“Arıcılık mesleği severek yapılmalı”

“Arıcılık mesleği severek yapılmalı”

Sinan BoyacıMuğla’nın Menteşe ilçesi Yeşilyurt Mahallesinde 10 yıldır arıcılıkla uğraşan Gürcan Arıcılık sahibi Özcan Gürcan (62) bu sene balın az olmasından dolayı fiyatların arttığını belirtti. Öte yandan arıcılık mesleğinin kendinde bir hastalık olduğunu söyledi.Yeşilyurt Yaylası’nın muhteşem doğası ve hiçbir tarım ilacı kullanmadan bir kovan ile arıcılığa başlayan Gürcan ürettiği bal, polen, üzüm pekmezi gibi organik...

A+A-

Sinan Boyacı

Muğla’nın Menteşe ilçesi Yeşilyurt Mahallesinde 10 yıldır arıcılıkla uğraşan Gürcan Arıcılık sahibi Özcan Gürcan (62) bu sene balın az olmasından dolayı fiyatların arttığını belirtti. Öte yandan arıcılık mesleğinin kendinde bir hastalık olduğunu söyledi.

Yeşilyurt Yaylası’nın muhteşem doğası ve hiçbir tarım ilacı kullanmadan bir kovan ile arıcılığa başlayan Gürcan ürettiği bal, polen, üzüm pekmezi gibi organik ürünler kısa sürede tükendi.

Perşembe pazarında açtıkları stantta ve sipariş üzerine topladıkları 90 kovanla sürdürdükleri bal üretimi sayesinde düşledikleri noktaya ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor.

"ARILARIMIZ TAMAMEN ORGANİK ÜRÜNLERLE BESLENİYOR"

Hayalindeki işi yaptığını söyleyen Gürcan Arıcılık sahibi Özcan Gürcan,10 yıl önce başladığı arıcılıkta zirveye ulaştığını ama daha da ileriye gitmek istediğini anlattı.

Organik bal üretimi için Yeşilyurt’un vazgeçilmez bir mekân olduğunu aktardı.

Gürcan, şöyle konuştu:

"Bu yörede yaklaşık 10 yıldır yayla arıcılık yapıyorum. Burası doğa ile iç içe olduğu için hiçbir tarım ilacı yok, tamamen organik ürünlerle besleniyor arılarımız. Burada tarım da yapılmıyor. Burada organik bal üretiyoruz. Menteşenin Perşembe pazarında kurulan halk pazarlarında balımızı satıyorum. Sağ olsunlar, gelip balımızı alıyorlar, memnunlar" dedi.

“BU İŞ BENDE HASTALIK HALİNE GELDİ”

İnsanların organik bala ilgi gösterdiğini ifade eden Gürcan, "İki çocuk babasıyım. 10 yıldır bu işi yapıyorum. Evimin önünde otururken bir arı geldi. Onu yakaladım. Ve bu yakaladığım arıyı belli bir süre başkalarının yardımıyla baktım. Arılara alıştıktan sonra bu iş bende hastalık haline geldi ve bu işi yapmaya başladım. Herkes bu işi bırakmamı söyledi ama ben yıllar geçtikçe daha da çok bu işi yapmak istedim. Yaşım 62 ve bir 62 yılım daha olsa bu işe devam ederim. Bu iş tatlı bir hastalık. Arıcılığın en büyük sıkıntısı fiyatlardan yana zor durumdayız. Arılarımızın konaklama yerleri çok sıkıntı oluyor. Keşke daha çok bal ürete bilsek. Şuan kilosunu 50 TL ama bal çok olursa bunu 25- 30 da vermek isteriz böylelikle, hem halkımız daha çok bal yer, hem de biz kazanç sağlarız.Yayla arıcılığı çok farklıdır. Burada temiz hava var, arılar da biz de organiğiz. Bu meslekte çırak da yetiştiremiyoruz." dedi.

Kovan başına 15-20 kilogram bal aldıklarını kaydeden Gürcan, meşakkatli olduğu kadar zevkli de bir iş olduğunu söyledi.

Bu haber toplam 308 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.