13 Temmuz 2018 tarihinde Muğla Valisi Esengül Civelek, engelli vatandaşlardan gelen hizmetlere ulaşamama şikayetleri üzerine belediyelerin sunduğu hizmetlerin engelli vatandaşların da ulaşabilmelerine yönelik düzenleme yapılması konulu bir yazıyı Muğla’daki belediyelere gönderdi. Vali Esengül Civelek imzalı yazıda özetle şu ifadeler yer aldı: “Söz konusu yönetmelik ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile Engelliler Hakkında Kanunda sıralanan kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ile büyükşehir belediyeleri ve belediyeler tarafından şehir içinde sunulan ya da denetlenen toplu taşıma hizmetlerine erişebilirliğin sağlanması, izlenmesi ve denetlenmesi hüküm alınmıştır. İlimizde belediyelerce sunulan hizmetlere ilişkin son zamanlarda engelli vatandaşların yazılı ve sözlü şikayet başvurularında artış olduğu görülmüştür. Bu bağlamda sunulan hizmetlerin ilgili mevzuatlar çerçevesinde erişilebilirliğe uygun hale getirilmesi ve bundan sonraki süreçte sunulması planlanan hizmetlerin ilgili mevzuatlar göz önünde bulundurularak yapılması hususunda; gereğini rica ederim.”
KALDIRIM ORTASINDA TÜRLÜ ENGELLER VAR
2004 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu engelli olan ve akülü tekerlekli sandalye kullanan Bahattin Ak, 3 yıl önce Muğla’nın Menteşe İlçesi’ne bağlı Bayır Mahallesi’nde belediyenin engelli vatandaşlara yönelik çevre düzenlemesi yapması için Muğla Valiliği’ne başvurdu. Ak, önce Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ve Menteşe Belediyesi’ne gidip şikayetlerini anlattığını ancak bir sonuç alamadığını ifade etti. Muğla Valisi Esengül Civelek’in belediyelere gönderdiği yazının bir kopyasını aldığını ve 3 yıldır Bayır’da belediyenin düzenleme yapmasını beklediğini kaydeden Ak, engelli bir birey olarak pek çok konuda mağdur olduğunu anlattı. Bayır’da akülü araç şarj istasyonu olmadığı için evinde ve de Menteşe İlçesi’ndeki istasyona gelerek aracını şarj etmek zorunda olduğunu dile getiren Bahattin Ak, yaşadığı diğer sorunları şu sözlerle aktardı: “Ben 2018 Temmuz ayında belediyeye gittim. Bayır Mahallesi’nde kaldırım, yol, engelli tuvaleti, engelli otoparkı, engelli akü şarj istasyonu yok diye söyledim, beni duyan olmadı. Sonra Valiliğe gittim. O zaman Vali Esengül Civelek’ti. Aynı konuyu ona dedim, oda bütün ilçe belediyelerine yazı gönderdi, her yerde engelsiz yaşam olmalı diye. Sonra Sosyal Hizmetler İl Müdürü İlkay Bey’e gittim, durumu ona da anlattım. O da belediyelerin 2 yıl süre içinde yapma zorunluluğu var, 2 yıl dolunca yapmazlarsa, belediyeler hakkında işlem yapılır dedi. Ama üzerinden 3 yıl geçti hala hiçbir şey yok. Hiçbir yaya kaldırımı kullanılacak halde değil. 10 tane umumi tuvalet var ama engellilere uygun değil kullanamıyoruz. Engelli akülü şarj istasyonu yok. Dışarıda işlerim olduğunda akülü aracımı şarj etmek için ve de tuvalet ihtiyacım için eve gelmek zorundayım. Tuvalet için de eve gelmek zorundayım. Her ay 100 TL’nin üzerinde elektrik faturası geliyor. Her sokakta ve caddede 125 tane kaldırım var ama kullanılabilecek bir tane yok. Kaldırımların ortasında elektrik direkleri, ağaçlar, trafolar var geçemiyoruz. Toplam 11 tane akülü sandalye kullanan engelli var ama 1 tane bile araç şarj istasyonu yok. Engelli aracı otoparkı yok. 3 yıldır belediyelerin gerekli düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz.”
Muğla’nın Menteşe İlçesi’ne bağlı Bayır Mahallesi’nde pek çok kaldırımın bozuk olduğu, kaldırım ortasında ağaç, elektrik direği, elektrik trafosu gibi engeller bulunması nedeniyle engelli vatandaşların kaldırımı kullanmakta zorlandığı görüldü. Bayır Mahallesi sakini Bahattin Ak, kendisi gibi pek çok engelli bireyin aynı sorunları yaşadığını ve belediyelere bir an önce mağduriyetlerin giderilmesi konusunda çalışmalara başlamaları için çağrıda bulundu.
Sevil OLUÇ





