Knidos Antik Kenti’ne destek protokolü

Knidos Antik Kenti’ne destek protokolü

Knidos Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, İl Sağlık Müdürü Dr. İskender Gencer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal, Suat Esin, Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Marmaris Müze Müdürü Şehime Atabey’in yanı sıra Kazı Başkanlığını...

A+A-

Knidos Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, İl Sağlık Müdürü Dr. İskender Gencer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal, Suat Esin, Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Marmaris Müze Müdürü Şehime Atabey’in yanı sıra Kazı Başkanlığını Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı’nın yürüttüğü Datça ilçesine bağlı Knidos Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü taraflar arasında imzalandı.

Kazı başkanlarının Knidos Antik Kenti, Burgaz Ören Yeri ve Emecik Apollon Kutsal Alanı ile ilgili kısa bilgiler sunarak şu ifadelere yer verildi:

“Knidos Antik Kenti, Burgaz Ören Yeri ve Emecik Apollon Kutsal Alanı Muğla İli Datça İlçesi'nde bulunmaktadır. 3400 yıllık köklü bir tarihe sahip olan Knidos'un teritoryumu, Antik Dönem'de tüm Datça Yarımadası'nı kapsamaktaydı. Döneminin en ünlü tıp merkezlerinden biri olan kent, astronomi, mimari ve hukuk alanında sayısız tarihi şahsiyet ve bilim adamı yetiştirmiş, Antik Dönemin en önemli kültür ve sanat kentlerinden birisidir.  Kente ilk kez 1857-59 yıllarında British Müzesi adına Ch. Newton, 1969- 70 yıllarında ABD’li arkeolog Prof. I.C. Love kazılar yapmıştır. İlk Türk kazıları 1988 yılında Selçuk Üniversitesi adına Prof. Dr. Ramazan Özgan tarafından başlatılmıştır. Kente iki tiyatro, müzik dinletileri için bir odeon, festival törenleri seyri için hazırlanmış bir thatron (seyir alanı) bulunması Knidos’un sanat ve Kültüre verdiği önemi gösterir. Günümüzde Knidos'ta sürdürülen kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları 11.10.2013 tarih ve 5739 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, ve 1.06.2020 tarih ve 2587 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kÜltür ve Turizm Bakanlığı ve Selçuk Üniversitesi adına Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı tarafından Knidos Antik Kenti'nin yanı sıra, Burgaz Ören Yeri ve Emecik Apollon Kutsal Alanı'nda devam etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu tarafından 01.03.2019 tarihinde imzalanan protokolle, Knidos - Burgaz - Emecik Apollon Kutsal Alanı Kazı ve Araştırmaları, 12 aylık kazı statüsü kazanmıştır. 2012 yılından bu yana Knidos'ta bugüne kadar birçok anıtsal yapının kazısı tamamlanmıştır. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Emlak Katkı Payı (KVMGM Restorasyon Daire Başkanlığı) gibi kurum ve kuruluşlardan sağlanan bütçelerle; Küçük Tiyatro, Liman Caddesi Heroonu, Liman Çeşmesi, Güney Liman Kulesi, Symmachos Heroon'u gibi bir çok anıtta restorasyon ve koruma uygulama projesi hayata geçirilmiştir. Kazı Başkanlığımız kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının yanı sıra kültürel mirasın tanıtımı ve gelecek nesillere aktarımı amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nden sağlanan bütçeyle "Kültürel Geleceğin Mirasçısı Minik Arkeologlar" projesini sürdürmektedir. Ayrıca Türkiye ve Dünya'daki kültürel mirasın uluslararası düzeyde tanıtılması ve bu alanda farkındalık yaratılması amacıyla, "Journal of International Cultural Heritage" adlı süreli yayın ile ilgili projemiz, yine Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nden sağlanan bütçeyle sürdürülmektedir.”

2020 yılında "Knidos Deniz Feneri Yolu ile Roma Antı'nın Kültür ve Doğa Turizmine Kazandırılması" başlıklı projeyle Güney Ege Kalkınma Ajansı'na başvuruda bulunulduğun belirtildiği açıklamada, “2021 yılı içerisinde halihazırda sürdürülen kazı, restorasyon ve konservasyon projelerinin tamamlanması, Burgaz Ören Yeri ve Emecik Apollon Kutsal Alanı'na yönelik koruma, onarım ve kültür turizmine kazandırılmasına yönelik proje hazırlık aşamalarında sona gelmeyi hedeflemektedir” ifadelerine yer verildi.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’daki tarihi kültürel değerlerin önemine vurgu yaparak imzalanan protokol ile antik kentlerin Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğünün yanı sıra diğer kurumlarla da iş birliği içinde yürütülecek çalışmalarla daha aktif hale getirilmesini hedeflediklerini belirtti.

Bu haber toplam 425 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.