Kadın Girişimci Mutlu, “Benim için cesaret işiydi”

Kadın Girişimci Mutlu, “Benim için cesaret işiydi”

Neval Çolak ArslanKadın girişimci Elçin Mutlu, Muğla’nın Menteşe İlçesine bağlı Kafaca Mahallesi’nde İstiridye Mantarı üreterek, Dijital Tarım Pazarı platformu üzerinden ürünlerini yerelde ve yurt içi pazarında satıyor.Azmi ile görenleri şaşırtan 4 çocuk annesi Elçin Mutlu, işletme sahibi olma sürecindeki başarı hikâyesini şöyle anlattı:“Aslen İstanbulluyum. 18 yıl önce eşimin işi nedeniyle Muğla’nın Bodrum İlçesine taşındık.4...

A+A-

Neval Çolak Arslan

Kadın girişimci Elçin Mutlu, Muğla’nın Menteşe İlçesine bağlı Kafaca Mahallesi’nde İstiridye Mantarı üreterek, Dijital Tarım Pazarı platformu üzerinden ürünlerini yerelde ve yurt içi pazarında satıyor.

Azmi ile görenleri şaşırtan 4 çocuk annesi Elçin Mutlu, işletme sahibi olma sürecindeki başarı hikâyesini şöyle anlattı:

“Aslen İstanbulluyum. 18 yıl önce eşimin işi nedeniyle Muğla’nın Bodrum İlçesine taşındık.4 çocuk annesiyim.  Eşim Elektrik Elektronik Mühendisi, ben de İktisatçıydım. Bodrum’da bir Mühendislik Şirketi kurduk. Bodrum ve Muğla arasında sık sık mekik dokuduk ve Muğla’nın sakinliğine, huzuruna ve çok çeşitliliğe sahip tarım kenti olmasına hayran kaldım. Çocuklarımızın da okul zamanı gelip çatınca 2016 yılında Muğla’ya taşınma kararı aldık. Ardından tarım ile uğraşmaya karar verdim.”

İstanbul’daki evini satarak, Kafaca Mahallesinden bir yer alan Girişimci Mutlu, “Hayvancılık yapmayı düşünürken alışveriş için gittiğim bir markette denemek için aldığım İstiridye Mantarının tadına hayran kaldım. Sonra araştırmalarımı bu yönde derinleştirdim. Tam da bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı Genç Çiftçi Desteğini duydum ve başvuru yaparak, İstiridye Mantarı Üreticisi olmak için ilk adımı attım” diye konuştu.

“TARIMLA İLGİLİ BİLGİM YOKTU”

Hayatında kaktüs bile yetiştirmediğini belirten Girişimci Mutlu, “Kent kökenli olduğumuz için tarımla ilgili hiçbir bilgim yoktu. Domatesin nasıl yetiştiğini bile bilmem, benim için bu bir cesaret işiydi” dedi.

Girişimci Mutlu şöyle devam etti:

“Mantar yetiştiriciliğini epey araştırdım, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı destekle bugünkü aşamaya geldik. Bu destek sayesinde bize sunulan şartname ile fizibilite çalışmamızı yapmamız ve önümüzü görmemiz daha rahat oldu. Elbette yalnız değildim. Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün her biriminden arkadaşlar ne zaman ihtiyaç duysak hep destek oldular. İyi Tarım Sertifikası alarak, bu işe devam etmemiz, işimizi daha çok geliştirmemizi sağladı. Bu noktaya kolay gelmedik, acemiliklerimiz de oldu zarar da ettik.”

Şuan geldiği noktada, bakanlıktan aldığı destekle iklimlendirilmiş bir çadır yaptığını dile getiren Girişimci Mutlu, “Çadırımın içerisinde klimalar, su tesisatı, aydınlatma gibi ekipmanların tamamının olduğu bir mantarhaneye sahip oldum” diye konuştu.

“1 YILDA 4 DÖNEM ÜRETİM YAPABİLİRSİNİZ”

Mantarın üretim süreci ile ilgili bilgi veren Girişimci Mutlu, “İlk aşamasından son noktasına kadar 3 aylık bir süreç. Ekim aşaması ve kuluçka döneminden sonra 45 günlük bir evreye giriyor. Buna sarım dönemi diyoruz ve 3 aşamalı ürün alıyoruz. Oda sayısını arttırarak mantar üretimini daha farklı bir boyuta getirebilirsiniz. Kompostlarımızı pamuk teleflerinden kendimiz hazırlıyoruz. Böylece maliyeti düşürüyoruz” dedi.

“HALK PAZARLARINDA MANTAR PİŞİREREK TANITTIM”

İnsanlara İstiridye Mantarını tanıtabilmek ve sevdirebilmek için 1,5 sene boyunca pazarda sürekli mantar pişirip, tattırarak, hediye ettiğini söyleyen Girişimci Mutlu, Bugün pazarlama ile ilgili hiçbir sıkıntım yok. Fakat ilk yıllarım biraz meşakkatli geçti. Yine Tarım Bakanlığı’nın ve Muğla İl Müdürlüğü’nün o dönem bana çok desteği oldu. Benim gibi destek alarak üretim yapan kişilerin pazardan tezgâh alabilmesi için Valilikle yapılan yazışmalar sonucunda yer sahibi oldum. İnsanlar ilk olarak çok soğuk tepkiler verdi, kültür mantarı olmasına rağmen güvenemediler. Şu an sanmıyorum ki Muğla’da İstiridye Mantarını tanımayan ve tatmayan olsun” diye konuştu.

“DİJİTAL TARIM PAZARI YURT İÇİ PAZARIMI SAĞLADI”

Mantarın çabuk bozulma özelliği yüzünden il dışından gelen talepleri geri çevirmek zorunda kalmasından dolayı, kendince bir yöntem bulduğunu belirten Girişimci Mutlu, “Şu an sadece halk pazarlarında satmıyorum. Tamamen doğal yöntemlerle kuruttuğum mantarlarımı paketleyerek yurt içi siparişlerimi de karşılayabiliyorum artık. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın projesi olan Dijital Tarım Pazarı’na kayıt oldum. Böylece ürünlerimi yerelde ve yurt içi pazarında, hiç aracı olmadan kendim pazarlayabiliyorum. Her zaman desteklerini esirgemeyen, Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bu haber toplam 914 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.