Euromos ve Lagina Antik Kentleri’ne destek

Euromos ve Lagina Antik Kentleri’ne destek

Neval Çolak ArslanMuğla’da yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, Muğla’nın tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı ile projeler hazır.Ulusal ve uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacıyla Euromos Antik Kenti ve Lagina Antik Kenti için hazırlanan destek...

A+A-

Neval Çolak Arslan

Muğla’da yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, Muğla’nın tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı ile projeler hazır.

Ulusal ve uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacıyla Euromos Antik Kenti ve Lagina Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Euromos Antik Kenti için; Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, İl Emniyet Müdürü Süleyman Dilberoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal, Suat Esin, Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Milas Müze Müdürü Mehmet Çelebi’nin yanı sıra Kazı Başkanlığını Doç. Dr. Abuzer Kızıl’ın yürüttüğü Milas ilçesine bağlı Euromos Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü taraflar arasında imzalandı.

Lagina Antik Kenti için; Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, Muğla’ya Hizmet Vakfı 2. Başkanı Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Ula Kaymakamı Baha Başçelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal - Suat Esin - Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan ve Muğla Müze Müdürü GülnazSavran’ın yanı sıra Kazı Başkanlığını Prof. Dr. Bilal Söğüt’ün yürüttüğü Yatağan ilçesine bağlı Lagina Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü taraflar arasında imzalandı.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’daki tarihi kültürel değerlerin önemine vurgu yaparak imzalanan protokol ile antik kentlerin Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğünün yanı sıra diğer kurumlarla da iş birliği içinde yürütülecek çalışmalarla daha aktif hale getirilmesini hedeflediklerini ifade etti.

Toplantının sonunda Kazı Başkanları da yaptıkları kazılarla ilgili kısa bilgiler sunarak bilgilendirme yaptı.

EUROMOS ANTİK KENTİ

İlimiz Milas İlçesi, Selimiye Mahallesi sınırları içinde yer alan ve doğusundaki Kızılbayırdağının eteklerine yayılan Euromos Antik Kenti Milas’a yaklaşık 12 km. mesafededir. Antik Romalı yazar yaşlı Plinius tarafından “Eurome” olarak adlandırılan kent, daha erken dönemde Kyromos, Hyromos ve Hellenistik Dönemde de kullanılmış olan Europos isimleriyle de anılmıştır. Büyük İskender’in fethinden sonra Euromos Makedonya, Mısır ve Suriye kralları arasında el değiştirmiştir. Kent M.Ö. 201-196 yılları arasında Makedonya Kralı V. Philippos’undenetimine girmiştir ve kentin adı Philippoi olmuştur. M.Ö. 188Apameia Anlaşmasıyla Karia’nın geri kalanı gibi Euromos Rodoslulara devredilmiş ve izleyen yıllarda kent komşu kentler olan Mylasa ve Iasos ile ittifak yapmaya mecbur bırakılmıştır. Roma İmparatorluk Çağında gelişen bağımsız bir şehir olan Euromos, Bizans Döneminde Mylasa piskoposluğu içerisinde varlığını sürdürmüştür. 18. Yüzyıldan itibaren Karia Bölgesi’ni ziyaret eden Avrupalı gezgin araştırmacıların Euromos’ta gözlemledikleri kalıntılar hakkında verdikleri bilgilerin yanı sıra yaptıkları tapınak gravürleri değerli birer belge niteliğindedir. Kentte ilk kazı ve restorasyon çalışmaları 1969-75 yılları arasında Ümit Serdaroğlu tarafından gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 40 yıllık bir kesintiden sonra, 2011 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abuzer Kızıl başkanlığındaki bir ekip tarafından, Bakanlar Kurulu Kararı ile yeniden başlatılmış ve çalışmalar halen devam etmektedir. Kalıntılar; Zeus Lepsynos Tapınağı, Kuzey ve Güney Nekropolleri, Agora, Tiyatro, Hamam, Surlar ve Şapel görülebilecek başlıca kalıntılardır. 2011 yılından itibaren yürütülen çalışmalar kapsamında kentin haritası, temizlik, çevredüzenlemesi, gezi yolları, seyir terası, tapınak kazısı ve restorasyon projesi, hamam temizliği ve kısmi kazısı, agora kazısı ve kuzey stoa projesi, tiyatro kazısı ile kent surlarında yapılan çalışmaların bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı ise hala devam etmektedir. En kısa sürede tapınak, agora ile tiyatro kazı ve restorasyonu ile ilgili yayın ve tanıtım yer çalışmalarının yapılması planlanmıştır.

LAGİNA ANTİK KENTİ LaginaHekate Kutsal Alanı, siyasi merkez olan Stratonikeiaantik kentinin önemli iki kutsal alnından birisidir. Günümüzde Muğla ili, Yatağan ilçesi, Turgut mahallesi sınırları içinde kalan kutsal alan, Stratonikeia antik kentine yaklaşık 8 km uzunluğundaki bir kutsal yol ile bağlanmaktadır. Lagina kazıları, 2016 yılından itibaren Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığı altında bir ekip tarafından devam ettirilmektedir. Hekate Kutsal Alanı 113x150 m ölçülerinde bir alanı kaplamaktadır. Burada oldukça gösterişli giriş kapısı (propylon), sunuların yapıldığı ve etrafında seremonilerin gerçekleştirildiği altar, tanrıçanın evi olan Hekate Tapınağı, kutsal alana gelenlerin kışın yağmurdan, yazın güneşten korunduğu stoa ve seremonileri izlemeye gelen insanların oturduğu ve törenleri izlediği basamaklar vardır. Ayrıca kutsal alanda insanlar için yararlı işler yapmış ve insanların hoşgörüsünü kazanmış kişilerin heykel ve kaideleri, sütunlu ve sütunsuz anıtlar bulunmaktadır. Kazının başladığı tarihten günümüze kadar kutsal alan içinde kazılar ve yapılara ait restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yatağan Kaymakamlığı ile Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından Lagina Kuzey Stoa’nınrestorasyon çalışmaları yapılmaktadır. Yine aynı proje kapsamında gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak tuvalet, bağ evi ve etrafındaki kerevetlerin tamiri çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yakın bir dönemde kutsal alanın güvenliğinin sağlanması için etrafının tel çit ile çevrilmesi çalışmaları başlayacaktır. Kültürel dokunun görsel olarak etkilenmemesi için daha önce yer üstünde bulunan elektrik direklerinin kaldırılarak kabloların yer altına alınması çalışmaları gerçekleştirilecektir. Gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin sağlıklı bir şekilde karşılanıp ihtiyaçlarının giderilebilmesi amacı ile dokuya uygun bir karşılama merkezi inşaatı yapılacaktır.

Bu haber toplam 218 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.