KOOPERATİFÇİLİKTE YENİ ANLAYIŞ, FARKLI YAKLAŞIMLAR

KOOPERATİFÇİLİKTE YENİ ANLAYIŞ, FARKLI YAKLAŞIMLAR

Neval Çolak ArslanMuğla'nın Ula ilçesi Gökova Mahallesi'nde faaliyet gösteren S. S. Gökova Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi, alışılagelmiş kooperatifçilik anlayışı dışında, köylünün ve doğal üretimin rol modeli olma yolunda ilerliyor. Üyeleri haricinde, üye olmayan üreticiler ile de proje bazında iş ortaklığı yaparak, onların da üretime katılmasına imkan sunan kooperatif, arzu eden üreticiye belirlediği ürünleri üretmesi...

A+A-

Neval Çolak Arslan

Muğla'nın Ula ilçesi Gökova Mahallesi'nde faaliyet gösteren S. S. Gökova Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi, alışılagelmiş kooperatifçilik anlayışı dışında, köylünün ve doğal üretimin rol modeli olma yolunda ilerliyor. Üyeleri haricinde, üye olmayan üreticiler ile de proje bazında iş ortaklığı yaparak, onların da üretime katılmasına imkan sunan kooperatif, arzu eden üreticiye belirlediği ürünleri üretmesi durumunda ürün alımı garantisi vererek üreticiyi destekliyor.

Kooperatif olarak, üretim potansiyelini inceleyen, zaman içerisinde bölgede üretim yönetimi ve ürün-pazar dengesini kurmakta efektif bir kuvvet oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Proje Yürütücüsü ve Kooperatif Genel Müdürü Ahmet Muhlis Partal, yeni kooperatifçilik anlayışının rol modeli olma yolundaki süreci gazetemize anlattı.

 “YAYGINLAŞABİLİR KIRSAL KALKINMA VE İSTİHDAM ENTEGRE PROJE MODELİ”

Yeni yaklaşımın klasik kooperatifçilik anlayışına göre en önemli farkın sadece üretmek ve satmak olmadığını, çok daha önemli bir hedef olan "Yaygınlaşabilir Kırsal Kalkınma ve İstihdam Entegre Proje Modeli"ni gerçekleştirmek olduğunu belirten Partal, “Türkiye'nin üretime ihtiyacı var. Üretime yönelirken öncelikle yanlışları fark etmek ve bu yanlışlara karşı verilecek en insani mücadelenin ise artı değer  yaratmak olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“KURUCULARI VE ÜYELERİ KADIN”

Kurucularının ve üyelerinin tamamının kadınlardan oluştuğu kooperatifin bu güne kadar hiç destek almadığına dikkat çeken Partal, her şeyi kendi imkanları dahilinde ve emekleri ile yaptıklarını ifade etti.

“BEDELSİZ EĞİTİM VE UYGULAMA DESTEĞİ”

Kooperatifin kendi imkanlarıyla desteklediği sera ve açık tarlada yeşillik üreten çiftçilerin olduğunu belirten Partal, “Çiftçi ile ortak çilek tarlaları oluşturuyoruz. Hatta şehirden göçen ailelere öncülük ederek bedelsiz eğitim ve uygulama desteği veriyor ve üretime katılımlarını sağlıyoruz” dedi.

“2 BİN 500 BÖĞÜRTLEN DİKİM HAZIRLIĞINDA”

Memleket gailesi olanların uğraşabilecekleri en önemli alanın tarım olduğunu dile getiren Proje Yürütücüsü ve Kooperatif Genel Müdürü Ahmet Muhlis Partal, “Kışın da boş durmayıp yaza hazırlık yapıyoruz. Kendi imkanlarımızla, kooperatif bünyesinde bir soğuk hava deposu inşa etmeye başladık. Ayrıca şubat ayı içerisinde de dikimi planlanan 2 bin 500 böğürtlen fidanının dikim yerlerinin hazırlığı içerisindeyiz” diye konuştu.

Bu haber toplam 1745 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.