KÜÇÜK ESNAF ARTIK KEPENK KAPATIYOR

KÜÇÜK ESNAF ARTIK KEPENK KAPATIYOR

Buse Nil TokurFotoğraf: Sinan BoyacıÜlke genelinde görülen ve tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs salgını ülke genelinde birçok küçük esnafın kepenk kapatmasına sebep oldu. Muğla’nın Menteşe ilçesinde paket servis yapamayan bazı lokanta işletmecileri pandemiden olumsuz etkilendiklerini söyleyerek, devletten destek alamadıkları için kepenk kapatma noktasına geldiklerini söyledi.“Büyük marketlerin açık olmasına rağmen küçük esnafın...

A+A-

Buse Nil Tokur

Fotoğraf: Sinan Boyacı

Ülke genelinde görülen ve tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs salgını ülke genelinde birçok küçük esnafın kepenk kapatmasına sebep oldu. Muğla’nın Menteşe ilçesinde paket servis yapamayan bazı lokanta işletmecileri pandemiden olumsuz etkilendiklerini söyleyerek, devletten destek alamadıkları için kepenk kapatma noktasına geldiklerini söyledi.

“Büyük marketlerin açık olmasına rağmen küçük esnafın üzerindeki baskı günden güne kendini daha fazla hissettiriyor. Devletin küçük esnaf üzerinde herhangi bir desteğini göremiyoruz” diyerek isyan eden esnaflar, “Çoğu zaman kiralarımızı ödemekte güçlük çekiyoruz. Küçük esnaf artık kepenk kapatmaya başladı” şeklinde konuştular.

Menteşe’de şarküteri işletmecisi Uğur Paydaş, “Senelerdir esnaflık yapıyorum bu pandemi sürecinde devlet herhangi bir destekte bulunmadı. Büyük marketlerin açık olmasına rağmen küçük esnafın üzerinde ki baskı günden güne kendini daha fazla hissettiriyor. Devletin küçük esnaf üzerinde herhangi bir desteğini görmemekteyiz. Maliyetler her geçen daha da artıyor. Müşteriler daha çok paket servise yöneldi. Bazı firmalar müşterilerin evlerine kadar götürüyorlar bu bizi oldukça olumsuz etkiliyor. Çoğu zaman kiralarımızı ödemekte güçlük çekiyoruz. Bunun haricinde piyasadaki para döngüsü çok kısıtlı olmaya başladı gelen toptancı bile bundan yakınıyor” şeklinde konuştu.

“DEVLET DESTEK SAĞLAMIYOR”

“Devletin kredi olanaklarını esnafa göstermemesi işleri daha da zorlaştırıyor” diyen Paydaş, “Hafta sonu kısıtlamaları yeterli düzeyde değil.  Alkol satan yerlerin kapatılması fakat büyük marketlerin aynı kurala uymaması, küçük esnaf üzerinde baskı yaratıyor. Bunun haricinde insanların sokağa çıkmama kısıtlaması insanları bir tedirgin etmiş durumda ve bu da küçük esnaf artık kepenk kapatmaya başladı. Devletin kredi olanaklarını esnafa göstermemesi işleri daha da zorlaştırıyor. Gelen ödemeler vergiler ödenmiyor sadece öteleniyor. Devlet destek sağlamıyor. Küçük esnafın sırtına yük oluyor. Şuan ki süreçte ciro olarak işimiz yüzde 40 oranında düştü. Bu sebeple işçi çıkartma seviyesine kadar geldik” dedi.

“DEVLETTEN BİR DESTEĞİMİZ KESİNLİKLE YOK”

Lokanta işletmecisi Abdullah Öztürk ise, “Pandemi sürecini çok kötü geçiriyoruz. Devletten bir desteğimiz kesinlikle yok. Dükkân kiraları geçtiğimiz süreçte 1 ay ödeme yapmadık. Kapalı da olsak kiramızı bir şekilde ödedik. Bu süreç benim için çok kötü ve zor geçiyor. İşlerim yüzde 80 düştü. Maliyetler ona keza her gün farklı ürünlerle farklı zamlarla karşılaşıyoruz. Kendimiz senelik zam yapabilirsek yapıyoruz. Aldığımız ürünlerdeki maliyet zammını müşteriye yansıtmıyoruz” dedi.

Bu haber toplam 352 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.