86 yaşındaki Öztürk: “Eskiden her şey daha güzeldi”

86 yaşındaki Öztürk: “Eskiden her şey daha güzeldi”

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Çiftlik Mahallesi’nde yaşayan Ayten Öztürk (86), tek başına hayatını idame ettiriyor. İlkokul yıllarında ezberlediği şiiri hala ezberinde tutan Öztürk, kendine “maşallah” dedirtiyor. Eskiden yaşadığı zorlukları anlatan Öztürk, “7 dönüm tarlayı 1 haftada tek başına sürerdim. Eskiden her şey insan gücüyle yapılırdı ama herkes mutluydu. Şimdi ise insan gücü azaldı ama herkes mutsuz” şeklinde...

A+A-

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Çiftlik Mahallesi’nde yaşayan Ayten Öztürk (86), tek başına hayatını idame ettiriyor. İlkokul yıllarında ezberlediği şiiri hala ezberinde tutan Öztürk, kendine “maşallah” dedirtiyor. Eskiden yaşadığı zorlukları anlatan Öztürk, “7 dönüm tarlayı 1 haftada tek başına sürerdim. Eskiden her şey insan gücüyle yapılırdı ama herkes mutluydu. Şimdi ise insan gücü azaldı ama herkes mutsuz” şeklinde konuştu.

Buse Nil Tokur

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Çiftlik Mahallesi’nde yaşamını devam ettiren 86 yaşındaki Ayten Öztürk, yaşıtlarına taş çıkartıyor. 86 yaşında olmasına rağmen her işini kendi yapan Öztürk, ilkokul yıllarında ezberlediği şiiri hala ezberinde tutuyor. Çevresindeki kişilere sürekli şiirler okuyan Ayten nineyi görenler “maşallah” diyor.

Eski zamanlarda yaşayan insanların günümüze nazaran daha mutlu olduğunu dile getiren Ayten Öztürk, geçmiş zamanlarda yaşadığı zorlukları anlattı. 7 dönüm tarlayı 1 haftada tek başına sürdüğünü söyleyen Öztürk, “Eskiden her şey insan gücüyle yapılırdı, daha zahmetliydi ama herkes daha mutluydu. Şimdi her şeyi robotlar yapıyor, makineleşme var ama kimse mutlu değil” dedi.

ELEKTRİK OLMADIĞI İÇİN DÜĞÜN MEYDANINDA ODUN YAKARDIK

Şimdiki bayramların, eski bayramların tadını vermediğini söyleyerek, eski zamanlarda elektrik olmadığı için odun yaktıklarını anlatan Ayten Öztürk, “Eskiden orak biçerdik. 6-7 dönüm tarlayı 1 haftada kendi başıma biçerdim. Eskiden böyle hastalıklar yoktu. Yaka olduğumuz zaman karnımıza kendi yaptığımız tarhana koyardık.  1941 yıllarında Çiftlik köyüne ilk kez okul yapıldı. Babam muallim Mehmet Ünal’da orada 42 sene öğretmenlik yaptı. Eskiden bayramlar çok güzeldi. Şimdi ki zaman bayramları eski bayramların tadını vermiyor. Yayladan kabadayı erkekler türkü söyleye söyleye köyün içine doğru gelirlerdi. Düğünlerde ise okuntu yerine evlerden yiyecek içecek götürürdük. Elektrik olmadığı için de düğün meydanında odun yakardık. Zurnacılar gelirdi, zurnacılara kumaş parçalar asardık. Geline altın bilezik o zamanlar yoktu, gümüş bilezik takardık” dedi.

“BABAM ATATÜRK’Ü GÖRMÜŞ”

Öte yandan muallim babası Mehmet Ünal’ın Atatürk’ü gördüğünü söyleyen Ayten Öztürk, “Babam Atatürk’ü görmüş. Eve gelip bana anlatmak istemiş ama kimsenin bilmesini istemiyormuş. Fakat köylü halkı merak içinde olduğundan dolayı Atatürk hakkında bir şeyler öğrenmek için eve gelenlerden dolayı bana anlatamadı” dedi.

Öztürk’ün 7 yaşında ezberlediği şiir:

Yurdum

Ankara'nın armutu

Bursa'nın İpek dudu

Yalova'nın yoğurtu

Tanıtır hemen yurdu

Diyarbakır karpuzu

Konya'nın harman tuzu

Kocahisar'ın göl tuzu

Tanıtır yurdumuzu

Yurdumuzun tütünü

Aldı bugün döğdüğümü

Dosyamız birinci

Özümüz birinci

Bugün Yurdum birinci

Türk oldurur güvenci

Bu haber toplam 824 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.