Taner Kökten

Taner Kökten

-DÜNYANIN CENNETİ MUĞLA-

A+A-

Merhabalar

Değerli Muğla Postası okurlarımız;

Malesef covid-19 salgını sebebiyle önümüzdeki yılbaşı gecesini evlerimizde kutlayacağız.

Hatırlarmısınız çocukluğumuzda babalarımız eve canlı hindi getirirlerdi. Ne de güzel günlerdi. Bizlerde hindileri kızdırmak için “Gabarama gabarama kel fatma annen güzel sen çirkin diye” tekerlemeler ile eğlenir yılbaşlarını coşku ile karşılardık. Şimdi o dönemleri yaşayamasak bile yine de eskileri sofralarımızda konuşarak çocuklara aşılamanın tam fırsatı olduğunu düşünerek sizlere hem lezzetli, hem de kolay pişirebileceğiniz bir iç pilavlı hindi tarifi vermek istedim.

HİNDİ İÇİN MALZEMELER;

1 orta boy hindi

Yarım su bardağı sıvıyağ

1 yemek kaşığı kırmızı toz biber

2 diş sarımsak

2 dal defne yaprağı

1 lime ( yok ise limonda kullanabilirsiniz)

Yarım portakal

İÇ PİLAV İÇİN MALZEMELER

2 su bardağı baldo pirinç

1 adet büyük boy soğan

1 su bardağı kestane

25 gr. Çam fıstığı

25 gr. Kuş üzümü

60 gr. Tereyağı

2 çorba kaşığı zeytinyağı

2 çorba kaşığı ayçiçek yağı

1 adet kesme şeker

1 tatlı kaşığı nane

1 tatlı kaşığı yeni bahar

1 tatlı kaşığı tarçın

1 çay kaşığı karabiber

HİNDİ TARİFİ;

Öncelikle fırınımızı 180 c ye ayarlayıp bir yandan ısıtmaya başlayalım.Hindinin içini dışını kanı tamamen arınana kadar yıkayıp (eğer üzerinde küçük tüyler var ise tütsüleyip iyice temizleyelim)bir havlu kâğıt yardımı ile iyice kurulayalım.  Sonrasında toz biber, dövülmüş sarımsak ayçiçek yağını da ekleyip harmanlayalım. Hazırladığımız sosu bir fırça yardımı ile hindimizin bütün dış ve iç yüzeyine sürelim. Lime ile portakalı yuvarlak şekilde dilimleyelim.Daha sonra hindimizin içerisine dizip ardından dikkatli bir şekilde yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim. Kurumaması için üzerini alüminyum folyo ile kapatalım. 1,5 saat pişirdikten sonra dereceyi 150 c ye düşürüp 1,5 saat daha pişirelim.

Pilav için;

Öncelikle pirincimizin üzerini geçecek şekilde su ekleyip 20 dakika bekletiyoruz. Bir taraftan kestanelerimizi de haşlayalım.

İç pilav tarifi;

Yarım jülyen doğranmış kuru soğanlarımızı kavuruyoruz. Pembeleştikten sonra çam fıstığını ilave ediyoruz. Ardından pirinci de ilave edip yaklaşık 10 dakika kadar kavuruyoruz. Sonrasında kuş üzümünü küp şekerimizi ve baharatlarımızı da ekliyoruz. Ardından kaynamış suyumuzu (et veya hindi suyu da kullanabilirsiniz) da ilave ettikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Suyunu biraz çekmeye başladıktan sonra haşlanmış kestanelerimizi ilave edip pişirmeye devam ediyoruz. Tamamen suyunu çektikten sonra 20 dk. Dinlendiriyoruz.

Arzuya göre Haşlanmış Mevsim sebzeleri ile süslediğimiz tepsiye iç pilavımızdan da ilave ediyoruz. Pişmiş hindimizi çok dikkatli bir şekilde tepsimize yerleştirip Kalan iç pilavımızı da hindimizin içine dolduruyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.