Figen Çoban davasında ikinci duruşma görüldü

Figen Çoban davasında ikinci duruşma görüldü

Muğla'nın Yatağan İlçesi Yeşilbağcılar Mahallesi'nde yakılarak öldürüldüğü öne sürülen 3 çocuk annesi Figen Çoban cinayetinin ikinci duruşması Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti Figen Çoban'ın eşi M.E.A.Ç ile kayınbiraderi S.Ç.'nin tutuklu hallerinin devamına, Figen Çoban'ın eşi M.E.A.Ç’nin akıl sağlığının tespiti için adli tıpa sevkine, 3 hafta gözlem altına alınmasına karar verdi.

A+A-

Yatağan’ın Yeşilbağcılar Mahallesi'nde yakılarak öldürüldüğü öne sürülen 3 çocuk annesi Figen Çoban davasının ikinci duruşması Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Davaya tutuklu sanıklar Figen Çoban'ın eşi M.E.A.Ç,. kayınbiraderi S.Ç., tutuksuz olarak yargılanan kayınvalidesi H.Ç. ile Figen’in babası Haydar, annesi Zeliha ve kardeşi Filiz Karataş, Figen’in büyük kızı B.Ç., tanıklar ile taraf avukatları katıldı.

İlk duruşmada koruma altına tutulan Çoban ailesinin 6 ve 9 yaşlarındaki çocukları da SEGBİS aracılığı ile pedagog eşliğinde mahkemeye ifade vermişti. Her iki çocuk annelerinin yanarken gördüklerini ancak o gün başka yaşanan olayları hatırlamadıklarını söylemişti.

Avukatları da dinleyen mahkeme heyeti Figen Çoban'ın eşi M.E.A.Ç ile kayınbiraderi S.Ç.'nin tutuklu hallerinin devamına, kayınvalide H.Ç.'nin ise tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar vermişti.

“PSİKOLOJİM BOZULDU”

İkinci duruşmada Figen Çoban'ın eşi M.E.A.Ç, psikolojisinin bozulduğunu eşinin ölümünden sonra psikolojik destek gördüğünü kaydetti.M.E.A.Ç., “Sanık olarak görülsem de mağdurum. 7 aydır çocuklarımı göremiyorum. Psikolojim bozuldu. Eşimin ölümünden sonra psikolojik destek görüyorum” dedi.

TANIK A.R.K: “TEDİRGİN GİBİYDİ”

Tanık A.R.K. olay günü sabah Figen Çoban'ın eşi M.E.A.Ç’yi aradığını muhabbet etmek için buluştuklarını fakat buluştuktan 3 dakika sonra M.E.A.Ç’nın telefonu çaldığını ve gittiğini söyledi. Tanık A.R.K., “Olay günün 8.30 gibi markete vardım. M.E.A.Ç’yi aradım ve muhabbet etmekiçin çağırdım. Ben markete gittiğimde M.E.A.Ç. ordaydı. 2-3 dakika sonra telefonu çaldı. Acil olarak çıktı. Arkasından ne oldu diye seslendim ama cevap vermedi. Market sahibi M.E.A.Ç’yi aradı cevap vermedi. Bende 15 dakika sonra kardeşini aradım. Kardeşi yengem intihar etti dedi. Marketteyken M.E.A.Ç. içeri girip dışarı giriyordu. Tedirgin gibiydi. O gün alkollü değildi” dedi.

FİGEN’IN ANNESİ, BABASI VE KARDEŞİ “ŞİKAYETÇİYİZ” DEDİ

Figen Çoban’ın babası Haydar, annesi Zeliha ve kardeşi Filiz Karataş, şikayetçi olduklarını ve tutukluluk hallerinin devamını istediklerini ifade etti.

Mahkeme heyeti Figen Çoban'ın eşi M.E.A.Ç ile kayınbiraderi S.Ç.'nin tutuklu hallerinin devamına,Figen Çoban'ın eşi M.E.A.Ç’ninakıl sağlığının tespiti için adli tıpa sevkine, 3 hafta gözlem altına alınmasına karar verdi. Duruşma 19 Aralık Salı günü saat 14.00’te ertelendi.

AV. KEMAL ERTUĞRUL: “M.E.A.Ç’NİN ADLİ TIPA SEVKİNE KARAR VERİLDİ”

Figen Çoban’ın ailesinin avukatı Kemal Ertuğrul duruşma sonrası yaptığı açıklamada; “Duruşmada beklenenin dışında cereyan eden bir durum söz konusu değil. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Aynı zamanda sanık M.E.A.Ç’nin adli tıpa sevkine karar verildi. Gözlenen hiçbir akıl sağlığının yerinde olmadığına dair hiçbir bulgu söz konusu değil. Usul gereği bu talep kabul edildi mahkeme bu raporun sonucunu bekliyor. Bu raporun sonucunun nasıl bir şekilde geleceği aşikârdır. Bu süreci bekleyeceğiz bu süreç sonunda da sanıkların iddianame ve dosya kapsamı doğrultusunda en ağır cezayı alacaklarını umuyorum” dedi. Tanığın temin edilmiş tanık olduğu belli. Başkanında sorduğu sorulara önce evet daha sonra belki demesinden de belli. Temin edilmiş tanık olduğu gerçekleri söylemediği de belli. Dolayısıyla yargılamaya bir etkisinin olacağını düşünmüyorum” dedi.

CHP KADIN KOLLARINDAN MAHKEME SONRASI AÇIKLAMA

Kadın cinayetlerine tepki göstermek ve Figen Çoban’ın ölümün aydınlatılması için duruşmaya katılan CHP Muğla Kadın Kolları da mahkeme sonrası açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Figen Çoban’ın davasına sahip çıkmak, kadın dayanışmasını çoğaltmak ve adaletin yerine gelmesini talep etmek amacıyla Cumhuriyet Halk partili kadınlar olarak bugün buradayız.

Figen, 21 Ocak günü yanmış bir şekilde evin kapısının önünde ölü olarak bulundu. Ve maalesef evde bir sürü insan varken kimse görmemiş. İlk aldığımız bilgilerde intihar dendi ama kendini yakmak isteyen birisi kafasından aşağıya yanıcı madde dökse ayaklarına kadar iner. Fakat Figen bulunduğunda belden aşağısında hiç yanık yokmuş. Bu yüzden diyoruz ki bu bir sıradan ölüm değil, bu bir kadın cinayetidir. Her ne olursa olsun hiçbir kadın, hiçbir insan, hiçbir canlı ölümü hak etmez. Varsa bir suç yargılanır ve cezasını alır. 

Biz kadınlar bugünümüzün ve yarınımızın tehdit altında biliyoruz. Yaşamlarımıza, haklarımıza ve hayallerimize pranga vurulmak isteniyor. Dün Zeynepler, Pınarlar, Sedefler için mücadele verdik. Bugün Figen için buradayız. Tüm mücadelemiz yarın Ayşeler Fatmalar da ölmesin diye.

Ama bilsinler ki birbirimize sahip çıkarak, dayanışarak haklarımıza sahip çıkacağız. Yaşamlarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Ülkemizin bir İran olmasına, bir Afganistan olmasına asla izin vermeyeceğiz.”

OLAY

Yatağan’ın Yeşilbağcılar Mahallesi'nden 21 Ocak'ta, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayan S.Ç. yengesi Figen Çoban'ın öldüğü ihbarında bulunmuştu. Üzerine benzin döküp, kendini ateşe vererek hayatını kaybettiği belirtilen Figen Çoban'ın cenazesi incelemenin ardından Muğla Adli Tıp Kurumuna gönderilmişti. Gözaltına alınan kadının eşi M.E.A.Ç. ve kayınbiraderi S.Ç. adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Savcılığın talimatı üzerine şüpheliler M.E.A.Ç, S.Ç, H.Ç. ve V.S. gözaltına alınmıştı. Zanlılardan M.E.A.Ç, S.Ç. ve H.Ç. çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince "kasten öldürme" suçundan tutuklanmış, V.S. ise serbest bırakılmıştı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca Figen Çoban'ın 21 Ocak'ta ölümüne ilişkin iddianame hazırlandı ve Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan iddianame kabul edildi.

Bu haber toplam 611 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.