Güler: “Maden demek hayat demektir”

Güler: “Maden demek hayat demektir”

Sinan Boyacı4 Aralık Dünya Madencilik Günü dolayısıyla Maden Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilcisi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Maden Mühendisleri Bölümü Akademisyeni Prof. Dr. Taki Güler, Muğla Postası’na değerlendirmelerde bulundu.Muğla’nın ülke genelinde sayılı maden zengini illerden biri olduğunu belirten Güler, “Muğla denilince akla ilk turizm gelmekle birlikte tarım, hayvancılık ve madencilik alanlarındaki faaliyetlerle ilimiz...

A+A-

Sinan Boyacı

4 Aralık Dünya Madencilik Günü dolayısıyla Maden Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilcisi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Maden Mühendisleri Bölümü Akademisyeni Prof. Dr. Taki Güler, Muğla Postası’na değerlendirmelerde bulundu.

Muğla’nın ülke genelinde sayılı maden zengini illerden biri olduğunu belirten Güler, “Muğla denilince akla ilk turizm gelmekle birlikte tarım, hayvancılık ve madencilik alanlarındaki faaliyetlerle ilimiz ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Muğla; Ülkemizin sayılı maden zengini illerinden biridir” dedi.

“ZENGİN BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ”

Sektör ile üniversite arasında yoğun bir iş birliği içinde çalışmalar yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Taki Güler, “Zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Muğla denilince akla ilk turizm gelmekle birlikte tarım, hayvancılık ve madencilik alanlarındaki faaliyetlerle ilimiz ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Muğla; Ülkemizin sayılı maden zengini illerinden biridir. Albit, kuvars, kromit, boksit, mermer ve kömür madenciliği ile ülke ekonomisi açısından önemli potansiyele sahiptir. Üniversite olarak bu potansiyelin değerlendirilmesi sürecinde madencilik sektöründe karşılaşılan sorunlara yönelik projeler gerçekleştiriyor, çözüm önerileri sunuyoruz. Sektör ile Üniversite arasında yoğun bir iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“TOPLUM YARARINA YÖNELİK FAALİYETLERİMİZ VAR”

“Maden Mühendisleri Odası olarak ta bu zenginliklerin bilimin ışığında toplum yararına değerlendirilmesine yönelik faaliyetlerimiz var” diyen Güler, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Odamız anayasal bir kuruluştur. Bu kuruluşun temel görevi yeraltı zenginliklerinin ülke çıkarları çerçevesinde toplum yararına değerlendirilmesine yönelik politikalar geliştirmek ve bu amaçla gerekli girişimlerde bulunmak, üyelerinin hak ve yetkileri ile meslek onurunu korumaya yönelik çalışmalar yapmaktır.”

“MADEN HAYATIN HER AŞAMASINDA VAR”

Madenin yaşamın her alanında var olduğunu söyleyen Güler, “Doğal güzellikleri nedeni ile bölgemizde madencilik uygulamalarında zaman zaman sorunlar yaşanmaktadır. Oda olarak her şeye rağmen madencilik değil, ülke çıkarları çerçevesinde bölge insanı yararına, toplum yararına madencilik diyoruz. Unutulmaması gerekir ki mühendislik uygulamaları; hayatı kolaylaştırmak için, refah düzeyini artırmak için yapılır. Kullandığımız telefondan, yaşam alanlarımız olan evlere, hayatımızı kolaylaştıran buzdolabı, çamaşır makinası gibi araçlar ile ulaşım için kullandığımız otomobil, uçak vb. araçlara kadar her tür mühendislik uygulaması madencilik ürünüdür. Soframıza gelen yemek veya giydiğimiz kıyafetler madencilik ürünleri ile hazırlanmakta veya üretilmektedir. Yani maden hayatın her aşamasında vardır. Maden olmadan modern hayat olmaz. Bu nedenle madencilik; bilimin ışığında bölge halkı ile işbirliği içinde çevreci yaklaşımlarla gerçekleştirilmelidir. Maden hayat demektir. Çıkarılan madenler; inşaattan, tarıma, tekstile, kimya sektörüne, seramik sektörüne, her alanda tüketilmektedir.  Pandemi nedeniyle bu alanlarda yaşanan üretim daralması; toplumun her kesimi gibi madenciliği de etkilemiştir. İş kaybı nedeniyle özellikle yurtiçi piyasaya üretim yapan madencilik uygulamalarında yaşanan sorunlar maden emekçilerini de etkilemiştir. Bu nedenle bu yıl buruk bir kutlama olacak. Tüm madencilerin gününü kutluyorum.Dünya Madenciler Günümüz kutlu olsun” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 294 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.