CİĞERİMİZ YİNE YANIYOR

CİĞERİMİZ YİNE YANIYOR

Geçen sene Temmuz- Ağustos ayında yangın felaketi yaşanan Muğla’nın Marmaris ilçesinde bu sezonda aynı felaket bir kez daha yaşanıyor. Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesine bağlı Bördübet Mevkii Amazon Koyu’nda 21 Haziran Salı günü akşam saatlerinde çıkan orman yangını rüzgârın etkisiyle kısa sürede büyüdü. Çok sayıda harekete geçen ekipler yangına havadan ve karadan müdahale çalışmalarını sürdürüyor.

A+A-

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı dünyaca ünlü Hisarönü Mahallesine bağlı Bördübet Mevkii Amazon Koyu’nda 21 Haziran Salı günü akşam saatlerinde orman yangını başladı.

Doğal güzelliği ile ünlü, ilçe merkezine 30 kilometre mesafedeki Bördübet Mevkii Amazon Koyu yedi adalar civarında başlayan yangın şiddetli rüzgar nedeniyle kısa sürede yayıldı.  

Yapılan ihbarla çok sayıda orman işletme ekipleri harekete geçti. Karayolunun olmadığı alanda çıkan yangına helikopter ile müdahale başlatıldı. Ters rüzgârlar nedeniyle alevler büyüyerek yayıldı.

YAKIN ŞEHİRLERDEN EKİPLER SEVK EDİLDİ

Antalya, Denizli ve İzmir başta olmak üzere çevre illerden çok sayıda iş makinesi, arazöz, su tankeri yangın bölgesine hareket etti. Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, vatandaşları trafiğe çıkmamaları konusunda uyardı. Marmaris-Datça Karayolu polis tarafından kontrol altına alınarak sadece yangında görevli araç ve personel geçişine izin verdi.

EKİPLER SEFERBER OLDU

Salı günü akşam saat 19.58'de başlayan yangın ters rüzgâr nedeniyle kısa sürede büyüyerek yayıldı. Alevler, saat 20.54 sıralarında Değirmenyanı Mevkii'ne ulaştı. Gece boyu devam eden yangına, sabahın ilk ışıklarıyla hava araçları yeniden müdahale etmeye başladı.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden verilen bilgilere göre, karadan 688'i OGM personeli olmak üzere 1494 personel yangın müdahale veriyor. 363 kamu aracı ve 39 iş makinesi yangın söndürme çalışmalarına karadan katılıyor.

Alevlere, karadaki çalışmaların yanı sıra 20 helikopter ve 14 uçak ile müdahale ediliyor. Ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞINDAN PROVOKASYON VE MANİPÜLASYON UYARISI

Öte yandan İletişim Başkanlığı, Marmaris’teki yangınla ilgili dezenformasyon, provokasyon ve manipülasyona karşı uyardı.

Başkanlığın Twitter adresinden yapılan açıklamada, “Marmaris’te süren ve devletimizin tüm imkânlarıyla, kurum ve kuruluşlarımızın en üst düzeyde koordinasyonuyla müdahale ettiği yangın üzerinden kamu düzenimizi hedef alan her tür dezenformasyon, provokasyon ve manipülasyona karşı resmi kanalların takip edilmesi önem arzetmektedir.” denildi.

İKİ BAKAN YANGIN BÖLGESİNE GELDİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki orman yangınınI takip etmek için yangın bölgesine geldi.  Bakan Kirişci ve Soylu, Marmaris’teki orman yangını çıkan Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde havadan yaptıkları incelemenin ardından Değirmenyanı Yangın Yönetim Merkezi’nde çalışmalar hakkında bilgi aldı.

BÜYÜKŞEHİRDEN AÇIKLAMA: “YANGIN 3 FARKLI NOKTADAN SEYREDİYOR”

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nce Marmaris'te devam eden yangına ilişkin son durum açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada yangının Çubucak, Okluk Koyu ve Hisarönü Körfezi olmak üzere 3 farklı noktadan seyrettiği kaydedildi.

Muğla Büyükşehir Belesiyesi’nce yangının 14’üncü saatinde yapılan açıklamada, “Marmaris Bördübet Mevkii’nde başlayan orman yangınına sabahın erken saatlerinden itibaren havadan müdahale başladı. Havadan ve karadan yoğun müdahale devam etmektedir. Ekiplerimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda yangın Çubucak, Okluk Koyu ve Hisarönü Körfezi olmak üzere 3 farklı noktadan seyretmektedir. Bölgede 199 personel, 103 araç ve yardım ekipmanlarımızla sahadayız” denildi.

MARMARİS YANGININA İLİŞKİN SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Muğla’nın Marmaris ilçesi Amazon Köyü Bördübet mevkiinde 21 Haziran Salı günü ormanlık alanda çıkan ve halen devam eden orman yangınına ilişkin Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada yangına ilişkin soruşturmanın başlatıldığı söylendi.

Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlimiz Marmaris ilçesi Amazon Köyü Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda 21.06.2022 günü saat 20.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğü yangınla ilgili olarak Mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN MARMARİS’TE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris’te helikopterle incelemelerde bulundu. Muğla’nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, helikopterle  yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan’a, İçişleri Bakanı Süleyman Solu da eşlik etti.

BAKAN KOCA’DAN MARMARİS’TEKİ ORMAN YANGININA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muğla’nın Marmaris ilçesinde başlayan orman yangınında şu ana dek herhangi bir yaralanma ve belirgin sağlık problemi yaşanmadığını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Muğla’da dün akşam başlayan ve söndürme çalışmaları halen devam eden orman yangınıyla mücadele eden görevlilerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere Bakanlığa bağlı ekiplerin ilk anlardan beri olay yerinde olduğunu söyledi.

Yangın sebebiyle “geçmiş olsun” dileklerini ileten Koca, “Yangınla mücadele sırasında, şu ana dek herhangi bir yaralanma olayı, belirgin sağlık problemi yaşanmadı. 115 sağlık personelimiz, 17 ambulans, 15 UMKE timi, 1 motorize ambulans ve 1 mobil komuta aracı ile görev başında. Hepimiz, yüreklere su serpecek haberi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

TAHLİYELER BAŞLADI

Marmaris’in Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde dün akşam saatlerinde başlayan orman yangını şiddetli rüzgar nedeniyle hızla yayılıyor. Rüzgarın etkisiyle ilerleyen yangın nedeniyle Değirmenyanı Ahmediye Sokak’ta 20 ev, 68 kişi, 13 büyükbaş hayvan, 16 küçükbaş hayvan, 10 tavuk, 1 kedi, 5 araç tahliye edildi.

Evleri gezen jandarma ve polis ekipleri, vatandaşların dumandan ve yangından etkilenmemeleri için evlerini boşaltmaları yönünde uyarıda bulunuyor. Vatandaşlar evlerini ve ahırlarda bulunan hayvanlarını boşaltmaya başladı. Bazı mahalle sakinleri ise evlerinin yanacağı endişesiyle gözyaşı döktü.

YANGINI İHA TESPİT ETTİ

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yangını Deniz Kuvvetleri'ne ait İHA tespit etti. Açıklamada, "Deniz Kuvvetlerimize ait İHA tarafından Marmaris Yedi Adalar bölgesinde tespit edilen yangın hemen Orman Genel Müdürlüğüne bildirilmiş, Muğla Valiliğinin talebi üzerine yangın söndürme çalışmalarına destek için iş makinesi, yangın söndürme araçları ve personel görevlendirilmiştir" bilgisi verildi.

4 İLDEN AFAD EKİPLERİ GÖREVLENDİRİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahale için 4 ilden ekiplerin görevlendirildiğini, 4 ildeki ekiplerin de teyakkuz haline geçirildiği açıklandı.

AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Burdur, Aydın, Denizli ve Antalya'dan AFAD ekipleri görevlendirildiği; Afyonkarahisar, Kütahya, İzmir ve Uşak'taki AFAD ekiplerinin de teyakkuz haline geçirildiği kaydedildi.

Ayrıca, 592’si OGM personeli olmak üzere toplam 1393 personel, 338 araç ve 35 iş makinesi görevlendirildi. AFAD Mobil Koordinasyon Tırı ile 2 adet mobil baz istasyonu bölgeye sevk edildiği duyuruldu.

YANGINA TOMA'LAR DA MÜDAHALE EDİYOR

Yangına müdahale için Muğla Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki 7 toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) bölgeye sevk edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü kaynaklarından alınan bilgiye göre; Marmaris'in Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangın sonrası Emniyet Teşkilatına ait TOMA'lar da devreye girdi.

Yangın bölgesine sevk edilen Muğla Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki 7 TOMA, söndürme çalışmalarına katılırken, çevre illerdeki 12 TOMA da takviye için yola çıktı.

YOĞUN ŞEKİLDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahaleler sürüyor. Alevlere, karadaki çalışmaların yanı sıra 20 helikopter ve 14 uçak ile müdahale ediliyor. Ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.

 

Bu haber toplam 400 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.