Arastada ‘GÖLGE’ kirliliği

Arastada ‘GÖLGE’ kirliliği

NEVAL ARSLAN// Tarihi arasta, gölgelik için kullanılan bez, branda ve naylonların yarattığı görüntü kirliliğinin işgali altında. Sorunun çözümüne muhatap kurumlar, topu birbirlerinin üzerine atarken, kendi yöntemleriyle gölgelikler kuran esnaf ise, kalıcı çözümler bekliyor.

A+A-

Muğla’nın Menteşe ilçesindeki ticaret alanlarından tarihi arastada, esnafın gölgesinden faydalanmanın yanı sıra yağmurdan korunmaya yönelik başvurduğu bez, naylon ve brandalı yöntemler, kentin ortasında yarattığı görüntü kirliliğiyle dikkat çekiyor.

1.jpg

Bez ve brandaların yıpranıp, parçalandığı gözlenirken, yosun bağlamış naylonlar üzerinde biriken yağmur suları ve çöpler ise işyerlerini tehdit ediyor.

Yaşanan kirlilikten dolayı mağdur olduklarını ifade eden arasta esnafı, özellikle lokantaların bulunduğu alana yapılan çatı çalışması gibi bir çalışmanın kendi işyerleri için de yapılmasını istiyor.

2.jpg

Tarihi arastanın, Muğla’nın Menteşe ilçesinin kültür odaklı bir merkezi olduğunu dile getiren arasta esnafı, “Arastamız, kentimize gelen herkesin ilk merak edip, görmek istediği bir alan. Dolayısıyla meşhur coğrafi işaretli Muğla Köftesini yiyebildikleri, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler olan kalaycıların, tenekecilerin ve sobacıların bulunduğu bir tarihi bölge. Yani gelenekselleşmiş ve yaşatılmaya yüz tutulan dinamikleri içerisinde barındıran bir alan.  Kısacası Menteşe’nin de sembolik bölgelerinden bir tanesi. Böyle bir alanın daha derli toplu hale gelmesi için elden geçmesi gerekiyor” dediler.

“KALICI ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

Daha önce arastanın dokusuna uygun restore çalışmalarının yapıldığını ve bu çalışmanın yerinde bir çalışma olduğunu ifade eden esnaf, “Ancak önemli bir sorunumuz var. İşyerlerimizin güneşten ve yağmur sularından etkilenmemesi için kendi olanaklarımızla bez, branda ve naylonlardan oluşturduğumuz gölgelikler, adeta görüntü kirliliği oluşturmakta. Bu geçici yöntemlerin oluşturduğu bez, branda ve naylonlar aşırı yıpranmış durumda. Yıpranmasa bile görüntü olarak kirlilik oluşturuyor.  Bu kirliliğin giderilmesi için belediyeden katkı bekliyoruz. Özellikle insanların yemek yediği lokantaların bulunduğu alanda çatı çalışması yapan belediyemizin, aynı duyarlılığı tarihi arastanın diğer alanlarındaki iş yerleri için de göstermesini istiyoruz. Sarmaşık bile yapılabilir yeter ki bu çirkin görüntüden kurtulalım. Kalıcı bir çözüm bekliyoruz. Mimariyi bozmayacak bir şekilde daha önce yapıldığı gibi ahşap uygulama da yapılabilir. Bu konuda çözüm üretilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

3.jpg

“YAKAR TOP GİBİ OYNANDIK”

Esnaflar olarak toplanıp, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’e gittiklerini ve kendisinden arastanın iç kısmının kapalı çarşı olmasını istediklerini belirten arasta esnafı, sözlerine şöyle devam etti:

“Yaşanan rezilliği Başkan Gümüş’e gösterdik. Kendisi de Osman Başkanla birlikte gelip görmüşlerdi. Bahattin Başkan yaptığımız ziyarette Anıtlar Kuruluna gitmemizi ve izin almamızı söyledi. Sonrasında da gerekeni yapacaklarını belirtti. Esnaflar olarak Anıtlar Kuruluna gittik, çok güzel ağırlandık. Niçin geldiğimiz sorulduğunda ise, ‘Sizin gelmenize gerek yok, belediyeye bildireceksiniz, belediye bize proje sunacak ve bu kadar kalabalık esnafın isteği de geri çevrilmez. Size söz veriyoruz projeyi hemen onaylatacağız’ dediler. Kısacası, ortada yakar top gibi oynandık. Daha sonra biz Bahattin Başkana çıkmak istemedik. Bütün her şey belediyenin elindeymiş. Bizim baskımızla da kısa sürede rezil durumdan kurtulacaktık ama bizi başından saldı gibi durum söz konusu oldu. Her şey politika, her şey yalan.”

BAŞKAN GÜMÜŞ: “ANITLAR KURULU İZİN VERİRSE, BİZ YAPARIZ”

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, ilk belediye başkanı olduğu dönemde Anıtlar Kuruluna proje sunduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Esnaf farklı, farklı kötü görünümlü bezler, brandalar, naylonlar kullanıyordu. Lokantaların olduğu alanı yaptık ama Anıtlar Kurulu ona da karşıydı. Kurşunlu Meydanı’nda çevre düzenleme ve zemin çalışması yaptığımız süreçte lokantaların olduğu alanın üst kısmını da yapmak istedik ilk başta pek olumlu bakmamışlardı. Daha sonra Anıtlar Kurulunun onayında ve görüşü doğrultusunda çalışma yapıldı. Yapılmayan diğer alanlar için Anıtlar Kuruluna proje sunduk ama uygun görülmedi. Yeniden bir proje istediler. Yeni projemiz hazır, sunacağız. Anıtlar Kurulu izin verirse, biz yaparız.”

 

Bu haber toplam 650 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.