Muğla’nın tarih kokan Arasta Çarşısı, M. Ali Köseoğlu’nun yeni kitabı “Araf’ta yahut Arasta: Bir Eski Zaman Düşü” ile edebiyat sahnesine taşınıyor. Çıra Yayınları tarafından yayımlanan eser, Barış Pınarı Harekâtı’nın başlamasının Muğla’daki ilk yankılarıyla açılıyor. Çarşıda okunan salâ ve Profesör Târık’ın duygusal konuşması, okuru bir anda Çanakkale’nin destansı günlerine ve Milli Mücadele’nin çetin anlarına götürüyor. Hikâye, dünle bugünü, gerçekle hayali iç içe geçirerek zamanın sınırlarını zorluyor. Arasta’nın çınar gölgesinde esnaf sohbetleriyle başlayan anlatı, Hafız Sabri’nin ailesi Hacıkadılar’ın öyküsü, Pembe Hanım ile Süleyman Efendi’nin aşkı ve Saat Kulesi’nin inşa sürecini işliyor.
DUYGUSAL VE DÜŞÜNSEL BİR SERÜVEN
Osmanlı’nın son demlerinden Cumhuriyet’in kuruluşuna uzanan bu yolculuk, Menteşe Gazetesi’nin işgal altındaki direnişiyle doruğa ulaşıyor. Köseoğlu, tarihsel olayları sıradan insanların gözünden aktarırken, büyük mücadeleleri doğuran yerel kahramanlıklara dikkat çekiyor. Dede Korkut’un sözleriyle açılan eser, Arasta’yı sadece bir mekân değil, geçmişle günümüzü buluşturan bir köprü olarak sunuyor. Araf’ta yahut Arasta, okurlarını duygusal ve düşünsel bir serüvene davet ederken, tarihin izlerini bugünün ışığında yeniden keşfetme fırsatı veriyor. Kitap, internet üzerindeki satış mağazalarında satışa sunuldu.
M. ALİ KÖSEOĞLU KİMDİR:
Konya’da doğdu. Genç yaşta gazetecilik ve yayımcılığa başladı. Hasan Kuvvet ve Ahmet Aka ile çıkardıkları Eylül dergisinin altı sayısının editörlüğünü yaptı. Bülent Sönmez yönetimindeki Âşiyan dergisinin sahipliği ve yazı işleri müdürlüğü görevinde bulundu. Köseoğlu’nun yazı, söyleşi ve şiirleri Çerağ, Eylül, Aşiyan, Mavi Kuş, Düş Çınarı, Yedi İklim, Dergâh, Hece, Düşünen Şehir, Birnokta, MinikaGo, Diyanet Çocuk, Kuşluk gibi dergilerde yer aldı.
Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen Türkçe’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni (2013)’ne ve Tataristan’ın Başkenti Kazan’da gerçekleşen 11. Uluslararası Şiir Şöleni (2015)’ne katıldı.
Bir süre İlkkitap Yayınları’nın şiir editörlüğünü yürüten Köseoğlu’nun ilk kitabı Her Ayrılık Bir Aşk da aynı yayınevince yayımlandı. Son yıllarda çocukların da severek okuduğu masal ve şiirler kaleme alan Köseoğlu’nun şiirleri Dört Mevsim Dört Yaprak adıyla Kayalıpark Yayınları arasında, Bilime Değer Veren Sultan- 1. Alaeddin Keykubad da Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları’nın Türk İslam Büyükleri Serisi’nde yer buldu.
M. Ali Köseoğlu’nun Basın İlan Kurumu Müdürü olarak bulunduğu Muğla’dayken yazdığı “Muğla’yı Anlama Denemeleri”nden oluşan yazıları, Çizgi Kitabevi’nce Menteşe’deki Muğla adıyla kitaplaştı ve bu eser Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “2019 Yılının En İyi Şehir Kitabı” seçildi. 2023’te Hece Yayınları arasından çıkan Kurganlar ise Köseoğlu’nun Hece başta olmak üzere çeşitli dergilerde yayımlanan şiirlerinden oluşuyor.
TYB Konya Şubesi’ne üç dönem başkanlık eden Köseoğlu’nun, Gülşah Hanım ile evliliğinden Süleyman Süheyl ile Muhammet Vefa adlarında iki oğlu vardır.