Eğitim Sen Muğla: “Nitelikli bir mesleki eğitim politikası hayata geçirilmelidir”

Eğitim Sen Muğla: “Nitelikli bir mesleki eğitim politikası hayata geçirilmelidir”

Eğitim Sen Muğla Şubesi’nce, MESEM ve ÇEDES uygulamalarına karşı Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde düzenlenen basın açıklamasında, Şube Başkanı Nilüfer Enginsu, “Eğitim Sen olarak okullarımızın piyasa odaklı ve dini içerikli faaliyet ve etkinliklerin değil, laik ve bilimsel eğitimin mekânları olması için bütün gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.

A+A-

Eğitim Sen Muğla Şubesi’nce Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü önünde “ÇEDES ve MESEM projeleri iptal edilsin” başlıklı basın açıklaması düzenlendi.

Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Nilüfer Enginsu tarafından okunun basın açıklamasında, ‘Bir gün okul, dört gün iş’ sloganıyla hayata geçirilen (MESEM) uygulamasının öğrencilerin patronlara ucuz iş gücü olarak sunulmasının önünü açtığı ifade edildi.

“MESEM UYGULAMASI DAHA FAZLA CAN ALMADAN DURDURULMALI”

MESEM projesiyle çocuk ve gençlerin 'çırak' ya da 'stajyer' kimliğiyle işçi gibi çalıştırıldığını söyleyenŞube Başkanı Enginsu, “Türkiye'de uzun süredir eğitim sisteminde ve okullarda iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda piyasacı ve dinci bir kuşatmanın yaşandığı bilinmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın patronlara ucuz iş gücü sağlamak için gündeme getirdiği Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) ve eğitim sistemini büyük ölçüde dinselleştirmeyi hedefleyen ÇEDES projesinin sonuçları, öğrencilerimizin ve çocuklarımızın nasıl tehlikeli bir kuşatmayla karşı karşıya olduğunu göstermektedir.

“Bir gün okul, dört gün iş’ sloganıyla hayata geçirilen (MESEM) uygulaması öğrencilerin patronlara ucuz iş gücü olarak sunulmasının önünü açmıştır. MESEM projesiyle 300 bini çocuk olmak üzere, 1 buçuk milyonun üzerinde insanın emeği patronların hizmetine sunulurken, yüzbinlerce çocuk ve gencimiz MESEM'in çarkları arasında acımasızca öğütülmektedir. Yüzbinlerce çocuk ve gencimiz 'çırak' ya da 'stajyer' kimliğiyle işçi gibi çalıştırılıp emek sömürüsünün sınırları zorlanmaktadır.

MESEM öğrencilere mesleki eğitim verilen ya da iddia edildiği gibi staj üzerinden beceri kazandıran bir uygulama değil, patronlara kaynak aktarmak amacıyla oluşturulmuş bir teşvik sistemidir. 12 yıllık zorunlu eğitim süresini fiilen 8 yıla indiren ve devlet eliyle ucuz işçiliği özendiren MESEM uygulaması daha fazla can almadan durdurulmalı, patronları değil öğrencileri merkeze alan nitelikli bir mesleki eğitim politikası hayata geçirilmelidir” dedi.

img-5512.jpg

“MESEM VE ÇEDES DAYATMASINA KARŞI MÜCADELE ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Şube Başkanı Enginsu açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Okullarda sadece öğretmenlerin eğitim öğretim hizmeti verebileceği gerçeği ortada dururken, ÇEDES projesi ile okullarımızda imamlar, vaizler ve Diyanet'e bağlı memurlar ‘manevi danışman’ olarak görevlendirilmekte ve yasa dışı bir şekilde fiilen eğitim öğretim hizmeti vermektedir. Okul içinde ve dışında yapılan dini içerikli etkinlikler, özellikle toplu namaz etkinlikleri ve öğrencilere mezarlık temizletilmesi gibi etkinlikler çocukların zihinsel gelişimi açısından sakıncalıdır. Sınıflarda dini içerikli etkinlikler (sınıflarda Kâbe ve mezar maketleriyle yapılan etkinlikler) laik eğitime ve eğitim-öğretimin amaçlarına temelden aykırıdır.

Eğitim Sen olarak okullarımızın piyasa odaklı ve dini içerikli faaliyet ve etkinliklerin değil, laik ve bilimsel eğitimin mekânları olması için bütün gücümüzle mücadele edecek, iktidar eliyle hayata geçirilen MESEM ve ÇEDES dayatmasına karşı bütün gücümüzle mücadele etmeyi sürdüreceğiz.”

Bu haber toplam 159 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.