Ege İhracat Buluşmaları Muğla Toplantısı düzenlendi

Ege İhracat Buluşmaları Muğla Toplantısı düzenlendi

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde, Ege İhracatçı Birlikleri ve Ekonomi Gazetesi işbirliğinde Muğla'nın tarım potansiyelinin ortaya konulduğu, Ege İhracat Buluşmaları Muğla Toplantısı düzenlendi.Toplantıda konuşan Muğla Valisi İdris Akbıyık, “2022 yılında 204 bin ton su ürünleri ve tarımsal üretimle yaklaşık 900 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 2023 yılı sonunda tarımsal ihracat hedefimiz ise 1,2 milyar TL’dir” dedi.

A+A-

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen Ege İhracat Buluşmaları Muğla Toplantısına, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı JakEskinazi, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi’nin önemli isimleri Vahap Munyar, Şeref Oğuz, Handan Sema Ceylan ve Ali Ekber Yıldırım, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve üreticiler katıldı.

BALIKÇILIK İLİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR GEÇİM VE ÜRETİM KAYNAĞI”

Muğla’nın dünya çam balı üretiminde ve Türkiye su ürünleri üretiminde birinci sırada yer aldığını kaydeden Muğla Valisi İdris Akbıyık, “İlimizde ihracata yönelik bir tarımsal üretim modeli uygulanmakta ve her yıl ihracat verilerimiz artmaktadır. Tarımsal üretimde birçok üründe söz sahibi olan ilimiz, dünya çam balı üretiminde ve ülkemiz su ürünleri üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Yağlık zeytin, örtü altı sebze, nar, badem, susam, börülce, muz, gibi birçok ürünün üretiminde Türkiye’de ilk beş ilin arasındadır. Narenciye üretimi ile Ege Bölgesinin en büyük narenciye üreticidir. Önemli bir ihracat kaynağımız olan örtü altı sebze yetiştiriciliğinde yaklaşık 32 bin dekar alanda üretim yapılmaktadır.

Yine balıkçılık ilimiz için önemli bir geçim ve üretim kaynağıdır. Ülkemiz deniz kültür balığı üretiminin yüzde 65’i Muğla’da üretilmektedir. 2022 yılında su ürünleri ihracatımız bir önceki yılın verilerine göre %30 artış göstererek 126 bin tona ulaşmıştır. Su ürünleri Yıllık ihracat değerimiz ise %42 artışla 803,9 milyon dolara ulaşmıştır. 2023 yılının ilk sekiz ayında su ürünleri ihracatımız 87 bin ton, ihracat değerimiz ise 5,5 milyon dolara ulaşmıştır” dedi.

“2023 YILININ İLK SEKİZ AYINDA BİTKİSEL ÜRETİM İHRACAT DEĞERİ 142 MİLYON EURO”

2023 yılının ilk sekiz ayında bitkisel üretim ihracat değerinin 142 milyon Euro olduğunu dile getiren Vali Akbıyık, “2022 yılı tarımsal üretim verilerine göre yaklaşık iki milyon dekar alanda üretim yapılmakta olup, 2022 yılında bitkisel üretim ihracatımız 77 bin ton, ihracat değeri ise 80,9 milyon Euro’dur. 2023 yılının ilk sekiz ayında bitkisel üretim ihracatımız 94,5 bin ton olup, ihracat değeri ise 142 milyon Euro’dur.

2022 yılında 204 bin ton su ürünleri ve tarımsal üretimle yaklaşık 900 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 2023 yılı sonunda tarımsal ihracat hedefimiz ise 1,2 milyar TL’dir.

Devletimizin ve hükümetimizin her sektörde üretimi ve istihdamı arttırmak, yatırım ortamlarını iyileştirmek, yatırımları teşvik etmek üzere uygulamaya koyduğu teşviklerle büyümenin güçlü bir şekilde devam edeceğine inanıyoruz. Tüm bu gelişmeler Muğla’mızın aslında sahip olduğu güçlü kapasitenin yavaş yavaş değil hızlı bir şekilde gün yüzüne çıktığını gösteriyor. Bu gelişmelerin ihracat rakamlarına önümüzdeki yıllarda büyük oranda yansıyacağına inanıyorum” diye konuştu.

MUĞLA 6 BİN 578 TON BAL ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİYOR”

2022 yılında Muğla için 1 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını, 2022 yılı sonunda TÜİK verilerine göre; Muğla’nın 1 milyar 14 milyon dolarlık ihracatla bu hedefini tutturduğunu söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı JakEskinazi, “Muğla, 2 milyon 50 bin dekar tarım alanında, 30 bine yaklaşan üreticisiyle, 3 milyon 65 bin ton bitkisel üretim, 378 bin ton süt üretimi, 170 bin ton su ürünleri ve 6 bin 578 ton bal üretimi gerçekleştiriyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) geçtiğimiz günlerde tarımsal emtia ve su ürünleri piyasalarının 10 yıllık beklentilerine ilişkin değerlendirmeleri içeren “Tarımsal Görünüm 2023-2032” adlı raporunu açıkladı.Rapora göre, küresel gıda tüketimi her yıl yüzde 1,3 artacak. Türkiye, tarım ve balık üretiminde Doğu Avrupa’nın lider ülkesi olacak. Bu liderlikten de en büyük payı alacak illerimizin başında Muğla gelecek.

Muğla, 2020 yılında 585 milyon dolar olan ihracatını 2021 yılında yüzde 32’lik artışla 775 milyon dolara çıkardı. Geçen yıl Bodrum’daki toplantımızda Muğla için 1 milyar dolar ihracat hedefi koymuştuk. 2022 yılı sonunda TÜİK verilerine göre; Muğla 1 milyar 14 milyon dolarlık ihracatla bu hedefi tutturdu hatta aştı. Muğla bu hedefe ulaşmak için ihracatını yüzde 31 artırdı.

2022 yılında Muğlamızın ithalatı ise; 393 milyon dolarda kaldı. Muğla’nın ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 258 oldu. Bir başka ifadeyle Muğla yaptığı her 100 dolarlık ithalat için 258 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi ve 621 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Ülkemizin 2022 yılında 110 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğini düşündüğümüzde Muğla’nın verdiği dış ticaret fazlası çok daha kıymetli.

2022 yılında Muğla’nın ihracatında tarım ürünlerimizin payı 896 milyon dolara ulaştı. Muğla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatından yüzde 2,6 pay aldı.

Burada lokomotif 803,9 milyon dolarla Su ürünleri ve hayvansal mamumler sektörümüz oldu. Bu sektörümüz Muğla’nın ihracatının yüzde 79’unu tek başına yaptı.

Su ürünleri ihracatımıza iller bazında baktığımızda Muğla Türkiye birincisi. Türkiye’de su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe ihracat şampiyonumuz ve ikinci firmamız Muğlalı.

Muğla, 2023 yılının 8 aylık döneminde ihracatındaki artışını sürdürüyor. Muğla, 2022 yılı ocak – ağustos döneminde 619 milyon dolar olan ihracatını, 2023 yılının sekiz aylık döneminde yüzde 12’lik artışla 690 milyon dolara taşıdı” dedi.

BARIŞ SAYLAK: “BU SENE BEREKETLİ BİR LİMON REKOLTEMİZ VAR”

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Muğla bütün gücüyle üretime devam ediyor. Bütün olumsuzluklara rağmen sürdürülebilir üretime devam ediyoruz. Muğla sadece toprağıyla değil, suyuyla, deniziyle her şeyi ile dünya starı. Burada asıl bir şeye dikkat etmek istiyorum. Artık ihracat zorlaştı. Çünkü ülkeler çeşitli kıstaslar koyuyorlar. Bizim ihracatçımızı gümrük kapılarında bekletiyorlar. Dolayısıyla ilimizin başat ihracat ürünlerinden olan nar ve narenciyede de iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak, üreticilerimizin pestisit kullanmamasını yaygınlaştıracağız.

Bu sene bereketli bir limon rekoltemiz var, yaklaşık 110 bin ton civarında tabi ki dış pazarlarda da çeşitli sıkıntılar var. Muğla tarımının bütün aktörleri burada. Coğrafi işaretleri almak tek başına yeterli değil. Önemli olan onun sürdürülebilir kılmak. Bununla ilgili sahadaki üretiminden tutunda saklanma koşullarına depolanma koşullarına ihracatına kadar pek çok yükümlülüğü var. Dolayısıyla bu konuyu da sivil toplum kuruluşlarımızla boş bırakmadan geri plandaki üretimi de destekleyecek, birlikte eğitim çalışmaları verebileceğimiz her türlü çalışmaya açığız. Tabii ki ne kadar gururlansak az.Muğla tarımsal ürün ihracatında 2. ve 4. Arasında giden bir il” dedi.

 

 

Bu haber toplam 354 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.