Bakan Şimşek, yıllık enflasyon oranının sınırlı bir şekilde olsa da düşüşe geçtiğini ve uygulanan para politikasının, önümüzdeki dönemde bu düşüşü destekleyeceğini belirtti. Şimşek, "Enflasyonun 11 aydır aşağı yönlü seyrini sürdürmesi olumlu bir gelişme. Gelecek dönemde bu düşüşün hızlanmasını bekliyoruz" dedi.

8 Mayıs 2025 DOLAR-EURO BUGÜN NE KADAR? 8 Mayıs 2025 DOLAR-EURO BUGÜN NE KADAR?

Arz Yönlü Politikalar ve Destekleyici Maliye Politikası

Bakan, arz yönlü çabaların ve konut arzı başta olmak üzere diğer alanlardaki çalışmaların devam ettiğini ifade etti. "Sadece para ve maliye politikalarıyla değil, arz yönlü politikalarla da dezenflasyonist sürece katkı sağlıyoruz" diyen Şimşek, 2025 yılı boyunca maliye ve gelirler politikalarının daha destekleyici olacağını açıkladı.

Eğitim ve Kiralarda Normalleşme Beklentisi

Şimşek, hizmet enflasyonunun hâlâ yüksek olduğunu, özellikle kira ve eğitim ücretlerinin enflasyonu yukarı çeken faktörler arasında yer aldığını belirtti. Bakan, "Temmuz ayı itibarıyla eğitim ve kiralarda normalleşme bekliyoruz. Bu, enflasyonun 30'ların altına, 20'li rakamlara inmesine yardımcı olacak" dedi.

Hayat Pahalılığı ile Mücadele Gündemimizde

Bakan, hayat pahalılığı ile mücadelenin hükümetin en büyük gündemi olduğunu vurgulayarak, "Gelecek yıl, 2025'in ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin hızlandığını göreceğiz" şeklinde konuştu. Ayrıca, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinin kamuya ait belirlenen fiyatlar üzerinden uygulanmaya devam edeceğini söyledi.

İki Büyük Şok ve Ekonomik Direnç

Türkiye’nin son dönemde iki büyük ekonomik şokla karşılaştığını belirten Bakan Şimşek, bu şokların etkilerinin sınırlı kaldığını ve Türkiye'nin kısa süre içinde büyük küresel dalgalanmalara rağmen ekonomik direncini koruduğunu ifade etti. Şimşek, "Eğer programımız başarısız olsaydı, Türkiye bu kadar büyük şokları bu denli sınırlı etkilerle atlatamazdı" dedi ve bazı eleştirmenlerin programın etkilerini gözden geçirmeleri gerektiğini belirtti.