Çevre teklifi kabul edildi

Çevre teklifi kabul edildi

Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Buna göre, Sıfır Atık sistemini yürütmek üzere Çevre Ajansı kurulacak. Ajansın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen ve belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketilmesi sonrasında iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı sistem üzerinden çalışması öngörülüyor.Çevre...

A+A-

Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Buna göre, Sıfır Atık sistemini yürütmek üzere Çevre Ajansı kurulacak. 

Ajansın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen ve belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketilmesi sonrasında iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı sistem üzerinden çalışması öngörülüyor.

Çevre Ajansının Yönetim Kurulu 7 üyeden oluşacak

Ajans, Bakanlıkça belirlenen çevre strateji ve politikaları doğrultusunda depozito yönetim sistemini kuracak ya da kurduracak.

İlgili tarafların depozito yönetim sistemine dahil olmasını sağlayacak Ajans, depozito bedeli, ücret, teminat ve iadeleri alacak.

Depozito uygulamasına tabi tutulan ürünlere yönelik depozito yönetim sistemi altyapısını oluşturacak. Ajans, geri kazanılabilir ürünlerin kullanımları sonrası ülke ekonomisine kazandırılmasına ve geri kazanılabilir atıkların yönetimine ilişkin faaliyetlere katkı sağlayacak.

Kanunla Çevre ve Şehircilik Bakanınca 3 yıl süreyle görevlendirilecek Türkiye Çevre Ajansının Yönetim Kurulu 7 üyeden oluşacak.

Plastik poşetleri ücretsiz verenlere ceza

Plastik poşetleri ücretsiz verdiği veya usul ve esaslara aykırı olarak plastik poşet verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 15,16 lira para cezası uygulanacak.

Ambalaj atıklarının geri dönüşüm kapasitesi artırılacak. 

Çevreyi kirletenlere bin lira para cezası verilecek. Akaryakıt istasyonları ve dolum tesislerinin denetimleri artırılacak.

Motor yağı değişimleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen işletmelerce yapılacak.

Dere yataklarından izinsiz kum çekenlere 300 bin liraya kadar para cezası verilecek. Kapalı koylarda ve sit alanlarında balık çiftliği kuranlara 100 bin lira ceza kesilecek. 

15 yaşından küçükler scooter kullanamayacak

Genellikle şehirlerde kullanılan ve "scooter" olarak adlandırılan elektrikli araçlar da yasal düzenlemeye kavuştu.

Buna göre, 15 yaşından küçükler scooter kullanamayacak. Scooterların sağa ve sola dönüşlerde geçiş üstünlüğü olacak.

Belediyeler, elektrikli scooter ve bisikletler için yol, şerit ve şarj istasyonu yapmakla yükümlü olacak.

Bu haber toplam 203 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.