Neval Çolak Arslan
Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Mezunu Filolog Eda Al ve eşi Mimar Mehmet Al Milas’ta ata yadigârı zeytinliklerde yağ elde ediyor. Al çifti markaları ‘Hekatomnos’ için AB coğrafi işaret belgesini ve etiketlerini Milas Ticaret Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer'in elinden aldı.
‘Hekatomnos’ ismini Milas’ta bulunan Karya Kralı Hekatomnos’un anıtından esinlendiklerini dile getiren Mehmet Al "Amacımız zeytinyağımızı Türkiye'nin dört bir yanında bilinen, tercih edilen, aranan bir zeytinyağı haline getirmek. Öncelikle de bizim gibi tarih severlere ulaştırmak. Elbette ikinci aşamadaki hedefimiz ise ihracat” dedi.
SOĞUK SIKIM - ERKEN HASAT
Yaklaşık 6 yıl önce kendi markalarını oluşturduklarını dile getiren Eda Al, “Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Mezunu Filolog Eda Al aynı zamanda 9 Eylül Üniversitesinde master yaptım ve eşim mimar. Yağımızın marka oluşumunda bu bakış açımızla yol aldık. Daha modern ve farklı bir bakış açısını benimsedik. Pandemiden sonra ben sosyal medya ayağını ele aldım. Hekatomnos ismini Milas’ta bulunan Karya Kralı Hekatomnos’un anıtından esinlendik. Eşimin kendi ailesinden yadigâr kalan zeytinlikleri var. Bir aile yeri, onlar yıllardır sıkım gerçekleştiriyorlardı. Tarlalar Ağaçlıhüyük ve Bafa’da. Biz daha doğru tekniklerle nasıl sıkılır, nasıl daha iyi bir yağ elde edilir bunu araştırdık. Modern yöntemlerle üretime başladık. Soğuk sıkım ve erken hasat olarak yapıyoruz. Eşim için özel bir fabrikada ve özel makinalarda sıkılması çok önemli. Çünkü makinanın temiz olması gerekiyor” diye konuştu.
Gönlünden geçenin uluslararası yarışmalara katılmak ve derece almak olduğunu belirten Eda Al, “Milas’ı ve Milas’ın mitolojik ve tarihsel değerini uluslararasına taşımak en büyük amacımız” dedi.
BUTİK ÜRETİM - BUTİK SATIŞ
Eda Al yarışmalar ile ilgili şöyle konuştu:
“Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği 11. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda, Milas’ın memecik türü zeytinlerinden üretilen 4 ayrı zeytinyağı jüri tarafından altın ve premium madalyaya layık görüldü. Milas’ın memecik türü zeytinlerinden üretilen bize ait ‘Hekatomnos’ marka jüri tarafından en yüksek derece olan Premium Madalya ile ödüllendirildi. Daha sonra Menteşe İlçe Tarım yarışmasından da altın madalya kazandık. Şuan satışlarımızı web sitemiz ve sosyal medya üzerinden yapıyoruz. Yanı sıra çevremiz, çevremizden duyanlar oluyor bu şekilde de satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Eşimin de eskiden gelen bir müşteri portföyü var. Amacımız yenilerini katarak büyümek. Butik üretim şekilde, satış yapıyoruz.”
“BEREKET VE GÜCÜN SEMBOLÜ”
“Bizim zeytinyağımızda ön plana çıkmasını istediğimiz şey marka imajı” diyen Eda Al, “Marka imajı olarak, bizim amblemimiz çift taraflı balta ve bu da Karya’nın sembollerinden. Bereket ve gücün sembolü. Açıkçası markamızın daha mitolojik, daha etik, daha edebiyat ve daha tarih üzerine olsun istedim. Sadece zeytinyağı üretmiyoruz da Milas bölgesi ile ilgili bir tarihsel bilgide vermek istedim” diye konuştu.
“ZEYTİNYAĞIMIZ BÖLGESEL ÖZELLİĞİYLE TANINSIN İSTİYORUZ”
Birçok yerde ve birçok kişi tarafından zeytinyağı üretimi yapıldığını, kendi ürünlerinde amaçlarının Milas’ı tanıtmak, bölgeye özgü bölge ile özleşen bir üretim yapmak olduğunu belirten Eda Al, “Satışlarımızı yaparken web sitemizde olsun ya da sosyal medya hesabımızda olsun Milas bölgesi hakkında da bilgi veriyorum, paylaşımlar yapıyorum. Ürünümüzde sadece zeytinyağı ile ilgili bilgiler olsun istemedim. Zeytinyağımız bölgesel özelliğiyle tanınsın istiyoruz” dedi.
Eda Al şöyle devam etti:
“Memecik türüne özgü çağla, badem ve yeşil taze otları çağrıştıran meyvemsiliğine sahip zeytinyağımızı maviyle yeşilin birleştiği bu coğrafyadan, uzak diyarlarda zeytine sevdalanan diğer ruhlarla buluşmak üzere üretiyoruz.”
“AB COĞRAFİ İŞARETİ ALABİLECEK KALİTEDE ZEYTİNYAĞI”
İşin en heyecanlı anının ise üzerinde çift ağızlı Karia baltasının olduğu cam şişelere Milas Ticaret ve Sanayi Odasından aldıkları AB coğrafi işaret etiketini yapıştırmak olduğunu dile getiren Eda Al, “AB Coğrafi İşareti alabilecek kalitede zeytinyağı üretmiş olmak bize ayrı bir keyif ve büyük bir gurur veriyor” diye konuştu.
Amaçlarının zeytinyağlarını Türkiye'nin dört bir yanında bilinen, tercih edilen, aranan bir zeytinyağı haline getirmek olduğunu belirten Mehmet Al, “Öncelikle de bizim gibi tarih severlere ulaştırmak. Elbette ikinci aşamadaki hedefimiz ise ihracat” dedi.
“AB COĞRAFİ İŞARET BELGESİ VE ETİKETİ ALINDI”
Akredite olmuş bir laboratuvarda bu yılın ürünü olan sızma zeytinyağlarının duyusal ve kimyasal analizlerini yaptırarak MİTSO'ya başvuran Eda Al ve Mehmet Al, AB coğrafi işaret belgesini ve etiketlerini MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer'in elinden aldı.
“HEDEF BUNDAN SONRA İHRACAT”
Eda Al ve Mehmet Al çiftini kutlayan Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ise, "Milas zeytinyağının kalitesinin giderek yükselmesinde en önemli etken üreticilerimizin bilinçlenmeye başlamasıdır. Sizler gibi iyi eğitimli üreticilerimiz arttıkça kalite çıtası daha da yükselecektir. Milas zeytinyağının hedefi bundan sonra hep ihracat olmalıdır. Tüm üreticilerimizin dünya ile rekabet edebilir kalitede üretim yapmasını ve ihracata yönelmesini istiyoruz" diye konuştu.