Işık Mağazası 3 kuşağa ekmek teknesi oldu.“MÜŞTERİLER HAZET’İN ÜRÜNLERİNİ ALMAK İÇİN KUYRUKTA BEKLERDİ”1950 yılında babası merhum Mehmet Yalın’ın terzilik yaptığını söyleyen mağaza sahibi Erdal Yalın, “Babam tüccar terzi dediğimiz terziliği yapıyor, aynı zamanda erkek kumaşı satıyordu. Ticaret odasına 1950 yılında kayıt oldu. Babam daha sonra kolonyacı Ahmet’in...

A+A-

Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan 70 yıllık işletme olan Işık Mağazası 3 kuşağa ekmek teknesi oldu.

“MÜŞTERİLER HAZET’İN ÜRÜNLERİNİ ALMAK İÇİN KUYRUKTA BEKLERDİ”

1950 yılında babası merhum Mehmet Yalın’ın terzilik yaptığını söyleyen mağaza sahibi Erdal Yalın, “Babam tüccar terzi dediğimiz terziliği yapıyor, aynı zamanda erkek kumaşı satıyordu. Ticaret odasına 1950 yılında kayıt oldu. Babam daha sonra kolonyacı Ahmet’in olduğu konumda bulunan hanın içine bir dükkân yaptırmış.  1970’lerden sonra bende babamın yanına gelmeye başladım. Yani 18 yaşından beri buradayım.  İlk açılan dükkanımızdan ilaveten Şadırvan’ın orda konfeksiyon satmaya başladık.  O zamanlarda Hazet, İGS ve KİP ürünleri çok yeniydi. Hazet ürünlerini Muğla’da sadece biz getirdiğimizden dolayı insanlar Hazet’in ürünlerini almak için kuyrukta beklerlerdi” diye konuştu. “KUŞAKTAN KUŞAĞA İŞLETME”

 1971 yılından bu yana mağazayı işlettiğini dile getiren Erdal Yalın, “1971’de babam abimle bana dükkânda çalışın deyince bende okulu yarıda bırakıp geldim. Abim de okulunu bitirip öyle geldi yanımıza. Abimle de uzun yıllar birlikte çalıştık” dedi.

“EN ÇOK KUMAŞ SATILIRDI”

O zamanlarda en çok kaliteli kumaş olarak perdelik, döşemelik, erkek kumaşları, ithal ve İngiliz kumaşlarının satıldığını belirten Yalın, “O zamanlarda herkes takım elbise ve tek ceket giyerlerdi. Daha sonra da konfeksiyon baya bir hız kazandı. Özellikle bayan elbiseleri, gelinlik satışları arttı. Gelinlik imalatı şimdiki zamana göre o zamanlarda bu kadar yoktu. Genelde biz Bursa’dan gelinlik alır gelirdik. O gelinlikler de dümdüz olurdu şimdiki zaman gibi modeller olmazdı. Fazla satan da olmayınca o zamanlarda günde 10-15 tane gelinlik satardık. O zaman ki yıllarda kumaşla beraber perdelik ve döşemelik çok ağırlıklı giderdi. Şimdi hepsi ayrı ayrı bir mağaza oldu. Eskiden mağazamızda hepsini bir arada yapardık. Şimdi ödeme konusunda kartlar, müşteriler için kolaylık oldu ama eskiden müşteriler ödemeyi tütünü satıp hemen getirerek öderdi” diye konuştu.

“DÜĞÜNCÜLERE ELBİSELİK KUMAŞ SATARDIK”

Şimdiki satış durumunda fiyatlara ve pandemi sürecine bakılmaksızın o zamana göre düştüğünü söyleyen Erdal Yalın, “Çeşit olarak azaldı ama bu sefer de gelinlik sektörü, abiye sektörü biraz daha öne çıktı eskisi kadar yoktu. Eskiden mesela bu kadar abiye giyen insan yoktu. Düğünler bu şekilde olmazdı. Evlenecek olan gelin ve damat gelir karşılıklı ürün alırlardı. Onlara toplu elbiselik kumaş satardık. Pazenleri dışarıya koyup dizerdik birbirlerine hediye alırlardı şimdi tabii ki böyle bir şey kalmadı. İnsanlar o zamanlarda pek fazla çeşit olmadığı için kumaş alıp diktirirlerdi. Pandemiden önce abiye sektöründe düğün zamanı herkes birbirine, akrabalarına abiye alıyorlardı” dedi.

“ALIVERİŞ MERKEZLERİ SEKTÖRÜ ETKİLEDİ”

1980 tarihlerinde işlerin çok olduğu için her hafta İzmir’e mal almaya gittiğini söyleyen Yalın, “O zamanlar da alışveriş merkezleri olmadığı için çok işlerimiz olurdu.  Şimdi artık günlük giyim yaz sezonunda çok iyi satılıyor fakat kışın satışlar biraz durgunlaşıyor. Müşteriler almak için kış sezonunda indirim günlerini bekliyor” şeklinde konuştu.

“PANDEMİDEN ÇOK ETKİLENDİK”

Pandemiden çok etkilendiklerini dile getiren işletme sahibi Erdal Yalın, “1 buçuk yılda 3 ay iş yapabildik.  Sabahları dükkânımızı açtığımızda iş yapamamak, müşterinin olmaması bizi zorladı. Şimdi 1 haftadan beri iş yapmaya başladık yavaş yavaş. Geçen sene banka borçlarımızı 3 ay faizle ertelediler ama kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğinden yararlanabildik şu anda hibe desteğinden yararlanıyoruz fakat iş yerine sahibine hibe desteğinden başka birebir katkı olmadı” diye konuştu. Yalınların en küçük işletme sahibi olan Kaan Yalın, “Aile işi olduğu için üniversiteyi bitirdikten sonra bende devam etmeye karar verdim. 1950 yıldan beri aile işi olarak devam ettiği için bende devam ettirmeyi hedefledim ama tabii pandemi işleri biraz zorlaştırdı. İnşallah daha da büyüterek etkin bir şekilde devam ettirebiliriz. Pandeminin etkisinden de bir an önce dünya ve ülkemiz olarak inşallah bir an önce kurtuluruz. Müşterilerimizi de yıllardan beri olduğu gibi hizmet ederek mağazamıza bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 451 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.