Başkan Akkaya: “Akyaka kıyı bandını, disiplin altına alacağız”

Başkan Akkaya: “Akyaka kıyı bandını, disiplin altına alacağız”

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı “Sakin Kent” ünvanlı Akyaka Mahallesi’nde Ula Belediyesi öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan ve 15 Eylül 2020 tarihinde askıya alınan Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde Uygulama İmar Planı’na ilişkin Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) yaptığı itirazlara Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya’dan açıklama geldi. Başkan Akkaya, “Akyaka kıyı bandını bir düzene...

A+A-

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı “Sakin Kent” ünvanlı Akyaka Mahallesi’nde Ula Belediyesi öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan ve 15 Eylül 2020 tarihinde askıya alınan Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde Uygulama İmar Planı’na ilişkin Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) yaptığı itirazlara Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya’dan açıklama geldi. Başkan Akkaya, “Akyaka kıyı bandını bir düzene sokup, disiplin altına alacağız” dedi.

Sinan Boyacı

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’nde Ula Belediyesi öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan ve 15 Eylül 2020 tarihinde askıya alınan Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde Uygulama İmar Planı’na ilişkin Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) yaptığı itirazlara Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya’dan açıklama geldi. Başkan Akkaya, Akyaka İmar Planı Revizyonunun 31 Ekim 2020 tarihinde Akyaka’da yapılan toplantıda ele alındığını ve karar alındığını belirtti. Başkan Akkaya, “Akyaka kıyı bandını bir düzene sokup, disiplin altına alacağız” dedi.

Yapılan toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 15 Ekim’de askıya çıkarılan ve itirazlar için 1 ay askı süresi olan İmar Planı Revizyonu, katılımcıların görüşleri alınarak ayrıntılı olarak değerlendirildi. Oy birliği ile planın iptal edilmesinin talep edilmesine karar verildiğini belirten Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya, bakanlıkça onaylanarak 15.10.2020 tarihinde askıya çıkarılan ve askı süreci devam eden Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalan Uygulama İmar Planı’nın uygulanacağını söyledi.

MUÇEP tarafından itirazlara karşı yapılan açıklamalara cevap veren Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya, “Askıya çıkarılan imar planında yat limanı bulunmamaktadır. Plandaki yat limanı gösterimi ise mevcutta kullanılan mendireğin yer aldığı kısımdır. Kıyı mevzuatına aykırı olarak yapılaşmış olan mevcuttaki mendireğe ilişkin olarak yürürlükteki mevcut doğrultusunda kurum, kuruluş görüşleri alınarak imar planı yapılmıştır. Akyaka imar planı onayından öncede ülkemizin turizm açısında en çok tercih edilen bölgelerinin başında gelmektedir. Yoğun insan kullanımı zaten yeterince var olan azmak kıyı bandının ekosisteminin korunması, kaçak kullanımların önlenmesi, işgallerin önlenmesi, azmak kıyısında yer alan lokantaların ve ticari kullanımlara düzenleme getirilmesi amacıyla bakanlığımızca yaptırılan projenin ekosisteme zarar vereceği iddiası tamamen asılsızdır. Ayrıca söz konusu proje, ilgili tüm kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak kararların üretildiği imar planı kararlarına uygun olarak üretilmiştir. Akyaka imar planı revizyonu mevcut imar planı kadastral kaymalar nedeniyle uygulamada yaşanan sıkıntıların giderilmesi, araç trafiğinin yaz döneminde yarattığı baskının önlenilmesi, kıyı azmak kullanımlarının kıyı kanununa ve ilgili mevzuata uygun olarak projelendirmek suretiyle kontrol altına alınması gibi sebeplerle hazırlanmıştır. Mevcut plan ile askıya çıkarılan plan arasında nüfus ve yapı yoğunluğu açısından bir fark bulunmamaktadır. Dolayısıyla yavaş kent statüsünün dikkate alınmadığı iddiası asılsızdır”  dedi.

“PARSEL SAHİPLERİ MAĞDUR KALMAYACAK”

ÖPA-1 ve ÖPA-2 alanlarında yaşayan yurttaşların haklarının göz ardı edilerek otel yapılacağına ilişkin olarak, Plan revizyonunda ÖPA-1 olarak ayrılan alanın; kıyı bandı projesiyle bütünleşik olarak ve Akyaka mimari özelliklerinin ön plana çıkarılacağını ve kentsel tasarım ile desteklenecek kent meydanı özelliği taşıyacak bir alan olacağını ifade eden Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya, açıklamasına şöyle devam etti:

“Dolayısıyla söz konusu alanda yer alacak yapıların ve düzenlemelerin bakanlıkça onaylı proje dâhilinde yapılması ön görülmüştür. ÖPA-2 olarak ayrılan alan ise; 80li yıllarda yapılan mevcutta 4 katlı yapıların bulunduğu site tarzında ve küçük metrekareli yazlık konut kullanımlarının bulunduğu bir alandır. Söz konusu alanda bulunan binaların yapısal özellikleri de Akyaka mimarisine ve dokusuna uygun olmadığı gibi, statik açıdan yıpranmış durumdadır. Planın genel ilkesi olarak kıyıda konut yapılamayacağı ve yapılarda ne fazla 3 katlı olması benimsendiğinden binaların yıkılıp yeniden yapılması halinde plan kararları bakanlıkça onaylı proje dâhilinde hayata geçirilecektir. Mülkiyet hakkında kısıtlama söz konusu değildir.”

Orman kanunun ihlal edildiğine ilişkin atılan iddialara da yanıt veren Başkan Akkaya, “Plan revizyonu, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün görüşü doğrultusunda hazırlanmıştır. Kamusal alanların daraltıldığı ve otel alanlarının alt kat arttırıldığına ilişkin; söz konusu iddianın da teknik bir dayanağı bulunmamaktadır. İmar planı revizyonu kullanım kararları ve plan açıklama raporu detaylı incelendiğinde mekânsal planlar yapım yönetmeliğine, korunan alanların genel ilke esaslarına, kurum ve kuruluşlardan alınan görüşlere ve mevzuata uygun olduğu açıkça görülecektir” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 491 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.