İHH Muğla arama ve kurtarma ekibi sel bölgesinde

İHH Muğla arama ve kurtarma ekibi sel bölgesinde

11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu, Sinop, Rize ve Samsun şehirlerinde sel ve su baskınları meydana geldi. Sel bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, can kaybı sayısı da yükselmeye devam ediyor.Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yaşanan orman yangınında 14 gün boyunca yangın söndürme çalışmalarına destek veren İHH Muğla Arama ve Kurtarma Ekibi, 15’inci günde...

A+A-

11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu, Sinop, Rize ve Samsun şehirlerinde sel ve su baskınları meydana geldi. Sel bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, can kaybı sayısı da yükselmeye devam ediyor.

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yaşanan orman yangınında 14 gün boyunca yangın söndürme çalışmalarına destek veren İHH Muğla Arama ve Kurtarma Ekibi, 15’inci günde dinlenerek, 16’sında sel felaketinin yaşandığı Sinop’a yola çıktı.

20 KİLOMETRELİK BÖLGE TARANDI

Bir vatandaşın kayıp ihbarı üzerine Sinop’un Ayancık ilçesine geçtiklerini söyleyen Muğla Arama Kurtarma Ekip Lideri Hakan Bozkurt, “İki gün boyunca orada çalıştık. Kayıp olan kamyon şoförü selden sonra canlı olarak bölgeye ihbarda bulundu. ‘Selden kurtuldum, üşüyorum’ şeklinde. Hemen yoğun bir çalışma başlatıldı. Bizlerde 4 kişilik ekibimizle çalışmalara destek verdik. Türkiye genelinden gelen 36 tane arama kurtarma ekibi ile birlikte koordineli bir şekilde bölge araması yaptık. Helikopterle geçiş sağlandı ve Ayancık bölgesinden helikopterler ile 30 kilometre ilerideki vatandaşın olduğu zannedilen köylere baz istasyonlarından ve vericilerden gelen sinyal üzerine bölgede çalışma yaptık. Birinci gün 27 kilometre ikinci gün 20 kilometrelik bölgeyi taradık. Son gün kamyonun olduğu bölgede tekrar kepçeler ile çalışma yapılacağı, arama kurtarmaya bölgede ihtiyaç olmadığı belirtildi.” şeklinde konuştu.

AFAD yönetimi tarafından Kastamonu’ya bağlı Bozkurt ilçesine çağırıldıklarını anlatan Lider Bozkurt, “Zemin katlardaki evlerin çamurla dolduğunu gördük. Evlerin içerisinde birilerin olup, olmadığı konusunda çalışma yürüttük. 4’üncü günde akşam saatlerine kadar Bozkurttaydık ve Perşembe günü itibariyle Kastamonu Cide’de yağış ve akabinde sel olabilme riskine karşı AFAD tarafından 10 kişilik ekibimiz ile birlikte 4'ü Muğla, 5'i Eskişehir, 1'de İstanbul'dan olmak üzere 10 kişilik ekip ile birlikte Kastamonu Cide'ye gece nöbetine gittik. Cide'de şiddetli bir yağış vardı ve bölgede devriye attık. Bir kaç evi su basmıştı. Su basan evlerle ilgilendik. Sel taşkınından kaynaklı değil genelde yağmurun şiddetinden kaynaklıydı. Yağmurun 3 saat kadar sürmesi bekleniyordu ama 1 saat sonra yağmur dindi. Sabah saatlerine kadar nöbetteydik. Bugün de Cide'den Kastamonu Bozkurt'a tekrar intikal ettik. Kastamonu Bozkurt ve Cide arasında 160 kilometre var. Şuanda da Kastamonu Bozkurt'ta tekrar çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

“BURAYA TARİH BOYUNCA BÖYLE BİR YAĞMUR YAĞMADI”

Muğla Arama Kurtarma Ekip Lideri Hakan Bozkurt süreci anlatama şöyle devam etti:

“14 gün boyunca yangında ciddi anlamda çalıştık. Buraya 4 kişilik ekip ile birlikte geldik. Şuanda burada 4 kişilik ekip ile çalışmaya devam ediyoruz. Şuanda burada afetin sel değil, tsunami olduğunu söyleyebilirim. Gerçekten ben Giresun sel felaketinde de bulundum. O bir seldi, bildiğimiz taşkındı ama burada araziyi gezdiğiniz zaman sel değil sanki bir tsunami gibiydi. Sanki dağdan, denizde tsunami olur ya dağdan bildiğiniz dere yatağına falan ihtiyaç duymadan bütün ağaçları kökünden sökerek aşağıya indirmiş bir felaketti. Boyutları televizyonda görüldüğü gibi değildi. İlk önce sel dedik biz ama buradaki insanlarında söylediği buraya tarih boyunca böyle bir yağmur yağmadığını söylediler. Şuanda hala kayıp vatandaşlarımız var aramaya devam ediyoruz.”

Bu haber toplam 257 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.