Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Tuna Altunkaya SÖZCÜ’ye açıklamalarda bulundu “Özel teknelerin liman bağlama ücretleri teknelerin fiyatını geçti, ekonomik krizden mavi yolculuk tekneleri denize açılamaz hale geldi. Böyle giderse mavi yolculuk hayal olur, mavi yolculuk diye bir şey kalmaz, Üzülerek söylüyorum bu yıl yat turizminde iyi bir sezon beklemiyoruz” diye konuştu.

Denizciliğin ve Akdeniz’deki mavi yolculuğun kalbinin attığı Bodrum’da yüzlerce özel ve tekne satılığa çıkarıldı. Sezon başında tekneler ekonomik nedenlerle mavi yolculuğa çıkamadı, denizciler isyan etti. Bodrum limanı satılık tekne doldu. Denizciler SÖZCÜ’ye konuştu.

TEKNENİN DEĞERİ 150 BİN TL. BAĞLAMA ÜCRETİ 300 BİN TL.

Bodrum şehir merkezindeki liman ile Yalıkavak, Bitez, Gölköy, Turgutreis liman ve barınakları satılık teknelerle doldu. “Amatör Denizcilere yüzde 300 zamma hayır” yazılı dövizlerle toplanan yaklaşık 100 denizci adına açıklama yapan denizciler “Teknemiz 7 metrelik, benden 300 bin TL: yıllık bağlama ücreti istiyorlar, teknenin değeri zaten 150 bin TL.” dedi.

Geçen yıl 235 bin TL. ödeyen bir ticari tekneden ise bu yıl 1 milyon 350 bin TL. bağlama ücreti istendiği iddia edildi.

AMATÖR DENİZCİLERDE İSYANDA

Zafer Olcay açıklamasında “bağlama ücretlerine %330 oranında zam yaparak tekne sahiplerini zor durumda bırakılmıştır. Bu kararın hangi gerekçelere ve verilere dayanarak alındığı konusunda hiçbir açıklama yapılmamıştır. SMS ile %320 artış sonrası %20 indirim ve bu indiriminde sadece peşin ödenmesi durumunun da geçerli olacağı tebliğ edildi. Limanın bağlama yerlerini kullananların %60’i emeklilerden ve küçük ölçekli teknelerden oluşmaktadır. Ödenmesi talep edilen yeni bağlama ücreti, özellikler 5-6 metrelik teknelerin satış fiyatlarına denk gelen astronomik bir seviyeye ulaşmıştır. Mavi yolculuğu, denizcilik kültürü ve tekneleriyle ünlü amatör denizcilere uygulanan bu fahiş zam oranı kabul edilemez. Bizler ne Monaco’daki Arap zenginleri nede Bodrum kıyılarında gezinen dolar Rus oligarkları değiliz. Bizler Bodrum kıyılarında sırtı çeken, balık tutan, pahalı beach kulüpler yerine Adaboğazına denize girmeye giden sıradan Bodrum amatör denizcileriyiz” ifadelerini kullandı.

DENİZCİLER DERNEĞİ BAŞKANI TUNA ALTUNKAYA'DA TEPKİLİ

Begonvil Festivali Yapılacak Begonvil Festivali Yapılacak

Bodrum Denizciler Derneği’nin tarihteki ilk kadın başkanı Tuna Altunkaya, yaşanan krizi SÖZCÜ’ye anlattı Alutnkaya “Liman bağlama ücretleri çok arttı. Özel teknelere öyle zam yapıldı ki , şu anda satılık tekne sayısına baktığımızda çoğu özel. Teknelerin bağlama fiyatları gerçek değerlerinin çok üzerinde olmaya başladı. Ticari tekne ve yatlarda ekonominin kurbanı oldu. Bodrum’ da 5 bine yakın teknemiz var. Mavi yolculukta yaşlı bir filomuz var. Yakıt masrafı, personel giderleri, teknelerin bakımı, bağlama ücretleri derken teknenin kazandığı para maliyeti karşılayamaz hale geldi” ifadelerini kullandı.

BU YIL YAT TURİZMİNDE İYİ BİR SEZON BEKLEMİYORUZ

Altunkaya konuşmasını şu sözlerle sürdürdü “Üzülerek söylüyorum ki bu yıl yat turizminde iyi bir sezon beklemiyoruz. Bu yıl mavi yolculukta ayakta kalabilecekler sadece 30 yıldır bu işi yapıp kendi müşterileri olanlar. Genel baktığımızda teknelerin doluluk oranı çok düşük ve üzücü bir durumda. Motor yatlardan Bodrum’un guletlerine , küçük teknelere kadar onlarca tekne satışta. Göcek limanında da durum farklı değil. Ekonomik koşullar bu kadar kötü devam ederse gelecek yıl bu günlerde bu açıklamamızın daha kötüsünü yapmak zorunda kalabiliriz” dedi.

Muhabir: EZGİ KARABACAK