Avrupa’nın tabutu Muğla’dan

Avrupa’nın tabutu Muğla’dan

Sinan BoyacıMuğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Yenice Mahallesi’nde bulunan Tabut fabrikası, Hıristiyan dünyasının tabut ihtiyacını karşılıyor. 3 çocuk babası İbrahim Şahin, “20 günde bir 200 adet tabutu yurt dışına göndermekteyiz. Tabut yapımında kullanılan ağaçlar özel olarak seçilirken, çam, kavak, meşe ağaçları kullanılıyor. Boy boy ve desen desen yapılan tabutların fiyatları işçiliğine göre değişiyor. Yaklaşık bir tabut...

A+A-

Sinan Boyacı

Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Yenice Mahallesi’nde bulunan Tabut fabrikası, Hıristiyan dünyasının tabut ihtiyacını karşılıyor. 3 çocuk babası İbrahim Şahin, “20 günde bir 200 adet tabutu yurt dışına göndermekteyiz. Tabut yapımında kullanılan ağaçlar özel olarak seçilirken, çam, kavak, meşe ağaçları kullanılıyor. Boy boy ve desen desen yapılan tabutların fiyatları işçiliğine göre değişiyor. Yaklaşık bir tabut bin 163 TL’ye satılıyor” dedi.

“SİPARİŞE GÖRE ÜRETİM YAPIYORUZ”

Özellikle Batı Avrupa ülkelerinde büyük talep gören Türk yapımı tabutlar, atölyede hazırlandıktan sonra özel ambalajlar içinde ihraç edilir hale getirilerek gönderdiklerini ifade eden tabut fabrikası sorumlusu İbrahim Şahin,  “Firma sahibi Mümtaz Küçük Kasap’tır. 22 yıldır bu işle uğraşıyorum. 28 çeşit tabutumuz vardır. Almanya, Avusturya, İtalya, Fransa, ABD ve birçok ülkeye tabut gönderiyoruz. Her ülkenin tabut şekli farklıdır. Siparişe göre üretim yapıyoruz. Tabut yapımında kullanılan ağaçlar özel olarak seçilirken, çam, kavak, meşe, kayın ağacı, gürgen ağaçları kullanılıyor. 20 günde bir 200 adet tabutu yurt dışına göndermekteyiz. Tabut konusunda yurt dışında ilk sıradayız. Cilalarımız ve boyalarımız özeldir” şeklinde konuştu.

“TABUTLARIMIZIN İÇİ SATEN VE İPEKTEN”

Tabutların içi saten ve ipekten olduğunu söyleyen Şahin, “Transport tabutumuz ve defin tabutumuz vardır. Transport tabutumuzun içinde galvanizli saç vardır. Buda kazadan ve otopsiden çıkan merhumun dışarıyla etmemesi ve sızdırmazlık özelliği vardır. Buda ülkeler arası yâda iller arası göndermekte tercih ediliyor. Defin tabutlarımızın içi saten ve ipekten döşemelerin de koyuyoruz yastığı yorganı vardır. Pandemi sürecinde bu giden ürünlerimizin sayısı arttı. 15 günde bir göndermeye başladık” dedi.

“MUĞLA’DA İŞSİZLİK SORUNU KALMAZ”

Muğla halkına faydalı olmak için elinden gelenin en iyisini yaptığını belirten Şahin,  “Pandemi bizim işlerimize kazanç sağladı. Amacımız ilerleyen yıllarda daha da Muğla’mızda istihdam sağlayıp daha çok döviz getirmek. Ama halkımıza gel çalışalım diyorum ama gelen herkes korkuyor. Tabut işinden korkmasınlar gelip çalışsınlar. Muğla’da işsizlik sorunu kalmaz. Ben hep elemanlarımı Muğla dışından bulmak zorunda kalıyorum.  Şu anda 9 kişi çalışıyor. Şu anda Türkiye’de 3 tane firma var. Bizim fabrikamız tescillidir” dedi.

“YURT DIŞINA YETİŞMEKTEN TÜRKİYE’NİN İHTİYACINI KARŞILAYAMIYORUZ”

“Yurt dışına yetişmemiz zor olduğu için Türkiye’nin ihtiyacını karşılayamıyoruz” diyen Şahin, “İsteğe göre tabut da yapıyoruz. Yurt dışında bazı vatandaşlar kendilerine tabut yaptırıyor ve bunu ölene kadar raf ve dolap olarak kullanıyorlar. Öldüklerinde o tabutla gömülmek için bir vasiyetleri bile var. Şu an pandemi sürecinde transport tabut kullanılmakta en çok. Şu anda 130 Euro’dan başlayıp 5 bin Euro’ya kadar tabutlarımız var. Bizim amacımız Muğla halkına faydalı olmaktır” diye konuştu.

Bu haber toplam 1957 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.