Dermatolog Özlü uyardı: “Sıvı sabun kullanmayın”

Dermatolog Özlü uyardı: “Sıvı sabun kullanmayın”

Dünyayı etkisi alan Covid-19 ile mücadele kapsamında salgından korunmak için sıklıkla başvurulan hijyen ürünleri bazı dermatolojik hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Muğla’nın Menteşe ilçesinde hizmet veren Dermatolog Uzman Doktor Reha Özlü, katı savun kullanımına dikkat çekerek, “sıvı sabun asla kullanmayın” diyerek uyarılarda bulundu.Sinem KarakayaYeni tip Coronavirüs salgınıyla mücadele ettiğimiz bu dönemde ellerimizi sık sık yıkamak...

A+A-

Dünyayı etkisi alan Covid-19 ile mücadele kapsamında salgından korunmak için sıklıkla başvurulan hijyen ürünleri bazı dermatolojik hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Muğla’nın Menteşe ilçesinde hizmet veren Dermatolog Uzman Doktor Reha Özlü, katı savun kullanımına dikkat çekerek, “sıvı sabun asla kullanmayın” diyerek uyarılarda bulundu.

Sinem Karakaya

Yeni tip Coronavirüs salgınıyla mücadele ettiğimiz bu dönemde ellerimizi sık sık yıkamak hem hastalığa yakalanmamak hem de çevremizdekilere virüs bulaştırmamak adına hayati bir tedbir taşıyor. Ancak abartıya kaçarak elleri su, sabun ve alkol içeren dezenfektan jellere aşırı şekilde maruz bırakmak, cildin kurumasına yol açarak bir tip egzamaya neden olabiliyor.

Muğla’nın Menteşe ilçesinde hizmet veren Dermatolog Uzman Doktor Reha Özlü, Muğla Postası’na değerlendirme yaparak vatandaşlara uyarılarda bulundu. Katı sabun kullanımına dikkat çeken Dermatolog Özlü, “Sıvı sabun asla kullanmayın. Cilt için gliserinli ve katı sabunlar tercih edilmeli” dedi.

 “SABAH İŞE GİDENLER ELLERİNİ ILIK SUYLA YIKAMALI”

Soğuk havanın egzamaya yol açabildiğini vurgulayan Dermatolog Uzm. Dr. Reha Özlü, sabah ılık suyla ellerin yıkanması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Kışın gelmesiyle birlikte 2 tür egzama oluşuyor cildimizde. Bunun birincisi cold egzaması. Yani soğuk egzama. Bu egzamada dışarıda eldivensiz, soğukta çalışmak zorunda olan kişiler, sabahları işe giderken memurlar, işçiler eğer soğuğa maruz kalıyorlarsa derinin su tutma kapasitesinde ciddi anlamda soğuk nedeniyle düşme meydana gelir. Buda soğuğa bağlı kuruluk ve egzamaya sebep olur. İkincisi de kullanılan dezenfektan başta olmak üzere özellikle alkol içeren ürünler derinin üst katmanının da koruyucu özelliğe sahip, özellikle koruyucu yağ dokumuzu ortadan kaldırarak başta alerji olmak üzere egzamaya yol açar.  Sabah işe gidenler ellerini ılık suyla yıkamalı. İlk karşılaştığımız soğuk, evde musluktan akan soğuk sudur. Buna pek önem verilmediğinde özellikle hassas cilde sahip başta çocuklar olmak üzere sadece evdeki soğuk suyla elini yıkamadan dolayı egzama olarak geri dönüşler olabiliyor. Bu yüzden ılık suyla el yıkamanın faydası var.”

“CİLT İÇİN GLİSERİNLİ VE KATI SABUNLAR TERCİH EDİLMELİ”

Cilt için katı sabunun tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Özlü, “Her türlü dezenfektan, alkollü şeyler ya da sıvı sabun kullanımından sonra tercihen sıvı sabun asla kullanmayın. Çünkü sıvı sabunların içerisinde yüksek oranda köpürtücü özelliği sahip safonin gurubu sülfat içerir. Dolayısıyla kullanacağımız sabun türü içerisinde hatta şampuanlarda bile sülfatsız olanları tercih etmemiz lazım. Cilt için gliserinli ve katı sabunlar tercih edilmeli. Çünkü sıvı sabunların ciltten arındırılması çok zordur. Hele soğuk suyla yıkadığınızda ciltten bunu arındıramazsınız. Ve böylece o kalıntılar zaman içerisinde cildin koruyucu bariyer özelliğini parçalayarak klasik bir egzama hastası olmanıza yol açar. Ev kadınlarında erkeklere nazaran daha fazla egzama görülmesinin sebebi sürekli sıvı detarjanlara maruz kalmalarıdır. Herkesin sabunu kendine ait olmalı” şeklinde konuştu.

“NEMLENDİRİCİ GEREKLİ”

Ellerimizi yıkadıktan sonra veya dezenfektan kullandıktan sonra mutlaka nemlendirici kullanılması gerektiğini söyleyen Özlü, son olarak, “Derinin koruyucu bariyer özelliğini destekleyen mutlaka bir nemlendirici ile elinizi nemlendirmeniz gerekli. Günde 10 defa da elinizi yıkasanız, 10 kere de dezenfekte etseniz derinin koruyucu bariyer özelliğini destekleyen bir nemlendirici sürmeniz gerekiyor” dedi.

Bu haber toplam 879 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.