Anılarını makette yaşatıyor

Anılarını makette yaşatıyor

Buse Nil TokurMuğla’nın Yatağan ilçesinde yaşayan Muharrem Mavi çocukluğunun geçtiği köy evinin maketini yaparak eskileri yâd ettiklerini söyledi. Mavi, matematik öğretmenliğinde uzaktan eğitim derslerinden arda kalan zamanlarda ufak çaplı maketler de yaptığını dile getirdi. Mavi, “Daha öncelerde ufak çaplı maket yapıyordum, sonradan traktör yapmaya başladım derken köyde ki dedemin evinin ahşaptan olduğu aklıma geldi ve onu yapmak isteyerek...

A+A-

Buse Nil Tokur

Muğla’nın Yatağan ilçesinde yaşayan Muharrem Mavi çocukluğunun geçtiği köy evinin maketini yaparak eskileri yâd ettiklerini söyledi. Mavi, matematik öğretmenliğinde uzaktan eğitim derslerinden arda kalan zamanlarda ufak çaplı maketler de yaptığını dile getirdi. Mavi, “Daha öncelerde ufak çaplı maket yapıyordum, sonradan traktör yapmaya başladım derken köyde ki dedemin evinin ahşaptan olduğu aklıma geldi ve onu yapmak isteyerek bir anlam yüklemek istedim” dedi.

Maket yapmaya karar verdiğinde en büyük destekçisi abisi olduğunu söyleyen Mavi,  dedesini ve babaannesini mutlu etmek, sevindirmek amacıyla çocukluklarının geçtiği köy evini yapmaya karar verdiklerini belirtti. Mavi, “İlk başladığımızda bu kadar profesyonelce bir şey çıkacağı aklımızın ucundan geçmemişti. 2-3 hafta da bitiririz diye düşünmüştük. Sonralarda işin ayrıntılarını yaptıkça ve sona yaklaştıkça yorulmaya başladık. Derslerden boş kalan vakitlerimizde makete önem verdik. Yaptığımız maket 2 ayda bitti” dedi.

Mavi, “Maketini yaptığımız ev dedemin babasının evidir. 1950’li yıllarında yapılmış bir ev. 1954 yılları civarında yıkılmış bu hale gelmiş. 2015 yılında da köyden ayrıldığımız zaman üstünde ki taşlar suyu içine çekiyor ve yıkılıyor” diye belirtti.

MAKET EV GERÇEK EVLE BİREBİR AYNI

Maketle ilgili sosyal medya da birkaç sayfada paylaşım yaptığını söyleyen Mavi,        “Görenlerin tepkisi çok güzel oldu” dedi.

Mavi, “Aklımızdan gönlümüzden geçen çok şey var her ince detayını yapmak isterdik. Yaptığımız iş en iyisi olsun istediğimiz içinde pes etmek istiyoruz fakat edemiyoruz. Çok zorladı. Bu maket hobi olarak geçersek bir de ticari yönü var. İlk başlangıçta 200 lira ya da 300 liraya hallederiz diye düşünmüştük. İşin içine girince küçük meblağa yapılmayacağını anladık” diye konuştu.

Makette bulunan her şeyin el emeği olduğunu belirten Mavi, “Hayvanlar 3 boyutlu yazıcıdan çıkartılmadır. Hepsinin ölçeği kendime aittir” dedi.

“DEDEMLER RÜYALARINDA HALA BU EVDE YAŞIYORLAR”

Maket evi dedesine ve babaannesine hediye olarak yapan Mavi, “Dedemden çok büyük tepki bekliyorduk fakat yaşı gereği ilk görüşte evi tanıyamadı, ama sonradan dedem ve babaannemin karşısında oturup ağladıklarını biliyorum. Her adımında binlerce anıları var. Dedemler rüyalarında hala bu evde yaşıyorlar. Akşamları maketin karşısına oturup eskileri konuşuyoruz” dedi.

Öte yandan Muharrem Mavi, anılarını yaşatmak isteyen vatandaşlar için maket yapabileceğini dile getirdi.

Bu haber toplam 326 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.