Neval Çolak Arslan

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vural Hoşgörür ve proje ekibi tarafından hazırlanan ”Yoksulluğun Yeni Yüzü, Kent Yoksulluğunun Eğitime Yansımalarına İlişkin Bir Eylem Araştırması” adlı projesinin tanıtım sunumu yapıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi B salonunda yapılan sunumda, Üniversite Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. Ali Bayraktaroğlu, Prof Dr. Sırrı Sunay Gürleyük, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Ersöz, Okul Müdürleri ve Öğretim Görevlileri katıldı.

TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında, Muğla’da bir ilk olan ve Muğla da yaşanan yoksulluğun eğitime yansımalarının araştırılacağı proje 2 yıl sürecek. Yaklaşık 233 bin TL bütçesi olan projede, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vural Hoşgörür’ün yürütücülüğünde, Eğitim Fakültesinden, Prof. Dr. Kasım Yıldırım (Araştırmacı, Temel Eğitim), Doç. Dr. Necdet Aykaç (Araştırmacı, Eğitim Bilimleri),  Doç. Dr. Tuğba Hoşgörür (Araştırmacı, Eğitim Bilimleri), Dr. Öğ. Üyesi Mine Kizir (Araştırmacı, Özel Eğitim), Edebiyat Fakültesinden, Dr. Öğ. Üyesi Sergender Sezer (Araştırmacı, Sosyoloji), Araşt. Gör. Mirace Karaca (Bursiyer, Sosyoloji), Yük. Lis. Öğr. Eda Yeşil (Bursiyer) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri, Lisans Öğ. Necdet Turgut (Bursiyer) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri olarak proje ekibinde görev alacağı proje, Merkez Menteşe İlçesindeki kent yoksulluğunun eğitim ortamına yansımasını belirleyebilmek için toplanan verilerle özellikle kent yoksulu ailelerin ve öğrencilerin yaşadıkları sorunlar, farkındalıkları, eğitime bakışları, ekonomik, sosyal ve kültürel sermayeleri derinlemesine ortaya konulmaya çalışılacak.

Ortaya çıkan profile göre ise bir müdahale programı geliştirilip uygulanacağı kaydedildi.

“AMACIMIZ ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMAK”

Amaca ulaşmak için birçok noktada iyileştirmeler yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bayraktaroğlu’nun yaptığı açılış konuşmasında; “Rektörlüğümüzün koyduğu hedef doğrultusunda, Üniversitemizin nihai amacı Araştırma Üniversitesi olmaktır. Bu kapsamda yürütücülüğünü Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Vural Hoşgörür hocamızın yaptığı ve Üniversitemizin öğretim elemanları tarafından, TÜBİTAK 1001 Projesi olarak tasarlanan, “Yoksulluğun Yeni Yüzü, Kent Yoksulluğunun Eğitime Yansımalarına İlişkin Bir Eylem Araştırması” başlıklı proje ile Muğla Menteşe İlçesinde kent yoksulu öğrencilerin hangi konularda dezavantajlar yaşadıkları, eğitime bakışları, ekonomik, sosyal ve kültürel sermayeleri kapsamlı bir şekilde araştırılacak. Bu başarılı projeyi hayata geçiren akademisyenleri tebrik ediyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çip çağrısını başlatıyoruz Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çip çağrısını başlatıyoruz

“YOL GÖSTERİCİ VE YENİLİK GETİRİCİ BİR ÇALIŞMA”

Amaçlarının kent yoksulluğunun eğitime yansımalarının görünür hale getirilmesi olduğunu belirten,  Proje yürütücüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vural Hoşgörür ise, “Bu proje ile Muğla İli Menteşe İlçesinde kent yoksulluğunun, öğrencilerin hangi konularda dezavantaj yaşamalarına neden olduğu, bu öğrencilerin eğitime bakışları, ekonomik sosyal ve kültürel sermayeleri kapsamlı bir şekilde araştırılacaktır. Çocukların içine doğduğu sınırlılıkların onların eğitim sürecine nasıl yansıdığı bu çalışmanın temel ilgi alanlarından birisidir. Kent yoksulluğunun öğrenci, ebeveyn, öğretmen ve okul yöneticileri gözünden ele alınması, bunun için çoklu veri kaynaklarının kullanılması, elde edilen bulgulara göre müdahale programları geliştirip alanda uygulanacak olması nedeni ile projemiz alana bilimsel bakımından katkılar sağlayacak, uygulamalar bakımından problem çözücü, yol gösterici ve yenilik getirici bir çalışma olacaktır. İlimizin eğitim sitemine büyük katkılar sağlayacak bu proje, iki yıl boyunca devam edecek. Proje ile Muğla’da kent yoksulu öğrencilerin hangi konularda dezavantajlar yaşadıkları kapsamlı bir şekilde araştırılacak. Bu çerçevede yoksulluğun yoğun yaşandığı mahallerde hanelere gidilerek görüşmeler yapılacak” dedi.

Ardından proje ekibinde yer alan Prof. Dr. Kasım Yıldırım, Doç. Dr. Tuğba Hoşgörür, Dr. Öğ. Üyesi Mine Kizir, Doç. Dr. Necdet Aykaç ve Dr. Öğ. Üyesi Sergender Sezer’in yaptığı tanıtım konuşmaları ile program son buldu.