Bal rekora koşuyor

Bal rekora koşuyor

Sinan BoyacıMuğla’nın Menteşe ilçesinde 16 yıldır bal üreticiliği yapan Cengiz Köseoğlu pandemi sürecinde önem kazanan bağışıklığı destekleme arayışı ile tüketici bal ve arı ürünlerine koştuğunu belirtti. Balın yanı sıra, propolis, polen gibi katma değerli arı ürünleri ve bu ürünleri içeren ballar bağışıklık destekleyici özellikleriyle tercih edilir hale geldi.İlk karantina döneminde yüzde 30'luk satış artışı yaşayan sektör,...

A+A-

Sinan Boyacı

Muğla’nın Menteşe ilçesinde 16 yıldır bal üreticiliği yapan Cengiz Köseoğlu pandemi sürecinde önem kazanan bağışıklığı destekleme arayışı ile tüketici bal ve arı ürünlerine koştuğunu belirtti. Balın yanı sıra, propolis, polen gibi katma değerli arı ürünleri ve bu ürünleri içeren ballar bağışıklık destekleyici özellikleriyle tercih edilir hale geldi.

İlk karantina döneminde yüzde 30'luk satış artışı yaşayan sektör, ikinci karantina dönemi öncesinde yüzde 50'lik artışlara ulaştı. Cengiz Köseoğlu, “Pandemi ile birlikte, balda yüzde 50'ye varan satış artışları oldu. Bağışıklığın öne çıktığı bu dönemde arı ürünlerine olan talep ise yüzde 100'e ulaştı balın tenekesi şuan bin 200 TL. Zincir marketlerden aldığımız bilgilere göre, ilk karantina döneminde bal ve arı ürünleri satışları bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 30 artış gösterirken, balın fiyatlanmasında rekoltenin önemli bir payı olduğuna işaret edildi” dedi.

“REKOLTE DÜŞTÜ”

Türkiye'nin ülke olarak dünyadaki en büyük üreticisi konumunda olduğu çam balı rekoltesinin 2020 yılında düşük olması, raflara balın zamlı fiyatlarla gelmesine neden oldu. Köseoğlu, yaptığı açıklamalarda, her yeni hasat döneminde fiyat değişimlerinin olduğuna ve bunun rekolteyle ilgili olduğun dikkat çekerek, pandemi döneminde üretimde aksama olmadığını ancak rekoltenin düşük geldiğini aktardı. Köseoğlu, Türkiye'nin gerçekleştirdiği bal ihracatının yüzde 80'inin çam balı, yüzde 20'sinin ise çiçek balı olduğunu aktardı. Çam balının yüzde 95'inin Türkiye'de üretildiğini belirtti.

“SAHTE BALLARA DİKKAT”

İklim değişikliği ile birlikte artan kuraklığın ham bal üretiminin azalmasına neden olduğunu kaydeden Köseoğlu, düşen rekoltenin bal fiyatlarının yükselmesine bunun da sahte bal üretiminin artmasına neden olduğunu aktardı. İlkbaharın soğuk, yazın kurak geçtiği çoğu bölgede bal üretiminin çok az olduğunu kaydeden bal üreticisi Cengiz Köseoğlu, “Mevsimden etkilenmeyen arılar da hastalıktan etkilendi. Şifa niyetine tüketilen bal ve arı ürünlerinin fiyatında bu sene artış bekleniyor. Arıcılık sektöründe yaşanan olumsuzluklar sonucu ham bal fiyatlarının artması maalesef mısır şurubu ile ucuza sahte bal üretenlere fırsatlar yaratıyor” dedi.

Bu haber toplam 322 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.