İYİLİK EKSENİNDE BİRLİK VE BERABERLİĞİN ÖNEMİ

İYİLİK EKSENİNDE BİRLİK VE BERABERLİĞİN ÖNEMİ

İnsan, sosyal bir varlıktır. Tek başına hayatını sürdüremez. Her daim başka birinin yardımına ihtiyaç duyar. Bu sebeple Yüce dinimiz islam birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaya çok önem vermiştir. Konu ile bir hadisi şeriflerinde Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur.

A+A-

Size birlik halinde bulunmanızı tavsiye eder; ayrılıp dağılmaktan şiddetle kaçınmanızı isterim. Zira şeytan, yalnız başına yaşayan insana yakın olup, beraber bulunan iki kişiden uzaktır. Kim Cennet'in ta ortasında yaşamak isterse, toplu halde bulunmaya baksın.”(Tirmizi. Fiten,7)

Başka bir hadisinde sevgili peygamberimiz İnananlar arasında bulunması gereken birlikteliği şu benzetmeyle bizlere bildirmiştir.  “Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.”(Buharî, Edeb 27; Müslim, Birr 66)

  Birlik beraberlik içerisinde hareket edildiği zaman herşeyin üstesinden gelinebileceği, birliğimizin bozulduğunda sorunların ortaya çıkacağını milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy şu dizelerinde ne güzel ifade etmiştir.

Girmeden tefrika bir millete; düşman giremez.

Toplu vurdukça sineler; onu top sindiremez.

‘Sen-ben’ desin efrat, aradan vahdeti kaldır,

Milletler için işte kıyamet o zamandır.

Birlik ve beraberliğin bir gereği ve en önemli yansıması da maddi ve manevi bütün konularda iyilik etmektir.  Müslüman, iyi olan, iyilik yapan ve başkalarının iyiliğini isteyen kişidir. Nitekim konuyla ilgili yüce kitabımız Kur’an’ı Kerimde “İyilik ve takva hususunda birbirinizle yardımlaşın. Günah ve düşmanlık hususunda birbirinizle yardımlaşmayın. Allah’tan korkun, çünkü Allah’ın cezası çetindir.” (Maide, 2) buyrularak iyilikte yardımlaşmanın Allah katında ne kadar çok önemli olduğuna dikkat çekilmiştir.

İyilik denince aklımıza nelerin gelmesi lazım? İyilik yapmanın yolları çoktur. Kısaca bazılarını hatırlayacak olursak; yardıma muhtaç olan bir kardeşimizin maddi ve manevi her türlü yardımına koşmak, yeryüzünde iyiliği hakim kılmak kötülükleri ortadan kaldırmak, insanlara ve canlılara,   faydalı olan şeyler yapmak, birbirimize karşı dürüst, hoşgörülü olmak, Allah için birbirimizi sevmek, birbirimize moral verip yanında olduğunu ve ona değer verdiğini hissettirmek, birbirimizin dertleriyle dertlenmek, başkalarına zarar verecek şeylerden uzak durmak, Bir yoksulun, bir yetimin yedirilip giydirilmesi ve barındırılması ve güler yüz ve tatlı sözle gönüllerinin alınması, sevgi ile başlarının okşanması, bildiklerini bir başkasına öğretmek, çevremizdekilere doğru yolu göstermek, hasta, yaşlı ve kimsesizleri ziyâret etmek ve onlara taşıtlarda yer vermek, elinden tutup yolda karşıdan karşıya geçirmek, bir yolcuya, bir misafire gideceği veya aradığı yeri göstermek iyiliktir.

Sokakta, caddede, mahallede, çarşıda, pazarda taşı, çamuru pisliği, dikeni, kısaca insanlara eziyet veren ve tiksinti uyandıran bir şeyi ortadan kaldırmak iyiliktir. Çöpü, süprüntüyü başkalarını rahatsız etmemek için ortada bırakmamak iyiliktir. Yaşlı yahut hasta birinin işlerini görmek iyiliktir. Kısaca Allah ve Resulunun bizden yapılmasını istedikleri, akıl ve vicdanın hoş gördüğü bir şeyi yapmak iyiliktir.

İnsanlık tarihi boyunca benzerine ender rastlanan bir felaketle karşı karşıya kaldığımız zor günler geçirdik. 11 ilimizi içine alan büyük bir afat yaşadık. Birlik ve beraberliğimizi kardeşlik ve dayanışmamızın en azami şekilde yapmamız gereken bir zaman diliminin içindeyiz.

Tarih boyu nice zorluklardan geçmiş ve her defasında birlik ve beraberlik içerisinde bu zorlukların üstesinden gelmiş necib bir milletin evlatları olarak bu zorlukları da birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde yine aşacağız. İyilik ve takvada yardımlaşmanın en çok olduğu 11 ayın sultanı ramazanı şerif ayındayız.

Gelin bu ramazan depremzede kardeşlerimiz başta olmak üzere maddi ve manevi yardıma muhtaç bütün ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin kırık gönüllerini onarmaya, onların yaralarını sarmaya, onların yanında olduğumuzu hissettirmeye çalışalım.

Bu haber toplam 581 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.