Kardeşlik Ahlakını Kuşanmak

Kardeşlik Ahlakını Kuşanmak

Hamd yalnızca âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. Salat ve selam Hz. Muhammed (s.a.v.)’e âline, ashabına ve kıyamete kadar gelecek tüm inananların üzerine olsun.

A+A-

Kur’an-ı Kerim, bütün insanların rehberi olması, insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarması ve onları en doğru yola iletmesi için gönderilen, insanlık âlemine Allah’ın son mesajıdır. Bu itibarla Kur’an, insanlar için gerekli olan her şeyi açıklamış ve birçok konuyu detaylı olarak beyan etmiştir. Kardeşlik (Uhuvvet) kavramı da bunlardan bir tanesidir.
Kur’an-ı Kerim’de Allah’u Teâlâ bütün insanları Âdem ve Havva’nın çocukları olması hasebiyle kardeş ilan etmiş ve şöyle buyurmuştur;
“Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık, Allah katında en değerli olanınız O’na itaatsizlikten en fazla sakınanınızdır. Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir, her şeyden haberdardır.”
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Veda Hutbesinde ashabına; “Ey insanlar! Rabbiniz bir, babanız birdir. Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız. Âdem ise topraktandır. Allah yanında en değerliniz en muttakî olanınızdır. Arap’ın Arap olmayana bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takva iledir” buyurmuş insanları tarağın dişleri gibi eşit olarak görmüştür.
Kur’an-ı Kerim ve peygamber efendimiz etnik köken, renk ve cinsiyet ayrımı yapmadan bütün insanları Allah’ın saygın birer kulu değerlendirmiş, hak din İslam’ı kabul edenleri de kardeş olarak görmüşlerdir. İnsanların Müslüman olmalarını ve Kur’an ahlakına sahip olmalarını, böylece dünya ve ahirette mutlu olmalarını istemektedirler.
Müslümanlar olarak Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimiz (s.a.v.) ahlakını kuşanarak kardeşlik bağlarımızı kuvvetlendirmemiz gerekmektedir. Bunun yolu da temel hak ve ödevlerimiz arasında olan yaşama, çalışma, eğitim-öğretim, düşünce gibi haklara saygılı olmaktan geçmektedir. Bunun yanı sıra Peygamberimizin “Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.” hadisi şerifinde ifade ettiği gibi birbirimizin dertleriyle dertlenebilmeli, maddi ve manevi olarak yardımlaşmalıyız.
Sonuç olarak; Kur’an-ı Kerim ve Sünnette müslümanlar arasındaki kardeşlik hukukuna çok önem verilmiş, bunlara saygı duyulması istenmiştir. Bu vesileyle ramazan ayının tüm ümmeti Muhammed’e hayırlara vesile olmasını, Allah’u Teâlâ ve efendimiz (s.a.v) öğretileri doğrultusunda kardeşlik hukukumuzu geliştirebilmeyi nasip eylesin...

Bu haber toplam 593 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.