AFİFE JALE’NİN HAYATI 2.KEZ SAHNEYE TAŞINDI

AFİFE JALE’NİN HAYATI 2.KEZ SAHNEYE TAŞINDI

Muğla Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Tiyatro bölümü, ilk Müslüman kadın tiyatrocu Afife Jale’nin hayatının anlatılığı ‘Şimal Yıldızı’ adlı tek perdelik dram oyununu 2.kez Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşturdu.

A+A-

Muğla Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Tiyatro bölümü, , ilk Müslüman kadın tiyatrocu Afife Jale’nin hayatını anlatan oyun ile sahne aldı.

‘Şimal Yıldızı’ adlı tek perdelik dram oyununu 2.kez Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşturdu.

Utkan Özüpak’ın yazıp yönettiği tiyatro oyununda duygu dolu anlar yaşandı. Öte yandan tiyatro salonu hınca hınç dolarken, oyuncular ayakta alkışlandı.

AFİFE JALE KİMDİR?

Afife, 1902 yılında İstanbul’un Kadıköy semtinde dünyaya geldi. 10 Kasım 1918 günü Darülbedayi’ye talebe olarak kabul olunan Beyza, Refika, Behire ve Memduha adlı 5 kızdan biriydi. Afife ve Refika hariç ötedeki kızlar daha fazla dayanamamış ve ‘Nasılsa sahneye çıkamayacakları’ gerekçesiyle tiyatroyu bırakmışlardı. Aynı yılın 18 Aralık günü Refika tiyatronun suflör, Afife de ‘Mülazimartislik’ (stajyer oyuncu) kadrolarına alınmışlardı. Afife bir yıl süreyle bütün provalara devam etti ama bir türlü sahneye çıkamadı. Öte yandan Refika sahne gerisinde görev alan ilk Türk kadını oldu. 1920 yılının 13 Nisan gecesi prömiyeleri yapılacak olan Hüseyin Suat’ın ‘Yamalar’ adlı oyununda Emel rolü Eliza Binemeciyan’ın tiyatrodan ayrılması sebebiyle ortada kaldı. Darülbedayi yöneticileri rolü Afife’ye oynatma kararı verdiler. Böylelikle Afife, 22 Nisan gecesi Kadıköy’deki Apollon Tiyatrosunda (sonrasında Hale Sineması, geçen yıla kadar ise Reks sineması ) Emel rolünü oynayarak sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadını oldu.

 

Bu haber toplam 281 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.