“ÇAYCI ABLA” ADALET AKGÜN

“ÇAYCI ABLA” ADALET AKGÜN

Şanlıurfa, Viranşehir doğumlu, evli ve 1 kız çocuğu sahibi Adalet Akgün (53) hayat mücadelesine İstanbul’da başladı. 1995 yılında Marmaris’e yerleşen Akgün, ardından Akyaka ve daha sonra Menteşe’ye yerleşti. 13 yıldır Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde bulunan Sanayi Sitesi'nde çay ocağı işletmeciliği yapıyor.Menteşe Sanayi Sitesi'nde işlettiği çay ocağında çalışarak kendi ayakları üzerinde duran Adalet Akgün, ilk defa 45 yaşında...

A+A-

Şanlıurfa, Viranşehir doğumlu, evli ve 1 kız çocuğu sahibi Adalet Akgün (53) hayat mücadelesine İstanbul’da başladı. 1995 yılında Marmaris’e yerleşen Akgün, ardından Akyaka ve daha sonra Menteşe’ye yerleşti. 13 yıldır Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde bulunan Sanayi Sitesi'nde çay ocağı işletmeciliği yapıyor.

Menteşe Sanayi Sitesi'nde işlettiği çay ocağında çalışarak kendi ayakları üzerinde duran Adalet Akgün, ilk defa 45 yaşında bisikletle tanıştığını belirterek, “Hayatımda hiç bisiklete binmemiştim. Yapamazsın dediler. Düştüm, kalktım ama yaptım. Şimdi bisiklet sürerek, tek elimle tepside dükkânlara servis yapıyorum” dedi.

Çaycı Adalet Akgün’ün başarılı yaşam öyküsünü, gazetemizin “Gadın Molamız’daki Kadınlarımız” köşesi için kaleme aldık. Keyifle okumanızı dileriz.

SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

Adım, Adalet Akgün 1967 yılında doğdum. Şanlıurfa, Viranşehir doğumluyum. Hiç yaşamadım orada. İstanbul’da yaşadım. 1995 yılında Marmaris’e geldim, yerleştim. Marmaris’ten Akyaka’ya, Akyaka’dan Muğla Menteşe’ye geldim ve 13 yıldır sanayide bu çay ocağını işletiyorum.

ÇAYCILIĞA NASIL BAŞLADINIZ?

Arkadaşımın aracılığıyla başladım. Böyle bir dükkân olduğunu söyledi. “Yapabilir misin” dedi. “Param yok, açamam” dedim. “Sadece ruhsat parası ayarla ben sana yardım edeceğim” dedi. Ruhsat parasını ayarladım o da bana yeni bir iş kapısı sağladı. Manevi desteği çoktur. 13 yıldır işletme sahibiyim.

ÇAYCILIK YAPMAK SİZE NE HİSSETTİRİYOR?

İlk başta bir iş yapmam gerekiyordu. Şartlar ve imkânlar buna elverdi. Yüzde 99,5 erkek olan bir ortamda ilk yıllarda çok zorluk çektim. Şimdi mutluyum. Erkek egemenliğinin olduğu bir bölgede tek başıma kadın işletme sahibi olmak ve onlarla birlikte çalışmak beni güçlü hissettiriyor. Yıllardır bu mesleği yapıyorum ve yerimde duramıyorum. İki ayak üzerinde dimdik ve sağlam adımlarla durduğumu hissediyorum. Hayat mücadelesinde kendimi güçlü hissettiriyor.

NEDEN SANAYİ SİTESİ?

Özel bir sebebi yok. Arkadaşım burada yer açmıştı. Burada çay ocağı işletiyordu. Sigortadan dolayı şube olarak beni gösterdi ve sonrasında devamı geldi.

KADIN ÇAYCI OLARAK, İNSANLARIN TEPKİSİ NASIL OLUYOR?

Çay ya da işte her hangi bir şey götürdüğüm an ya da buraya gelerek sipariş verdikleri an ilk gören kişi, “Aa bir kadın çaycı” ya da “Aa bisikletin üstünde tepsiyle çay taşıyor” diye şaşırıyorlar. “Biz kahveyi elimizle zor götürüyoruz, sen 6 kahveyi hem de bisikletle götürüyorsun, dökmeden” diyorlar.

MESLEK HAYATINIZDA UNUTAMADIĞINIZ BİR ANINIZ VAR MI?

45 yaşında bisiklet sürmeyi öğrendim burada. Çok siparişim oluyor ve müşterilerime daha hızlı gidebilmek için bisiklet sürmeyi öğrendim. Hayatımda hiç bisiklete binmemiştim. Yapamazsın dediler, düştüm, kalktım ama yaptım. Şimdi bisiklet sürerek, tepside dükkânlara servis yapıyorum.

BU SÜREÇTE EN BÜYÜK DESTEKÇİNİZ KİM OLDU?

Arkadaşlarımın manevi desteği dışında kimseden destek almadım.

KADIN GİRİŞİMCİ VE BAŞARILI BİR KADIN OLARAK, KADINLARA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Kadınlar, kendilerini kimseye ezdirmesinler. İki ayaklarının üzerinde tek başlarına durabilmeyi öğrensinler. Mücadele duygusunu asla kaybetmesinler. İş ayrımı yapmasınlar, çalışsınlar. Bu mesleğe başlamadan önce birçok iş değiştirdim ben. Kimseye muhtaç olmasınlar. Kocası da olsa kimsenin eline bakmasınlar. Genç kızlar okusun. Okumayanlarda evde durmasınlar, ellerinden ne iş geliyorsa çalışsınlar.

Sorularımıza samimiyetle cevap verdiğiniz için teşekkür eder, meslek yaşamınızda kolaylıklar dileriz.

Bu haber toplam 533 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.