HELAL KAZANÇ, HAKSIZ KAZANÇ, FAİZ

HELAL KAZANÇ, HAKSIZ KAZANÇ, FAİZ

Cenâb-ı Hakk'ın bir ismi de Rezzak'tır.Bütün mahlûkatın rızkını veren O'dur.O'ndan başka rızık veren yoktur.Canlıların rızıklarını arayıp bulması, özellikle insanların güçleri yettiği nisbette kimseye yük olmamak için bizzat çalışarak helâlinden nafakalarını kazanmaları Allah'ın emridir.Müslümanların en önemli vazifelerinden birisi de; maddî hayatlarını idame ettirebilmek için helâl yolda çalışmaktır.Helâl olarak kazandığını...

A+A-

Cenâb-ı Hakk'ın bir ismi de Rezzak'tır.Bütün mahlûkatın rızkını veren O'dur.O'ndan başka rızık veren yoktur.

Canlıların rızıklarını arayıp bulması, özellikle insanların güçleri yettiği nisbette kimseye yük olmamak için bizzat çalışarak helâlinden nafakalarını kazanmaları Allah'ın emridir.

Müslümanların en önemli vazifelerinden birisi de; maddî hayatlarını idame ettirebilmek için helâl yolda çalışmaktır.

Helâl olarak kazandığını helâl yollarda harcamaktır.

Dinimizde ticaret, ziraat, sanat gibi alanlar ile kamu veya özel sektöre ait çeşitli iş ve hizmet kollarında fikren ve bedenen çalışmak, meşru ve helal kazanç yolları olarak kabul edilmiştir.

Faiz, hırsızlık, gasp, zimmet, rüşvet, yetim malı yemek, karaborsacılık, ölçüde ve tartıda hile yapmak, insanları aldatmak, kumar oynamak, gayri meşru yollardan kazanç elde etmek yasaklanmış ve bu tür kazançlar haram kılınmıştır. 

Meşru kazanç yollarından birinde çalışılmakla birlikte, işin gereklerini hakkıyla yerine getirmemek, işi savsaklamak, satılan mala hile yapmak, hileli mal satmak, insanları aldatmak gibi yanlış tutum ve davranışların kazancın haram olmasına yol açacağı belirtilmiştir.  

Yüce dinimiz İslam tembelliği yasaklamış, çalışmayı öğütlemiştir. Zira hayatın devamı için gerekli olan kazancın elde edilmesi için çalışıp alın teri dökülmesi gerekir. Dinimize göre helal kazanç için çalışmak bir görev olduğu gibi, kişiye ibadet sevabı kazandıran erdemli bir davranıştır.
 
İslam, kazancın meşru yollarla ve helal yoldan kazanılmasına büyük önem vermiştir. Bu hususta Kuranı Kerim’de Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Ey insanlar, yeryüzünde bulunan maddelerin helal ve temiz olanlarından yiyin…” (Bakara,168).

Allah (cc) Kur’ân-ı Kerîm’de; “Ey Resuller! Helâl olan şeylerden yiyin ve salih ameller işleyin. Çünkü ben sizin yaptıklarınızı pekâlâ bilirim” buyurmuştur. (Müminun 51)

Peygamberimiz (asm) şöyle buyurmaktadır: “En faziletli amel helâl kazançtır.” (Feyzul kadir, 2/26)

Faiz yasağına gelince

“Faiz yiyenler (kabirlerinden), şeytan çarpmış kimse gibi kalkarlar. (Bakara, 275)

Kur’ân-ı Kerim’de, Allah ve Resûlü’nün faizle meşgul olanlara harb ilan ettiği bildirilmiştir. (Bakara, 278-279).

Bir başka hadisi şerifte

“Hiç kimse elinin çalışmasını yemekten daha hayırlı bir yemek yememiştir! Allah’ın nebisi Davut (as) elinin çalışmasından yerdi.”  (Beyhaki)

Başta namaz, oruç gibi ibadetleri yaptıktan sonra çalışmak da bir ibadettir.

Hatta hadîs-i şerifte, "Helâl yoldan kazanç aramak her Müslüman üzerine farzdır." buyurulmuştur.

Rabbimiz yeryüzünü insan için hazırlamış, her şeyi insana hizmetçi yapmış, zemin sofrasını türlü türlü nimetlerle donatmış, insanlara "Çalışınız, kazanınız! Tembelliği terkediniz! Gayretli, hareketli olunuz! Meşru dairede israf etmeden yiyiniz, içiniz!" ferman etmiştir.

"Yeryüzünü size boyun eğdiren Allah'tır. Öyleyse yerin sırtlarında dolaşın ve Allah'ın verdiği rızıktan yiyin. Sonunda dönüşünüz O'nadır." (Mülk, 67/15) buyurulur.

Peygamber Efendimizden (asm) şöyle bir hadis-i şerif rivayet etmiştir: “Şüphesiz insanlar üzerine bir zaman gelecek ki, o zamanda helâldan mı, haramdan mı elde etti dikkat etmeyecek, önemsemeyecektir.” (Nesii-Buhari)

En hayırlı ve tatlı kazanç, insanın el emeği, göz nuru, alın teri ile kazandığı helal kazançtır.

Zamanımızda helâl kazanıp, helâl yemek oldukça zorlaşmıştır. Rabbim bizleri helâl kazanan ve helâl yiyen, gerektiğinde Allah (cc) yolunda harcayabilenlerden eylesin. Amin. Hatırlatma : Evlerinizde kuran’ı kerimi çok okuyun,kuran okunmayan evde hayır az ,şer (kötülük) çok olur.

Bu haber toplam 1709 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.