Gündem

ÇINTAR KAVURMASI TESCİLİNİ ALDI

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas Çıntar Kavurmasının Milas mutfağındaki yerini ve coğrafi işaret alma sürecini anlatı. Reşit Özer, çıntar kavurmasının yüzyıllardır bölgede tüketildiğini ve bu nedenle tescillenmesi gerektiğini düşünerek 2021 yılında tescillenme sürecine başladıklarını söyledi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer Milas Çıntar Kavurmasına coğrafi işaret almayı başardıklarını söyleyerek; “Milas’ta ormanlık alanlarda yetişen çıntar mantarı, geleneksel tariflerle sofralarımıza ulaşıyor. Bu yemeğin lezzeti, Milas’a özgü Avrupa Birliği coğrafi işaretli zeytinyağıyla pişirilmesinden geliyor,” dedi.

Çıntar Kavurması Tarifini anlatan odamız üyesi Tarihi Konak Lokantası ustası Ahmet Çevikgül ise, Milas’ın yöresel lezzetlerinden biri olan Çıntar kavurmasının tarifini paylaşarak, “Çıntar, dağlarda yetişen nadir ve lezzetli bir mantar türüdür. Milas’ta bu mantarın pişirilmesiyle yapılan kavurma, çok özel bir tadı olan bir yemektir. Doğal yöntemlerle hazırlanır ve geleneksel tatları korur” seklinde konuştu.

Çevikgül, Çıntar kavurmasının yapımında kullanılan malzemelerin ve pişirme tekniklerinin önemine de değinerek; “Çıntar Kavurmasının malzemeleri Çıntar, kuru soğan, tuz, kırmızı toz biber ve karabiber. Kuru soğan kavrulduktan sonra doğranan Çıntarlar eklenir. Baharatlar da eklendikten sonra 30 dakika kısık ateşte pişirilir,” dedi.