BİR DÖNEMİN İHRAÇ ÜRÜNÜ OLAN TÜTÜN DESTEKLEME BEKLİYOR

BİR DÖNEMİN İHRAÇ ÜRÜNÜ OLAN TÜTÜN DESTEKLEME BEKLİYOR

Milas İlçesindeki tarımsal faaliyetlerde modern yöntemlerin kullanımını yaygınlaştırarak, üretimde yüksek verim ve kalite için çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunan Milas Ziraat Odası da MİZO’da görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Yusuf Ören ve Ziraat Mühendisi Abdullah Öz ile tütün üreticiliğinde yaşanan sorunların çözümü için tarlalarda incelemelerde bulunuyor, tütün çiftçileriyle bir araya geliyor.

A+A-

Milas Ziraat Odası, sulama imkânı olmayan kırsalda bir dönemin en önemli tarımsal ürünü olan ve yanlış uygulamalarla üretiminde büyük kayıplar yaşanan tütün üreticiliği ile ilgili ziraat mühendisleriyle çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuyor. Milas’ta üretilen tütünün üstün kalitede olduğuna dikkat çeken Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas kırsalında ekonomik kalkınma için tütün üreticiliğinin desteklenerek, mutlaka yeniden ana ürün olması gerektiğini söyledi.

Geçmişten bu güne bereketli topraklarıyla medeniyetlere beşiklik eden Muğla’nın Milas ilçesinde, kırsalda sulama imkânı bulunmayan tarlalarda, katma değeri yüksek kaliteli şark tütünü üretimi geçmişe göre azalsa da halen devam ediyor.

Kırsalda tarımsal üretim yapan çiftçiler için bir gelenek, aş ve ekmek anlamına gelen tütün üretimi, fidelerin bin bir emekle ve zahmetle bir bir toprakla buluşturulmasıyla başlıyor. Umutlarını tarlalarındaki tütün fidelerine bağlayan emektar çiftçiler, tütünün yeterli olgunluğa erişmesi ile yine zahmetli bir işlem olan hasada başlıyor. Aile bireylerinin katılımıyla, komşularla, işçilerle sabahın erken saatlerinde ve akşam serinliğinde en az 3 defa hasat edilen tütün, daha sonra eve getirilerek, şiş yardımı ile iplere diziliyor, kurutuluyor ve satışa sunuluyor.

İlçedeki tarımsal faaliyetlerde modern yöntemlerin kullanımını yaygınlaştırarak, üretimde yüksek verim ve kalite için çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunan Milas Ziraat Odası da MİZO’da görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Yusuf Ören ve Ziraat Mühendisi Abdullah Öz ile tütün üreticiliğinde yaşanan sorunların çözümü için tarlalarda incelemelerde bulunuyor, tütün çiftçileriyle bir araya geliyor.

İlçede tütünün en yoğun üretildiği Ortaköy ve Akkovanlık mahallelerinde, Akkovanlık Mahalle Muhtarı Mustafa Yıldız, Ortaköy Mahalle Muhtarı Mehmet Aral, MİZO Meclis Üyesi Özay Yüksel ve tütün yetiştiricileri ile bir araya gelen ziraat mühendisleri, tütün hasadı yapan çiftçilerle görüştü.

Tütün üreticiliğinde yüksek verim ve kalite için çiftçilere fidan tercihi, dikim teknikleri, dikim öncesi ve sonrasında gübreleme, bitki besleme ve tütün zararlılarıyla ilgili önemli bilgiler sunan ziraat mühendisleri, hasat sonrasındaki kurutma işlemleriyle ilgili de tavsiyelerde bulundu.

Ziyaret ve ürün incelemesinde tütün üreten çiftçilerin sorunlarını da dinleyen ziraat mühendisleri, çiftçilerin sorularını da yanıtlayarak, meşakkatli bir tarımsal faaliyet olan tütün yetiştiriciliğinde üretim ve hasat sezonunu sürdüren çiftçilere bereketli hasatlar diledi.

Çocukluğundan bu yana neredeyse tüm kazanımlarını tütün üretimi ile yaptıklarını anlatan, 61 yaşında halen tütüncülük yapan çiftçi Kübra Görgülü, geçmiş yıllarda tütünün kazancının çok yüksek olduğunu anlattı.

“Tütün parası gelecek” denildiğinde, ilçedeki esnafların veresiye mal ve hizmet sunmaktan çekinmediğini söyleyen Görgülü, tütün üretiminin artık çok maliyetli olmaya başladığını ve kazancının eskisi gibi olmadığını kaydetti.

En iyi bildikleri tarımsal faaliyetin tütün olduğunu belirten Görgülü, halen çocuklarıyla, ailesiyle tütün üretimi yapabildikleri için mutlu olduklarını söyleyerek, “Tütün üreten çiftçiler olarak destek bekliyoruz. Milas Ziraat Odası’nın desteği bizleri mutlu ediyor, üretim şevkimizi arttırıyor. Umarız tütünde eski özlem duyduğumuz günlerden daha iyi günler gelir. Bu tarlalar boş kalmaz.” dedi.

Milas yöresindeki sulama imkânı bulunmayan kırsaldaki tarlalarda, 90’lı yıllarda 4 bin 500 çiftçinin yılda ortalama 32 bin ton tütün ürettiğini hatırlatan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Türk tütünün dünya tütün piyasasında aranan bir ürün olarak, bir dönem Türkiye’nin çok önemli bir ihraç kalemi olduğuna dikkat çekti.

Bu haber toplam 308 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.