Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Muğla Kültür Evi’nde düzenlenen kahvaltıda Başkan Köksal gazetecilerin sorularını yanıtladı. Köksal, kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini söyleyerek, “Menteşe olarak toplam 17 kilometre kıyımız var. Bu şekilde talan edilmesine asla göz yummayacağız. Türkiye’nin ilk koruma amaçlı imar planı yapılan şehriyiz. Bu hafıza ve bilgi var bizde, malzememizde var. Şimdi niyette var. Bunların hepsini bir araya gelip parlatmamız gerekiyor. Ayrıca 2025 yılı Menteşe için yatırım yılı olacak. Bizim Yağcılar Hanı’mız ve karşısındaki kötü tabelalar için çalışmalarımız başladı. Artık buranın çehresini bizim değiştirmemiz lazım. Bir iddiamız var, ‘Dünya kenti Muğla diyoruz’ Muğla’nın kalbi Menteşe. Bugüne kadar ortaya çıkmayan bir değere sahip.  Muğla’yı başka bir çehreye kavuşturacağız. Önceki dönemde de, okul zamanımda da birçok kenti gezme fırsatım oldu. Yapılan iyi örnekleri biliyorsunuz. En basitinden çöp toplama. Yurt dışındaki bir şehirde bunları nasıl çözdüklerini biliyoruz ama her şey bir noktada maalesef bütçelere dayanıyor. Ortada hiçbir çöp kovası olmadan bu işin çözülebileceğini gördük. Bunun için bütçe gerekiyor. Elimizdeki imkânlarla en iyisini nasıl yapabiliriz derdine düştük. Ayriyeten belediyemizin borçları düşmeye başladı. Azaltıyoruz günden güne. Onları kapatıp, bundan sonra 2025 ve sonrasında çok daha somut kentte gözle görebileceğimiz, hissedeceğimiz sosyal alanda ve kültürel alanda o farkı yaratabileceğimiz bir döneme geçeceğiz. İlk dönem bir algıladık, baktık çok borç var. Ciddi anlamda borçlarımızı düşürdük. 170 milyon lira civarında borcumuz vardı. Bu ay itibariyle 100’ milyonun altına düşüyor. Kısa zamanda güzel bir gelişme kat ettik. Düştükten sonrada daha çok hizmet, hem kentin merkezinde hem kırsalda Avrupa Birliği Projelerine başvurduk. Daha teknolojiyi tarımla buluşturacak projeler yapacağız. Bütçe işini bir ayarlarsak ondan sonra çok daha keyifli olacak” ifadelerini kullandı.

“ŞİRKETLERDEN TALEBİMİZ OLACAK”

Milletvekili Ergun’dan eleştiri Milletvekili Ergun’dan eleştiri

Köksal sözlerine şöyle devam etti: “Borçların düşüşünü daha çok tasarruf yaparak, gelirlerimizi nasıl arttıracağımızın çalışmalarını yaptık. Bir çanak düşün. Delikleri var. Önce delikleri kapattık. Ondan sonra çanağın içini nasıl dolduracağımız konusunda bilen kişilerden destek aldık. Emekli Sayıştay Müfettişi tanıdıklarımız var. Onlara gelin bir bakın dedik. Geçmiş döneme de bakıldı. Tahsil edilebilecek ama tahsil edilemeyen bazı gelir kalemleri varmış. Vatandaşın sırtına yük bindirecek bir şeyden bahsetmiyorum. Örneğin yerin altına fiber optik bir kablo döşeniyor onun karşılığında belediyenin bir pay ödemesi gerekiyor. Geçmiş dönemde alınamayan ödemeleri tespit ederek, detaylı bir çalışma yaptık. Vatandaşlara yüklenmeyeceğiz ama şirketlerden tabii ki talebimizi yapacağız. Hizmet için geldik. Göreve geldiğimizden beri her ne kadar ilçe belediyelerinin ekonomik durumu her ne kadar iç açıcı olmasa da Menteşe Belediyesi olarak, personellerimizin maaşlarını geciktirmedik. Sigorta borçları birikmişken, her ayın sigortasını ödedik. Geçmiş dönem sigorta borçlarını da ödemeye başladık. Aynı zamanda Orgeneral İşhanı’nın yıkım kararı 2021’de alınmış ve oradaki kiracılara ve mal sahiplerine tebliğ edilmiş. Yasal süreçler başlamış, bazı şeyler göz ardı edilerek hiçbir zaman esnafla bir araya gelinmemiş. Herkesin aklında soru işaretleri kalmış. Bizde esnaflarımızla bir araya geldik. Esnaflarımızla bir toplantı yaparak, canınızdan kıymetli hiçbir şey yok dedik. Allah korusun bir deprem olsa, altı dere yatağı üstünde hiç sağlam olmayan bir yapı ve içinde yüzlerce insan. Bizim burayı yıkmamız şart. Esnaflarımızı da mağdur etmek istemiyoruz. Çok eski zamanlarda vatandaşlarımıza satılmış dükkânlar. Kiracıların yeni yerlerine taşınırken onlara belli bir kira desteğinde bulunacağız. Mal sahiplerini de yer mi istersiniz, ya da dükkânınızın bedelini mi istersiniz diye sorduk. Her şeyi konuştuk. Mal sahipleri değerlendirmek istedi. Tekrar ikinci görüşme yapılacak. Mal sahiplerini mağdur etmemek için elimizden geleni yapacağız. Şuan yıkılması gereken başka bir bina gelmedi önümüze. Kimsenin canına bir şey gelmesin istiyoruz. Şuanda Orgeneral iş Hanı dışında riskli bir bina yok. Kentin merkezinden başlayarak Saburhane Meydanı'na ulaşılabilecek şık bir aks planlıyoruz. Kara Muğla Deresini açacağız. Bütüncül olarak ele alacağımız bir peyzaj düzenlemesi yapacağız. Kötü görüntüye neden olan tabelalarla ilgili de çalışma yapacağız. Menteşe'nin çehresini değiştireceğiz”

“MEVCUT BİNALARA DOKUNULMAYACAK”

 Köksal kaçak yapılara kesinlikle izin verilmeyeceğini vurguladı. Çınar Plajı’nın bittiği aşağıdaki yolla üçgen şeklinde kesişen noktaya kadar Ula’ya, sonrasının da  Menteşe’ye ait olduğunu söyleyen Köksal şunları kaydetti:” Sonrasında çok küçük bir alanda kaçak yapıların olduğu bir alan vardı. Orada bir sınır karmaşası oldu. Göreve gelir gelmez bu konulara eğilelim dedik. Kaymakamlarımızla bir araya gelerek teknik bir çalışma yaptık. Çınar Plajı kimdeyse kaçak yapılar onun sorumluluğunda olsun kararı aldık. Ula Belediyesi’ne kaldı ve kaçak yapılarda geçmiş oldu. Menteşe’de başlayan 22-A çalışmasıyla merkezdeki parselinin ufak tefek değişebileceği anlamına geliyor. Yeni bir sınır belirlenebiliyor. Kadastro böyle bir çalışmaya başladı. Bize gelen ruhsat başvurularında da sınırlar net olmadığı için değişebilir olduğu için biz ruhsat verirken iki kere düşünür olduk. Vatandaş mağdur olmasın diye parsel özelinde görüş sorarak işleri devam ettirmeye gayret ediyoruz. Yaklaşık 1 yıl sürecek bir çalışma gibi görülüyor. Mevcut binalara dokunulmayacak. Kaçak yapılarda yıkım çalışmalarına çoktan başladık. Bu konuda toleranslı davranmayacağız. Yasalarda izin vermiyor bu duruma. Akbük, Turnalı güzel kıyılarımız göm yumarsak elden gider. Buraya koruma amaçlı imar planı hazırlamamız lazım. Her şeyi yasaklamak yerine, çok düşük bir yoğunlukla izin vermemiz gerekir. Çevre Şehircilik bunu yapmıyorsa biz Menteşe olarak yapmaya hazırız. Buna da şuan çok sıcak bakılmıyor. Kaçak yapıya izin veremeyiz. Fosseptik doğayı kirletiyor. Toplam 17 kilometre kıyımız var. Bu şekilde talan edilmesine asla göz yumamayız ama çözümde bulmamız gerek. Kaymakamımızda bizimle hem fikir.  İmar planlarını yapmamız şart”