KAZANÇ YOLLARI ve HELAL RIZIK

KAZANÇ YOLLARI ve HELAL RIZIK

Rızkın geniş veya dar olması kulun çabası ve Allah'ın takdirine bağlıdır. İnsanoğlu çeşitli yollarla rızkını temin eder. Bunlar insanlık tarihi boyunca değişikliğe uğramış olmasına rağmen genelde rızkın temin yolları insanın emek ve çabasına dayalı olmuştur. İslamiyet'in tebliğiyle beraber günümüze dek İslam dini insanın emeğine önem vermiş ve buna büyük değer vermiştir. Nitekim Hz. Peygamberin ifadesiyle insanın ailesinin rızkını...

A+A-

Rızkın geniş veya dar olması kulun çabası ve Allah'ın takdirine bağlıdır. İnsanoğlu çeşitli yollarla rızkını temin eder. Bunlar insanlık tarihi boyunca değişikliğe uğramış olmasına rağmen genelde rızkın temin yolları insanın emek ve çabasına dayalı olmuştur. İslamiyet'in tebliğiyle beraber günümüze dek İslam dini insanın emeğine önem vermiş ve buna büyük değer vermiştir. Nitekim Hz. Peygamberin ifadesiyle insanın ailesinin rızkını helal yollarla temin etmesi ibadet sayılmıştır.

Emeğin istismarı olan ve alın terini hiçe sayan faiz sistemi haram kılınmıştır. Faize karşılık meşru ve makul kazanç yolu olarak ticaret helal kılınmıştır. Ticaret sermayeyi işlemek ve insan emeğine dayalı olarak kazancı bereketli kılma yoludur. Bununla beraber İslam ticareti dini ve ahlaki temellere oturtarak bazı kriterlere dayandırmıştır. Hiçbir dini ve ahlaki değere önem vermeden insanları sömüren ticarette haram kılınmıştır. Bu anlamda ölüm ve ahiret hayatı hatırlatılarak insanlar helal kazanca teşvik edilmiştir. Nitekim sevgili Peygamberimiz, dürüst ve güvene dayalı ticaret yapan tüccarı, şu şekilde müjdelemiştir: ''doğru sözlü ve gövenilir ticaret adamı, peygamberler, sıddikler ve şehitlerle beraberdir.''

Buna karşın aldatmaya dayalı insanın emeğini çalma ve ahiretini tehlikeye atmak var ki bu insanoğlu için en kötü davranışlardan sayılmıştır. Aynı şekilde insanları dürüst olmayacak şekilde yemin ederek aldatmak, kazancı haram kıldığı gibi geçici dünya menfaati uğruna yüce Allah'ı ve dini değerleri de aracı ettiği için ahiretini tehlikeye atmaktadır. Bir insanın haksız yere Allah adına ve yalan yere yemin etmesi kadar tehlikeli bir şey yoktur. Nitekim bu konunun davacısı yüce Allah'tır. Allah Resulü ''bizi aldatan bizden değildir.'' diye buyurmuştur.

EMEĞE DAYALI RIZIK

Allah Resulü ''Şeytan ve günah, alışveriş anında hazır bulunur. Siz (Şeytan ve günahtan sakınmak için) ticaretinize sadakayı karıştırın'' diye buyurduğu rivayet edilmiştir. Şeytan ticaret anında insanın cimrilik duygusuna baskı yaparak az vermesini telkin eder ve böylece insanın rızkına haram karıştırması için elinden geleni yapar. Ancak insan buna karşı azda olsa fazla vermeyi adet edinirse, bu hem malına sadaka olur ve malını bereketlendirir hem de rızkını haramdan korumuş olur.

İnsanoğlu için en güzel ve sevimli kazanç alın teri dökerek elde edeceği rızıktır. Emek vererek bir şeylerin beşinden koşmak, kendisi ve ailesi için rızkını temin etme yollarını aramak, bunun için çabalarken akşam yorgun bir şekilde evine dönmek insanın çabasını berekete ve ibadete çevirmektedir.

Emeğe ve alın terine dayalı kazanç yolları bedenen yorgunluğa neden olsa da, insanın kendisine ve yuvasına huzur ve mutluluk vesilesidir. İnsanın yapısı gereği çalışması ve gayret göstermesi gerekmektedir. Böylece kazançta değere binmektedir. Nasıl kazandığını bildiği zaman harcadığında da ona mutluluk verecek ve yoksul ve güçsüzün halinden anlayacaktır. Tam aksine emeğe dayanmayan kazanç yolları ve insan emeğini sömüren kazançlar huzurdan ziyaden manevi yorgunluk ve psikolojik huzursuzluğa sebep olur.

GÜNÜMÜZ KAZANÇ YOLLARI

Günümüz insanı kapitalist sistemin yerleşmesiyle helal kazançtan ziyade daha fazla nasıl kazanırım düşüncesi içine girmektedir. Bu nedenle vicdanının sesine kulak vermeden helal kazanç telaşı olmadan hep daha fazla daha fazla düşüncesi içindedir. Bundan dolayı şimdiye kadar İslam'ın haram kıldığı faize dayalı sömürü yollarına yenileri eklenmiştir.

Özellikle günümüzde revaçta olan ve fazlasıyla gündemi meşgul eden kripto paralar ve borsa gibi hisse senetleri emeğe dayalı bir çabadan ziyade para sahiplerinin adeta sayısal veriler üzerinden kazanç elde etme yollarına dönüşmüştür. Evet herhangi bir emek sarf etmeden, alın teri dökmeden sadece sayısal veriler üzerinden sermayelerini katlama peşindeler. Bir esnaf gibi dükkânı açmadan, bir çiftçi gibi tarlayı sürmeden, bir ticaret adamı gibi emek harcamadan üstelik onlardan daha fazla para kazanmak, insanoğlu için doğru kazanç yolları olmadığı gibi eninde sonunda insanın elinde patlayacağı bir sisteme benzemektedir.

Bu Ramazan ayı vesilesiyle yüce Allah bütün Müslümanlara helal ve bereketli kazançlar nasip eylesin!

                                                                                   MEHMET MURAT TÜRK

                                                                                               CEZAEVİ VAİZİ

Bu haber toplam 400 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.