Filografi sanatçısının hayali Muğla’yı çizmek

Filografi sanatçısının hayali Muğla’yı çizmek

Sinan BoyacıMuğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesi’nde yaşayan 30 yaşındaki Mutlu Kırcağız, çivi, bakır tel ve çeşitli malzemeler kullandığı filografi sanatıyla dini yazılar ve ayetler ekleyerek, tablolarının da bulunduğu eserler yapıyor. Kırcağız, yaz sezonlarında Bodrum'da otellerde teknik personel olarak çalıştığını ama pandemi nedeni ile gidemediğini, hobi olarak yapmakta olduğu Filografi sanatıyla insanların dikkatini...

A+A-

Sinan Boyacı

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesi’nde yaşayan 30 yaşındaki Mutlu Kırcağız, çivi, bakır tel ve çeşitli malzemeler kullandığı filografi sanatıyla dini yazılar ve ayetler ekleyerek, tablolarının da bulunduğu eserler yapıyor. Kırcağız, yaz sezonlarında Bodrum'da otellerde teknik personel olarak çalıştığını ama pandemi nedeni ile gidemediğini, hobi olarak yapmakta olduğu Filografi sanatıyla insanların dikkatini çekmeye çalıştığını ifade etti.

 “PANDEMİ SÜRESİ BOYUNCA GEÇİM KAYNAĞIM OLDU”

Mutlu Kırcağız, “Yaz sezonlarında Bodrum'da otellerde teknik personel olarak çalışıyordum, ama pandemi nedeni ile gidemedim hobi olarak yapmaya başlamıştım. Ama Filografi sanatını sevdiğim için tablolar yapmaya başladım. Daha çok tablolarıma dini yazılar ve ayetler ekleyerek insanların dikkatini çekmeye çalıştım ve bu pandemi süresi boyunca geçim kaynağım oldu geçimimi bu iş ile sağlıyorum” dedi.

“SEVİMLİ BİR DÜKKÂN SAHİBİ OLMAK İSTİYORUM”

Hobi olarak başladığı sanatın zamanla gelir kaynağı olduğunu söyleyen Kırcağız, “En çok Muğla'mızın sembolize olarak gösteren kompozisyon yâ da zeybek oynayan Yörükleri ve Muğla'nın eski evlerini yapmak istiyorum. Bir yılda 60’a yakın sayıda tablo yaptım. İstenilen şeye göre fiyat aralığı var. Modele ve boyuta göre değişiyor. Her bütçeli aile için elimden gelen ikramı ve yardımı da yapmaya çalışıyorum.  Yaşadığım en büyük sıkıntım geçim derdi oldu. İş olursa çalışıyorum, sipariş olmazsa insanlara tanıtmaya çalışıyorum, insanların ilgisini çekmeye çalışıyorum. Birkaç yıl sonra, sevimli bir dükkân sahibi olmak insanların gelip beğendiği eserleri ala bilecekleri yaptıra bilecekleri, bir esnaf dükkânı açıp belirli etkinlik bahar günlerinde sergi açmak en son yaptığım iş çok beğenildi tam 1800 metre telden yaptım” dedi.

“YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR EL SANATIDIR”

"Filografi ortadoğuda doğmuş ve Avrupa'dan uzak doğuya kadar yayılmış ancak yapımının zor olduğu düşüncesiyle yok olmaya yüz tutmuş bir el sanatıdır. Çivi ve tel. İkisinin maharetli ellerde şekillendiği bir el sanatı; filografi. Çivilerin arasından tellerin geçirilmesi ile objelere estetik görününüm kazandırılması işlemi olarak tanımlanan filografide, belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar haline getirilebiliyor. Tasarlanmış bir motifin veya desenin ahşap malzeme üzerinde çivi ile çakılıp arasından çeşitli renklerde teller geçirilerek farklı motif veya desenlerin ortaya çıkarılması ile oluşan bir sanattır filografi. Yeteri kadar uygulanmadığı için giderek yok olan bir sanattır” diye konuştu.

Bu haber toplam 1097 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.