Neval Arslan
Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün “Biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilgilerin kayıt altına alınması projesi” kapsamında Menteşe İlçesi Yenice mahallesinde geleneksel tedavi yöntemlerinin eski topraklardan öğrenilerek ilk ağızdan kayıt altına alınmasını sağlamak amacıyla bir çalışma başlatıldı.
Biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilgilerin kayıt altına alınması projesi kapsamında, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Orman botanikçisi Doç. Dr. İsmail Dutkuner, Muğla Milli Parklar İl Müdürlüğü Orman Mühendisi Metin Yazıcı, MSKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Bülent Öngören, Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisi Nilgün Öncül, Eczacı Duygu Bilecenoğlu, ve Aktar Doktorum Kurucusu Dr. Recep Tanrıöver’den oluşan bir ekip, geleneksel tedavi yöntemleri uygulayan Yenice Mahallesindeki eski toprak insanlarla buluşturuldu.
Çalışma ekibi, yörede dededen toruna aktarıla gelmiş, eskiden kullanılan bitkisel tedavi yöntemleri araştırarak bizzat ilk ağızdan dinleyip kayıt altına aldı.
“ETKİLİ TEDAVİYİ BULMAK”
Çalışma ekibinden Doç. Dr. İsmail Dutkuner, Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün “Biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilgilerin kayıt altına alınması projesi” kapsamında düzenlenen akademik çalışmalar da asıl amacın geleneksel tedavilerin öğrenilmesinin yanında bu tedavilerde kullanılan bitkilerin tespitini yapmak ve sonuçta modern tıp ile karşılaştırılarak uygulamada doğru ve etkili tedaviyi bulmak olduğunu kaydetti.
Dutkuner, yapılan bu çalışmanın bölgede geleneksel tedavi yöntemleri uygulanan diğer mahallelerde devam edeceğini ve bu çalışmanın sonucunda toplanan sonuçların yayınlanacağını ifade ederek, “Çeşitli platformlarda paylaşılan bilgiler sağlık bilimine faydalı olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.