Adalet ve Kalkınma Partisi, Milletvekili Yakup Otgöz, Muğla genelindeki yatırım ve hizmetlerle ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda, 2023-2024 yıllarında gerçekleştirilen yatırımlar ve gelecek projeler detaylandırıldı.
Gerçekleştirilen toplantıda Milletvekili Otgöz, Muğla'daki yatırımları açıkladı.
Otgöz, şu şekilde özetledi:
* SAĞLIK ALANINDA YENİLİKLER:
· Seydikemer ve Bodrum Devlet Hastanelerinin ekipman ve diğer ihtiyaçları tamamlandı.
· Seydikemer Devlet Hastanesi'nin rol grubunu yükselterek, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırdık.
· Bodrum ve Fethiye Devlet Hastanelerine anjiyografi cihazları eklendi.
· Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi'nin kapasitesini artırmak amacıyla ek bina yapımı devam ediyor.
· Marmaris Devlet Hastanesi’nin açılışı 2024 yılı içinde yapılacak.
· Fethiye'de 500 yataklı yeni bir devlet hastanesinin yatırımı başlatıldı, yer tespiti tamamlandı.
· Menteşe'ye 150 yataklı yeni bir acil durum hastanesi inşa ediliyor.
· ALTYAPI VE ULAŞIM PROJELERİ:
· Seydikemer-Kalkan ve Seydikemer-Söğüt yollarında bölünmüş yol çalışmaları hızlandırıldı.
· Muğla-Denizli-Marmaris Kötekli kavşak düzenleme çalışmaları başladı.
· Dalaman’da Kapıkargın Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi, turizm yatırımları için adımlar atıldı.
· DOĞALGAZ ALTYAPISI:
· Menteşe Merkez, Yatağan ve Kavaklıdere ilçelerine doğalgaz bağlandı.
· Milas için doğalgaz proje çalışmaları tamamlandı ve 2024 sonu itibarıyla doğalgaz kullanımı başlayacak.
· Fethiye, Seydikemer, Ortaca, Dalaman ve Marmaris ilçelerine doğalgaz bağlanması için kamulaştırma çalışmaları başlatıldı.
· GENÇLİK VE SPOR YATIRIMLARI:
· Muğla’ya yaklaşık 2 milyar TL yatırım yapıldı; halı sahalar ve spor tesisleri açıldı.
· Muğla’yı bir spor ve gençlik şehri yapmak amacıyla çeşitli projeler devam ediyor.
· Muğla Şehir Stadyumu ve diğer spor alanlarının modernizasyonu için çalışmalar başlatıldı.
· EĞİTİM VE ADALET:
· 20 yeni okul Muğla ve ilçelerine kazandırıldı.
· Seydikemer Adliyesi’nin açılışı yapıldı.
· TARIM VE KIRSAL KALKINMA:
· Kırsal ekonomik altyapıyı destekleme programı kapsamında çiftçilere makine, alet ve ekipman hibe edildi.
· Hayvancılığı geliştirme projesi kapsamında kovan ve arı yemleri dağıtıldı.
· Orman yangınları için araç ve ekipman alındı.
· ENERJİ VE TELEKOMÜNİKASYON:
· Elektrik, trafo ve enerji hatlarının sorunlarını çözmek için yatırımlar yapıldı.
· Muğla genelinde telekomünikasyon sorunları çözülmeye çalışıldı.
· Baraj ve gölet inşaatları devam ediyor, yeni sulama tesisleri projeleri yürütülüyor.
Otgöz, ülke genelindeki ekonomik gelişmelere de değindi. Yeni Orta Vadeli Ekonomik Programın ardından, büyümede dengeleme sağlandığını, işsizlik oranlarının düştüğünü ve Türk Lirası’nın güveninin arttığını belirtti. Döviz rezervlerinin 150 milyar dolara yükseldiğini ve enflasyonla mücadelede kararlılığın sürdüğünü ifade etti.
Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Kadem Mete, gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan yatırımlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kötekli Kavşağı Projesi ile ilgili değişiklikler olduğunu belirten Kadem Mete, “Hakkında en çok haksız eleştiri aldığımız akıllı kavşak projesi hakkında bilgi vereceğim. Birçok engelleme ile de karşılaştık. Bunları kötü amaçla söylemiyorum. Teknopark’ın önünden oldukça fazla bir alan gidiyordu. Şimdi projede şöyle bir değişiklik yaptık. Teknopark’ın yanındaki devasa hafriyatın niçin biriktirildiği anlatayım. Orada bir hazırlık yapıyor 26 kazık çakıldı. Kazıklar toprağa çakıldığı için kimse bunları görmüyor. Onun için hiçbir hazırlık yapılmıyor sanılıyor. Burayı biz 2 şeyden dolayı beklettik. Birincisi kamulaştırılması gereken yerler ve imar planında değişiklikler yapılması lazımdı. Devlet kamulaştırmayı yapar imar değişikliğini belediye yapar. Bir süre büyükşehirde plan değişikliği yapılırken bir yandan da kamulaştırma çalışmaları yapıldı. Ama üniversitemiz dahil bazı çekinceler sundular. Bu çekinceler doğrultusunda da planda değişiklikler yaptık. U dönüşlerinden biri kaldırıldı. Sıkıntılar kaldırıldı. Şu an proje üzerinde bu plan değişikliği uygulanıyor. Turizm sezonu bittikten hemen sonra Kasım ayı içerisinde inşallah kavşağın inşaatına başlayacağız. İnşaat başladıktan sonra mevcut yolların kapatılıp yan yollar verilmesi gerekiyor. Köprü yaklarının dikilebilmesi için şimdiden o eleştirilere de hazırız ama bittiğinde müthiş bir şey olacağı için Muğla’nın yıllarca ihtiyacını karşılayacak. Kasım- Aralık aylarından ana arter kapatılarak trafik yolu yan yollardan sağlanacak” diye konuştu.
Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi’nin otopark sorununa çözüm bulunduğunu. Ek bir otopark alanında yapıldığını dile getiren Mete, “Mevcut hastanemizin, araçların park etmesi için yeterli alan olmadığından ciddi bir otopark sorunu oluşuyordu. Hastanenin üst tarafında bulunan yer Sağlık Bakanlığına tahsis edilen bir bölgeydi. Bu otopark için bize 4 milyon 400 bin TL gibi bir rakam göndermişti Sağlık Bakanlığı ama bu rakamla otopark yapmak mümkün değildi. Mevcut hali hazırda Denizli yolunun yapan firmayla ve Karayolları Bölge Müdürümüz ile görüştük. Oradan kazınan asfalt malzemelerini alarak otopark yapılacak olan bölgede ki zemine döktük. Önce bir greyder ile düzletildi, sonrasında silindir ile ezilerek 1 TL para harcamadan yaptık. 4 Milyon 400 Bin TL ile sadece çevre düzenlemesini yapabilirdik. Çok kısa zaman içerisinde hizmet vermeye başlayacak. Bu otopark hastaneye biraz uzak olduğu için buraya hastane personelinin araçlarının park etmesi sağlanacak. Hastanenin etrafındaki otoparklarda hasta ve hasta yakınlarına tahsis edilecek” dedi.
Kadem Mete, Muğla Atatürk Stadyumu’nun yıkılıp yeniden inşaa edilmesi ile ilgili şu sözlere yer verdi;
Şampiyonluğa giden yolda sekteye uğramaması için yıkım işini sezonun sonuna kadar beklettik. İnşaatta numune alınır ya hani buradan numune alınamadı. Tırnağınız ile kazısanız devirebileceğiniz bir yapıydı burası maalesef. Bunları o zamanlar söyleyemedik. Şampiyonluğun son maçında karşı tribünlerin tıklım tıklım olduğu yerde inanın böyle yüreğimiz ağzımızda izledik. Muğlaspor bir üst lig’e çıktı, buranın yıkılıp yenisinin yapılması fikri oluştu. Bununla ilgili de şöyle; bir şeyi hemen derme çatma bir şekilde yapabilirsiniz ama o zamanda derler ki size ‘ya bunu mu yapacaktınız’ biz Muğla’ya yakışır ve sadece Muğlaspor Lig yükseldiğinde ihtiyaçlarını karşılayacak bir saha yapalım istedik. Bizim ilk önce çıkan fikrimiz 37 Milyon TL tutacak olan fikrimiz şuydu. Koşu-yürüyüş yerinin olduğu yerden karşılıklı iki tribün koyalım portatif, arkadan da inşaat daha sonra devam eder. Ama hangi parayla? Biz bunun yerine son zamanlarda şu anda 14 tane stadın da yapımı bu şekilde düşünülüyor. Çelik konstrüksiyonlu, daha düşük maliyetli ve adeta sürekli ilave edilebilip büyütülebilecek bir projeyle işi düşünmeye başladık. Şurada da şeklini görüyorsunuz. Şimdi çelik konsüksiyon deyince hani böyle sundurmaların olduğu bir şey gelmesin aklınıza yani böyle siz çelik demir falan görmeyeceksiniz. Yani şu şekilde yapıldıktan sonra bunun betonarme içerikten konsüksiyon olduğunu da çok anlamayacak vatandaşımız. Yani öyle çirkin bir görüntü olacağını tahmin etmeyin. Şurası karşı tribünler, ve üstü kapalı. Burası yine protokolün olduğu bölüm kapalı diye geçen bölümümüz burası yine bakın etrafında tartan pis yapacağız. Yani daha önceden olmadığı ama artık hizmete sokacağımız bir tartan pist burada birçok. Faaliyetlerde yapma şansımız olacak şey olimpik standartlarda olacak ve 37 milyon liraya yapacağımız bu proje ilave ile yapmışken şunu yapalım, yapmışken bunu yapalım. Bir de bu bölgenin deprem kuşağı fayının üstünde olması sebebiyle zemin de yapmak gerekli. Yani bir çok şey hadi bak bismillah dedikten sonra bizi engellenme yönünde veya engelleme demeyeyim de işimizi uzatma yönünde birçok sorun çıktı. Bunların hepsi tamamlandı. 3 haftadır da planın onaylanması için Menteşe Belediyesini bekliyoruz. Bunlar hiç kimse bugüne kadar bahsetmiyor. Yani plan verildi, onaylanması için Menteşe Belediyesi bir takım evraklar istendi. Onlar hazırlandı verildi ek evraklar istendi verildi. Yani tam 3 haftadır projenin onaylanmasını bekliyoruz Menteşe Belediyesinde. Ama ağzı olan işte bırakıldığı, yıkıldığı madem yapılmayacak, yapılmayacak diye bir şey yok. Planı projesi her şeyi hazır önce daha küçük bir şey düşünülüyordu şimdi buğla yapışır bir şekilde 147 Milyon TL yaklaşık maliyete olacak bir yapı, yaşayan bir stat yapmak istiyoruz. Altlarında birçok spor faaliyetinin olabileceği kapalı alanlar içeren bu projemizi. Menteşe Belediyesi planlamasını onayladıktan sonra inşallah hemen ihale çıkmak suretiyle hızlıca bir şekilde tamamlamış olacak.”
Bodrum Belediyesi’nin taşınmazları satışa çıkarmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Mete şunları kaydetti;
“Belediyeler kaynak yaratmakla mükellef yani hizmet sunabilmek için kaynak yaratmanız lazım. Devletin imkanları ve görevi de tabii ki çok daha fazla. Bodrum gibi bir yerde yani Türkiye’nin kalbinin attığı birçok dünyaca ünlü firmaların boy gösterdiği bir ilçede sizin kaynak toparlayabilmeniz lazım. Vatandaşta belediyeye gelecek sen arazileri sattın sırf bugün personel maaşını vermek için. Bunlar hep plan proje. Mevcutları satarak sadece günü birlik çözüm üretirsiniz. Bu ay maaşı ödersiniz sonraki ay satmak zorunda kalırsınız. Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanan bölgeden bir tanesiyiz. Elektrik faturalarıyla yarışıyor su faturaları. Bu kadar ciddi gelirlerin olduğu bir yerde de hala mal mülk satılıyorsa orada iş bilmemezlik vardır demek istiyorum. Keşke belediyelerimiz kaynak yaratsa. Devlete olan SGK borçlarını da ödememişler. Vatandaş borcunu ödemediğinde tepki gösterirken belediye ödemediği zaman adeta belediye mağdurmuş gibi davranılıyor. Borcunu ödesin. Belediyeler devlete olan borçlarını ödemekle mükellef.”