Cezaevine gelen özgürlük

Cezaevine gelen özgürlük

***Muğla’nın Menteşe ilçesinde 1865 yılında Mustafa Efendi tarafından 379 eserle kurulan Muğla Hoca Mustafa Efendi İl Halk Kütüphanesi, 155 yıldır hizmet veriyor. İlk olarak 1939 yılına kadar Şeyh Camii’nin bir odasında hizmet veren kütüphane, şu an restore edilen Eski Jandarma Alay Komutanlığı binasında Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veriyor.***Günümüzde de 98 bin367 kitap ile Muğla halkına hizmet vermeye devam...

A+A-

***Muğla’nın Menteşe ilçesinde 1865 yılında Mustafa Efendi tarafından 379 eserle kurulan Muğla Hoca Mustafa Efendi İl Halk Kütüphanesi, 155 yıldır hizmet veriyor. İlk olarak 1939 yılına kadar Şeyh Camii’nin bir odasında hizmet veren kütüphane, şu an restore edilen Eski Jandarma Alay Komutanlığı binasında Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veriyor.

***Günümüzde de 98 bin367 kitap ile Muğla halkına hizmet vermeye devam eden il halk kütüphanesi Muğla E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu olan annelerinin yanında kalan çocuklar için etkinlikler düzenliyor.

Sinan Boyacı

1992 yılında restore edilen Eski Jandarma Alay Komutanlığı binasında hizmet veren Muğla Hoca Mustafa Efendi İl Halk Kütüphanesi, 155 yıllık geçmişiyle Muğla’nın değerlerinden olmaya devam ediyor. Günümüzde de 98 bin367 kitap ile Muğla halkına hizmet vermeye devam eden il halk kütüphanesi, Muğla E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu olan annelerinin yanında kalan çocuklar için etkinlikler düzenliyor.

Bu yapılan etkinliklerle çocuklara kısıtlı olan imkânlarına rağmen kitap ile bağ kurmalarını sağlamak, okuma sevgisi kazandırabilmek, annelerde çocuklarının kitap okumalarını teşvik etmeleri için farkındalık oluşturabilmek amaçlanıyor.

Bu projenin yanı sıra kütüphane tarafından, kültürel etkinlikler ve "Eğitimde İşbirliği" Projesi, "Etkin Kütüphane" Projesi, "Cezaevlerine Ödünç Kitap Verme" Projesi, "Her Yerde Kitap "Projesi, "Okuyun, Gelişin" Projesi,” Kitaplarla Gelen Özgürlük gibi çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Pandemi nedeniyle birçok projelerini internet üzerinden gerçekleştiren kütüphanede Etkin Kütüphane” sosyal medya hesaplarından okuyucularını bekliyor.

98 BİN 367 ADET KİTAP

Muğla Hoca Mustafa Efendi İl Halk Kütüphanesi ve 2 şube Kütüphanesinde 98 bin 367 adet kitap bulunmasının yanı sıra yıllık 287 çeşit süreli yayın takip ediliyor.  Ayrıca, yıllık ödünç verilen kitap sayısı 55 bin 508 iken, yıllık kullanıcı sayısı 140 bin 975 kişi olarak biliniyor.

MUĞLA HOCA MUSTAFA EFENDİ  İL HALK KÜTÜPHANESİ’NİN TARİHÇESİ

Muğla’da Hoca unvanı ile anılan Muğla Mahkemesi Şeriyye Kâtipliği’nde görev yapan Mustafa Efendi 1785 tarihinde Muğla Yatağan İlçesi Turgut (Leyne) bucağında doğmuştur. Şer-i Mahkemelerinde kâtiplik etmiş, İdare Meclisi üyeliklerinde bulunmuştur. Hoca Mustafa Efendi İl Halk Kütüphanesinin kurucusudur.1865 yılında Şeyh Bedreddin Camii civarında eski bir medrese arsasının bir kısmında kütüphaneyi açarak; kapısının üzerine ’Kütüphane-i Esseyyit Mustafa Fehmiyyül Mevleviyyül Muğlavi’ diye yazdırmıştır. Kitabeden Mevlevi tarikatından olduğu anlaşılan Mustafa Efendi Feyz aldığı Hacı Veliyüddin Efendi adlı bilgini Mısır ve İstanbul’a göndermiş; Hacı Veliyüddin Efendi buralarda gördüğü yazma kitaplardan bazılarını satın alarak bazılarını da kopya ederek Muğla’ya getirmiştir. Bu kitaplar 379 adet olup kütüphanenin ilk koleksiyonunu oluşturmuştur. Kütüphane, Hoca Mustafa Efendi’nin kendi kitaplarını da bağışlaması ile açıldığı tarihte 2984 kitaba sahip olmuş; Kurban zade Hacı Süleyman Efendi’nin 114 eserini bağışlamasıyla 3098 adet kitapla hizmet vermeye başlamıştır. 1939 yılına kadar Şeyh Camii’nin bir odasında hizmet veren kütüphane Halkevine (şimdiki Kız Meslek Lisesi binası) taşınmış; daha sonraları çeşitli binalarda hizmet vermiştir. 1992 yılında Eski Jandarma Alay Komutanlığı binasının restore edilmesiyle binanın giriş katına taşınmıştır.  Muğla H.M.E.İl Halk Kütüphanesine bağlı hizmet vermekte olan Muğla’nın tanınmış hayırseverleri olan Şehbal Baydur ve Hilmi Şerif  Baydur’un  bağışladıkları evlerinde hizmet vermekte olan Şehbal-Hilmi Şerif Baydur Çocuk Kütüphanesi ve Yerkesik Akıncılar Mah. bulunan Yerkesik Halk Kütüphanesi olmak üzere 2 şubesi bulunmaktadır. 2020 yılı Amerika Kütüphaneler Birliği  (ALA)  yıllık konferansı bu yıl "Kütüphanelerin Sosyal Adalet  ve  Kapsayacılık  Alanındaki  Değeri"  teması  ile düzenlenmiştir. Muğla H.M.E. İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü olarak yürütmekte olduğumuz "Kitaplarla Gelen Özgürlük" projesi ile söz konusu çağrıya katılım sağlanmıştır. "The Freedom that Comes with Books"adı  ile  yapılan  başvuru  "Dünya  En  iyi  Uygulama Örnekleri" arasında yer almaya değer bulunmuş ve bu proje ile uluslararası bir başarı sağlanmıştır.

Bu haber toplam 430 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.