Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Muğla’nın Yatağan ilçesinde 40 yaşındaki Figen Çoban’ın eşi tarafından öldürüldüğü iddiasıyla açılan davanın 5. duruşması yapıldı. Mahkeme heyeti, Figen Çoban’ın eşi Mehmet Emin Ata Çoban’a, haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulamadan eşe karşı canavarca hisle öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis verdi.

A+A-

Yatağan’a bağlı Yeşilbağcılar Mahallesi’nde Figen Çoban’ın öldürülmesi ile ilgili davanın 4. duruşması Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya; Figen Çoban’ın eşi tutuklu sanık Mehmet Emin Ata Çoban, kayınbiraderi S.Ç, tutuksuz olarak yargılanan kayınvalidesi H.Ç. ile Figen Çoban’ın ailesi katıldı. 19 Aralık’ta yapılan 3. duruşmada Mehmet Emin Ata Çoban’ın akıl sağlığının tespiti için Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden duruşmadan bir gün sonraya 20 Aralık’a randevu verilmesi nedeniyle duruşma 7 Mart’a ertelenmiş, Figen Çoban'ın eşi Mehmet Emin Ata Çoban ile kayınbiraderi S.Ç'ın ise tutukluluğunun devam etmesine karar verilmişti.

whatsapp-image-2024-04-04-at-10-28-58.jpeg

7 Mart’ta yapılan 4. duruşmada savcı mütalaasını açıklayarak, sanığın annesi H.Ç. hakkında beraat, Figen Çoban'ın kayınbiraderi S.Ç. için eyleme iştirakten ceza verilmesini, sanık Mehmet Emin Ata Çoban’ın ise cinayetten ötürü ceza almasını ancak eşinin iş yerindeki şahısla olan mesajları nedeniyle haksız tahrik indirimi uygulanmasını talep etmişti.

Mahkeme, duruşmayı 4 Nisan'a erteleyerek, Figen Çoban'ın eşi Mehmet Emin Ata Çoban ile kayınbiraderi S.Ç.'ın tutukluluğunun devam etmesine karar vermişti.

Bugün yapılan 5. duruşmaya, Figen Çoban’ın ailesi, Figen Çoban’ın eşi Mehmet Emin Ata Çoban ve kardeşi S.Ç. ile annesi H.Ç katıldı.

S.Ç.: “BEN NE ÇOCUKLARI TUTTUM NE DE ABİME YARDIM ETTİM”

Sanık S.Ç. savunmasında tahliyesini talep etti. Sanık S.Ç., “Yengemin ayağında terlikleri mevcut olduğu belirlendi, biriyle itişme kalkışma olsa terlikleri çıkması gerekirdi. Abim gittikten sonra yengem evin önünde ben avluya gidip geliyorum dedi. Ben ne çocukları tuttum ne de abime yardım ettim. Tahliyemi istiyorum” dedi.

MEHMET EMİN ATA ÇOBAN: “EN MAĞDUR BENİM EŞİMİ ÇOCUKLARIMI KAYBETTİM”

Mehmet Emin Ata Çoban, “Biz eşimle tartıştık. Beyan edilen gibi saçtan tutma yok ben daha sonra markete indim. Marketten geldiğim de sol kısmına yatar vaziyetteydi. Yapıp da kaçmış olsam dahi iç organları yanarak ölmüştür. Komşumuz araba yanıyor diye müdahale ediyor. İlk dumanı komşumuz görmüştür. Dışındaki yanıkla kesinlikle ölmez. Ben geldiğimde nabzı atıyordu. Ben evde dahi değildim. Beraatımı talep ediyorum. Ben bu olayı yapmış olsam giderdim. Hiçbir yere gitmedim. İlk önce çocuklarım benimle konuşmazdı. En mağdur benim eşimi çocuklarımı kaybettim” dedi.

FİGEN’İN EŞİNE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET, KAYINVALİDESİNE BERAAT KARARI

Mahkeme heyeti, Figen Çoban’ın eşi Mehmet Emin Ata Çoban’a, haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulamadan eşe karşı canavarca hisle öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis verdi. Figen Çoban’ın kayınbiraderi S.Ç’ye de yardım ve yataklıktan haksız tahrik indirimi uygulamadan 17 yıl hapis cezası veren mahkeme, kayınvalidesi H.Ç.’nin de beraatına karar verdi.

AVUKAT KEMAL ERTUĞRUL: “MAHKEMELER ADALETİN KALELERİDİR”

Mahkeme kararının ardından açıklama yapan Figen Çoban’ın ailesinin avukatı Kemal Ertuğrul, “Bizim açımızdan son derece hukuka uygun ve dosya kapsamıyla uyumlu ve Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ve başka birtakım mahkemelerdeki uygulamaların tersine olarak, kadın cinayeti sanıklarına tahrik indirimi uygulanmamasını verilen cezadan ötürü bir nebze olsun hukuken huzurlu olduğumuzu söyleyebilirim. Sanıklardan H.Ç.'nin beraat etme kararına itiraz edeceğiz. Sanıkların bugüne kadar haksız tahrik indirimi almak için yaptıkları bütün çabalarsa karşın samimi olmayan, hukuken kabulü olmayan bu iddiaların,  mahkemece de kabul edilmemiş olması bizim açımızdan Muğla’da işlenen bir cinayetin hukuki karşılığının bu şekilde olması açısından gurur verici. Mahkemeler adaletin kaleleridir. Bu kaleler, Türkiye’de ki kadınların haklarını korumak için de yegane bir unsur olmalıdırlar. Biz hukukçu olarak, Muğla’da yaşayan insanlar olarak bütün kalbimizle buna inanıyoruz. Bu inancımızın sürmesini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

AVUKAT ALEV ÖZTÜRK: “UMUT VERİCİ BİR KARAR”

Mahkeme kararını değerlendiren Avukat Alev Öztürk şu ifadeleri kullandı:

“Bizim için güzel bir karar oldu. Ülkemizdeki eril yargı sistemi cinsiyetçi bakış açısı, bizi normalde olması gereken kararları duyduğumuz da sevinir hale getirdi. Bu ülkede her gün 3 tane kadın erkekler tarafından öldürülüyor. Bunun temelinde kadın erkek eşitsizliği, Devletin şiddetle etkin mücadele etmemesi ve mahkemelerdeki sistematik cezasızlık politikası yatıyor. Bugün burada verilen karar, bu sistematik cezasızlığa karşı bir karar olmasını temenni ettik, heyet de bu yönde karar verdi. Hiçbir haksız tahrik indirimi uygulamadan, ölü bir kadının itibarsızlaştırılmasına yol açan söz de namus adı altında kadınların, kendini savunmayacak durumda olan kadınların, kişilik haklarına saldırı boyutuna gelecek savunmalarla erkeği aklayan bir karar vermedi. Bu noktada ben heyete gerçekten teşekkür ediyorum. Bizim açımızdan sevindirici, Umut verici bir karar.”

Figen Çoban’ın kız kardeşi Filiz Karataş, “Ablam huzur için uyuyacak. Adalet yerini buldu” dedi.

Figen Çoban’ın Babası Haydar Karataş, “Adalete güvendik. Avukatlarıma sizlere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 170 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.