Topluluk, Datça Koro Evi kurucusu Mustafa Erol’un yönetiminde, üyeler Demet Bilgici, Nurşen Hoşver, Nurten Özcan ve Sevda Erdal’dan oluşuyor. Bazı parçalara solist Nina Denli de sesiyle eşlik etti. Festivalin ilk gününde saat 16.10’da Sabancı Kültür Merkezi’nde sahne alan grup, aynı gün saat 18.20’de Alsancak’taki İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda açık hava konseri verdi.
Muğla’dan festivale katılan tek grup olan Datça Koro Evi Mandolin Topluluğu, yaklaşık bir yıl önce kuruldu. Tanıtım konuşmalarında, “Topluluk üyeleri notayı mandolinle tanıdı. Mandolin tellerine şarkılar kondurmakta kararlıyız.” sözleriyle kendilerini anlatan grup, bugüne kadar Datça’da Hızırşah Kültür Evi ve Kadın ve Gençlik Merkezi’nde iki konser verdi. İzmir Mandolin Festivali ise topluluğun Datça dışındaki ilk sahne deneyimi oldu.
Festival boyunca Türkiye’nin dört bir yanından gelen mandolin grupları ve bireysel katılımcılar, Sabancı Kültür Merkezi ve İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda performanslarını sergiledi. Üniversite öğrencilerinden emeklilere, ilkokul çocuklarından profesyonel müzisyenlere kadar geniş bir katılımcı profiliyle dikkat çeken etkinlik, izleyicilerden büyük ilgi gördü.
Cumhuriyet’in simgesel müzik aletlerinden biri olan mandolinin yeniden eğitimde temel enstrümanlardan biri olarak yer alması için bu tür etkinliklerin yaygınlaşması büyük önem taşıyor.