GİRİŞİMCİ NİHAL YARIŞ YAPAMAM DEDİ, UMUT OLDU

GİRİŞİMCİ NİHAL YARIŞ YAPAMAM DEDİ, UMUT OLDU

Muğla'nın Ula İlçesine bağlı Gölcük mahallesinde yaşayan Nihal Yarış, eşine yardımcı olarak başladığı arıcılıkta, ürettiği ürünler ile çevrede tanınan örnek bir kadın girişimci olmasının yanı sıra kızı gibi Apert Sendromu hastası insanlara da umut oldu.Neval Çolak ArslanNihal Yarış 2007 yılında eşine yardım amaçla başladığı arıcılıkta, Muğla Tarım İl Müdürlüğü'nden aldığı teşvikle birlikte 200 kovanla başladıkları...

A+A-

Muğla'nın Ula İlçesine bağlı Gölcük mahallesinde yaşayan Nihal Yarış, eşine yardımcı olarak başladığı arıcılıkta, ürettiği ürünler ile çevrede tanınan örnek bir kadın girişimci olmasının yanı sıra kızı gibi Apert Sendromu hastası insanlara da umut oldu.

Neval Çolak Arslan

Nihal Yarış 2007 yılında eşine yardım amaçla başladığı arıcılıkta, Muğla Tarım İl Müdürlüğü'nden aldığı teşvikle birlikte 200 kovanla başladıkları arıcılığı 350 kovana çıkarak bal, arı sütü, propolis ve arı poleni üreterek Muğla ve birçok ile ürün satmaya başladı.

Eşi Mustafa Yarış ve Kızı Pelin Yarış ile birlikte yaşam mücadelesi veren genç girişimci Nihal Yarış, 2008 yılında evlendikten sonra arıcılık ile fazla bilgisi olmadan sadece eşine yardım ederek çıktığı yola, gerek eşi Mustafa Yarış'tan aldığı destek, gerekse Muğla Tarım İl Müdürlüğü'nden aldığı teşvikle bugün arıcılığı en ince ayrıntılarına kadar öğrenip, ürettiği ürünler ile çevrede kendinden azmi ve başarısı ile söz ettirerek, kadın girişimcilikte adım adım ilerliyor.

KIZININ ADINI TAŞIYAN ‘BAL PELİN’

Kadın Girişimci Nihal Yarış, arıcılıkla tanışma sürecini şöyle anlattı:

“Eşim Mustafa Yarış'ın dede ve baba mesleği olan arıcılığı geleneksel yöntemler ile yaparken, eşimin 2 yıllık Arıcılık Ön Lisans bölümünü bitirdikten sonra arıcılığı daha teknik olarak yapmaya,  bal dışında diğer yan ürünleri de üretmeye başladık. Ben eşime ilk zamanlar sadece yardımcı oluyorken, giderek arıcılığı öğrenmeye başladım. Eşimle birlikte yaylalara gitmeye ve orada arıların yaşadığı tüm süreçte balın yanında yan ürünler çıkarmayı da öğrendim. Kızımın adını taşıyan ‘Bal Pelin’ markası ile ürettiğimiz bal için tescil ve markalaşma adına çalışmalara da başladım.”

‘BEN YAPAMAM’ DİYE BAŞLADI

Ben yapamam ama yardım ederim diye başladığı arıcılığa, 2017 yılında Muğla Tarım İl Müdürlüğü'nden aldığı teşvik ile ilgili Girişimci Nihal Yarış, “Destekle birlikte arı kovan sayılarını 200 adetten 350 adete çıkararak hem ürün miktarını, hem de ürün kalitesini artırdık. Bugün tek başına rahatlıkla arıcılığı sürdürebilir hale geldim. Kızımın rahatsızlığı döneminde uzak kaldığım arıcılığın, tedavisinin rutine dönmesinin ardından artık kızımla birlikte yaylaya gidiyoruz. Arıcılık bizim adeta yaşam biçimimiz oldu” diye konuştu.

APERT SENDROMU HASTALARI İÇİN BİR UMUT

Bal, arı sütü, propolis ve arı poleni üreten girişimci Nihal Yarış, ürünleri hakkında bilgi verirken, Kızı Pelin Yarış’ın (11) doğuştan Apert Sendromu hastası olduğunu belirterek, kendi üretimi olan arı sütünün kızının tedavi sürecinde olumlu sonuçlar elde ettiğini kaydetti.

Başta arı sütü ve tüm elde ettiği arı ürünlerini kızının tedavisinde kullanarak tedavide başarı sağlanması,  kızının hastalığı ile aynı olan diğer Apert Sendromu hastaları için de bir umut oldu.

“KIZIM VE AİLEM SAYESİNDE SIKI SIKI SARILDIM”

Kızı Pelin’e 6 aylıkken arı sütü vermeye başladığını belirten Anne Nihal Yarış, “ Yapamam ama yardım ederim dediğim işe kızım sayesinde sıkı sıkı sarıldım. Kızım ve birçoğu. Arı ürünleri bu hastalıkta çok faydalı. Kızım küçüklüğünden beri çok dinç kıpır kıpır, ameliyatları dışında hastaneye gittiğimizi bilmeyiz” dedi.

Kadın Girişimci Anne Nihal Yarış şöyle devam etti:

“Uzun tedavi döneminde, özellikle kendi ürettiği arı sütünden doktor kontrolü ile belirli dozda her gün kızıma vermemle tedavi sürecinde olumlu sonuçlar elde ettik. Yaklaşık 10 yıl süren halen de devam eden bu zorlu tedavi sürecinde kullandığımız arı sütünün faydasını kızımın sağlığına kavuşmasında gördük. Tedavi sonunda, Pelin yaşıtları gibi normal hayatına devam ediyor. Bugün Pelin ilkokul 5. sınıf öğrencisi ve oldukça başarılı bir öğrenci. 2010 yılında kızım Pelin doğduğunda Apert Sendromu ile karşılaştık. Doktorlar tedavinin uzun ama zorlu bir süreç olduğunu söylediler. Bir dizi ameliyattan sonra hala devam eden kontrollerde kızımın rahatsızlığının toparlandığını hatta iyileştiğini gördük. Tedavi sürecinde kullandığımız arı sütü ile kızıma hiç antibiyotik vermeden bağışıklık sistemini güçlendirdik. Arı sütünün hücre yenilemesindeki desteği ile zor olan bu tedavi süreci beklenenden daha iyi sonucu alarak çıktık diyebilirim. Bizler bu sonucu alınca kızımla aynı sendromu yaşayan diğer hastalarda arı sütünü talep etmeye başladılar. Kendi ürettiğimiz arı sütünün kızımın tedavisinde kullanılması ve buradan da iyi sonuçlar almamız bizleri ayrıca mutlu etti.”

“SEVEREK YAPILAN İŞTE BAŞARI KAÇINILMAZDIR”

Şartlar ne kadar zor olursa olsun sadece azimle çalışarak ve severek yapılan işlerde başarının kaçınılmaz olduğunu belirten Nihal Yarış, “Ben bir kadınım, anneyim, bir eşim ve aynı zamanda üretici bir kadınım. En önemlisi de aile desteği ile birlikte kazanılan başarı gururla taçlanır. Diyorum ki kadınlarımız merak duydukları her işi çekinmeden yapsınlar. Başarıyı er ya da geç yakalayacaklardır. Küçücük bir arıcı iken, bizim bu duruma gelmemizde katkısı olan başta Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü olmak üzere eşime, kızıma, ailelerimize çok teşekkür ediyorum. İyi ki varlar” diye konuştu.

Bu haber toplam 534 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.