Deprem anında ne yapmalıyız?

Deprem anında ne yapmalıyız?

Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) ve Eğitim Uzmanı Koray Ece, İzmir’in Seferihisar ilçesinde meydana gelen depremin ardından deprem anında neler yapılması gerektiğini Muğla Postası’na anlattı. Depremden korunmanın 4 yolu olduğunu söyleyen Eğitim Uzmanı Ece, ilk yardım çantasının da önemine dikkat çekerek, “Deprem anında güvenli bir yerde doğru davranış olan çök-kapan-tutun pozisyonu alınmalı” dedi.Sinem Karakaya / Buse Nil TokurEge...

A+A-

Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) ve Eğitim Uzmanı Koray Ece, İzmir’in Seferihisar ilçesinde meydana gelen depremin ardından deprem anında neler yapılması gerektiğini Muğla Postası’na anlattı. Depremden korunmanın 4 yolu olduğunu söyleyen Eğitim Uzmanı Ece, ilk yardım çantasının da önemine dikkat çekerek, “Deprem anında güvenli bir yerde doğru davranış olan çök-kapan-tutun pozisyonu alınmalı” dedi.

Sinem Karakaya / Buse Nil Tokur

Ege Denizi'nin Seferihisar açıklarında 6,6 büyüklüğünde deprem meydana gelmesinin ardından akıllara en çok “deprem anında ne yapılmalı?” sorusu geldi. Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürü ve Eğitim Uzmanı Koray Ece, İzmir’in Seferihisar ilçesinde meydana gelen depremin ardından deprem anında neler yapılması gerektiğini anlattı. İlk yardım çantasının evde hazır bulunması gerektiğini vurgulayan Ece,  “çök-kapan-tutun” pozisyonuna dikkat çekti.

Deprem anında yapılması gerekenleri anlatan Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürü ve Eğitim Uzmanı Koray Ece, “Depremden korunmanın ilk şartı bilinç sahibi olmak. İlk önce afet bilincinin oluşması gerekiyor. Eğer çevremizdeki tehlikelerin farkında olursak, riskimizi en aza indirebiliriz. Tüm afetler için geçerli bu durum. Depremden korunmanın 4 yolu var. Birincisi, bina depreme dayanıklı olmalı, ikincisi, yapısal olmayan elemanlara karşı güvenlik, üçüncüsü, deprem anında ne yapmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor ve son olarak dördüncüsü ise afet çantası hazır bulunmalı” dedi.

“KESİNLİKLE DEPREM ANINDA KAPI EŞİKLERİNDE OLMAMALIYIZ”

Kesinlikle deprem anında kapı eşiğinde bulunmamız gerektiğini vurgulayan Ece, “Eski bir bilgi olarak kesinlikle deprem anında kapı eşiklerinde olmamalıyız.  İlk önce binanın ve zeminin depreme dayanıklı olması gerekiyor. Ev alırken binanın ruhsatı var mı, zemine uygun şekilde yapılmış mı bunlara bakılması, gerekli kontroller yapıldıktan sonra eve yerleşmek gerekiyor. Artık binaların depreme dayanıklı olup olmadığı test ettirilebiliyor. Üniversitenin ilgili birimleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bunları test ediyor.  Bir ev alırken fiyatına ve mevkiisine bakıyoruz. Boyasına cephesine bakıyoruz ama hiç birimizin aklına gelmiyor, bina nasıl hizmet almış, yapı türü neymiş diye. Kumu çimentosu nasıl bir hizmetle yapılmış, bina düzenli bakım görüyor mu, bunun gibi mühendislik hizmeti almış mı önemli olan bu. Sağlam bir zeminde ve sağlam bir binada oturmamız gerekiyor. Bu evimiz olur, çalıştığımız yer olur, çocuğumuzun okulu olur, başka bir yerleşim yaşam yerimiz olabilir. Fakat sağlam bir binada yaşamamız risksiz olduğumuz anlamına gelmiyor” dedi.

“ÇÖK-KAPAN-TUTUN”

Deprem anında güvenli bir yere çök-kapan-tutun pozisyonu yapılması gerektiğine dikkat çeken Koray Ece, “Bu sefer yapısal olmayan elemanlar yani binaya ait olmayan elemanlar bina içerisindeki kapılar pencereler eşyalar dolaplar vb. her şeyi sayabiliriz. Bu elemanlar depremde sarsıntıyla düşebiliyor devrilebiliyor, yıkılabiliyor, patlayabiliyor ve bunun sonucunda biz bina yıkılmasa bile zarar görebiliyoruz. Bunlar içinde kendi güvenliğimizi evimizde tehlike ağı yaparak yapabiliriz. Yani bir deprem olduğunda bir odadan başlayarak hangi eşya depremde sarsıntıyla düşebilir, devrilebilir bunları belirleyerek önlem almalıyız. Depremi hissettiğimizde güvenli bir yerde doğru davranış çök-kapan-tutun pozisyonunu almalıyız.  Bunu bina içerisinde sağlam sabitlenmiş eşyaların yanında yapabiliriz. Eğer binamızın depreme dayanıklı olmadığının bilincindeysek kesinlikle kolon ve kiriş yanlarında bulunmamalıyız” dedi.

DEPREM ÇANTASI HAYAT KURTARIR

Deprem çantasının da kişinin kendi ihtiyaçlarına göre hazırlanması gerektiğini söyleyen Koray Ece, “Deprem çantasının hazırlanmasında ki en büyük amaç şu; biz depremden sonra o çantadaki bize yardım gelene kadar kendi başımızın çaresine bakabileceğimiz araç gereçlerle hayatta kalabileceğiz. Depremi hafif bir yaralanmayla atlatırsak bir süre sonra ihtiyaçlarımız olacak. Bu esnada da hayatta kalma şansımızı arttırabiliriz. Bu çantanın içerisinde su, kuru gıda, kapalı bir terlik, el feneri, düdük mutlaka bulundurulması gerekir. Önemli evrak fotokopileri ve mevsime göre kıyafet bulundurulmalı. Bu örnekler çoğaltılarak gidilebilir ve devam edebilir. O yüzden kendi ihtiyaçlarımıza göre hazırlamamız gerekmektedir. 6 ayda bir kontrol edilmelidir. Birden fazla çanta olabilir ve kolay ulaşabileceğimiz yerlerde bulundurmamız gerekir” şeklin de konuştu.

Bu haber toplam 413 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.