“BELEDİYELER HALKIN YANINDA YER ALMALI”

“BELEDİYELER HALKIN YANINDA YER ALMALI”

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikasına verilen ruhsatın iptal edilmesi için bir araya gelen çevreciler Sınırsızlık Meydanında ve Menteşe Belediyesi önünde yaptıkları basın açıklamasında ruhsat iptali çağrılarını yineledi.

A+A-

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikası gündemdeki yerini koruyor.

Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelen STK’lar Çimento Fabrikası’na verilen yapı ruhsatının biran önce iptal edilmesi için bir kez daha çağrıda bulundu.

“BELEDİYELER SERMAYENİN DEĞİL, HALKIN YANINDA YER ALMALI”

Sınırsızlık Meydanında yapılan basın açıklamasında Haluk Özsoy, “Menteşe’nin Bayır mahallesi ile Yatağan’ın Deştin mahallesi ortak sınırına yapılmak istenen ve ekolojik bir yıkım olacak olan Çimento Fabrikasına karşı 30 yıldır mücadele verilmektedir. Çimento Yıkım Projesine karşı 109 gündür Bayır’da kurulan direniş çadırında gece gündüz nöbet tutulmaktadır.

Bizler hep birlikte bu saldırılara karşı; Muğlamıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için direniyoruz. Sermayenin çok yönlü saldırısına karşı bu direnişte belediyelerimizin bizlerle birlikte olmasını istiyoruz. Bunun için Menteşe Belediyesi’nin Çimentocu firmaya, Marmaris Belediyesi’nin SİNPAŞ Holdinge, Milas Belediyesi’nin Ali Ağaoğlu’na verdiği verdiği yapı ruhsatlarını bir an önce iptal etmesini ve verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz.

Bizim talebimiz çok açık ve nettir. Milas'ta, Menteşe’de ve Marmaris'te bu çevre talanı projelerine verilen ruhsatların iptal edilmelidir. Kentin bütün dinamiklerini bu talepler etrafında bir araya gelmeye,  tüm halkımızı kendi yaşam hakkına, söz söyleme hakkına, yerel yönetimlerin yönetimine demokratik katılımı sağlamak adına elini taşın altına sokmaya çağırıyoruz. 

Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz. Belediyeler sermayenin değil, halkın yanında yer almalı ve müştereklerimizi sermayeye peşkeş çeken, doğa düşmanı projelere verilmiş bütün yapı ruhsatları iptal edilmelidir” dedi.

ÇAĞRILARINI YİNELEDİLER

Basın açıklamasının ardından çevreciler ve yöre halkı “Deştin çayı özgür akacak”, “çimentocu şirket Muğla’yı terket” sloganları atarak Menteşe Belediyesi önüne yürüdüler. Menteşe Belediyesi önünde sloganlarını yineleyen çevreciler ve yöre halkı ruhsatın iptali için Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’e bir kez daha çağrıda bulundu.

 

“BU DAVA DA NE ZAMAN SONUÇLANIR BİLMİYORUZ”

Menteşe Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Çimento Yıkım Projesine temel olan sahte 2.ÇED’in iptali için açmış olduğumuz dava şu an Danıştay’da bekliyor. Ne zaman görüşülecek ve ne karar çıkacak bilmiyoruz.  Belediyenin verdiği Yapı Ruhsatının iptali için açtığımız dava da devam etmektedir. Bu dava da ne zaman sonuçlanır bilmiyoruz.

Ama Çimentocu Firma, Menteşe Belediyesi’nden aldığı yapı ruhsatına dayanarak çimento yıkım projesini bitirmek için 7 aydır var gücüyle çalışıyor.  Çimento Yıkım Projesini iş işten geçmeden durdurabilmek için bugün için tek seçenek Yapı Ruhsatının Belediye tarafından iptalidir.

Yapı Ruhsatının iptali doğrultusunda CHP Genel Merkezi’nin bir talimatı olduğunu biliyoruz. Bildiğimiz kadarıyla CHP Genel Merkezi bir ay süre ile Menteşe Belediyesi’nin çimentocu firmaya vermiş olduğu Yapı Ruhsatı ile ilgili bütün hukuki süreçleri incelemiş ve yapı ruhsatının iptal edilmesi gerektiğine karar vermiştir. Bu karar Menteşe Belediye başkanına da iletilmiştir.

“YAPI RUHSATI İPTAL EDİLMELİDİR’ KARARINA MENTEŞE BELEDİYESİ NEDEN UYMUYOR”

Anlayamadığımız Yapı Ruhsatının İptali konusunda bütün hukuki süreçler incelendikten sonra verilen ‘Yapı Ruhsatı İptal edilmelidir’ kararına Menteşe Belediyesi tarafından neden uyulmadığıdır. CHP Genel Merkezi başta hukuki olmak üzere her türlü desteği vermiş ve vermeye de hazır olduğunu söylemişken Belediye daha neyi beklemektedir?

Ali Öztunç’un Muğla’ya geldiği ve bizlere söz verdiği 27 Mayıstan bu yana tam 61 gün geçmiştir. Bizlere verilen sözlerin tutulmasını ve Yapı Ruhsatının İptalini istiyoruz.

“SESİMİZ DUYULANA KADAR BELEDİYE ÖNÜNE GELMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Sesimizin uzaktan duyulmadığını düşünerek bir kez daha Menteşe Belediyesi önünden Belediye başkanımıza sesleniyoruz. Çimento yıkım projesine verilmiş olan yapı ruhsatı derhal iptal edilmeli ve bizlere verilen sözler tutulmalıdır.

Menteşe Belediyesi tarafından sesimiz duyulana kadar belediye önüne gelmeye devam edeceğiz.”

Bu haber toplam 621 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.